• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

EHHD: “Sağlık olmazsa tüm sektörler er ya da geç çökecek”

Evrensel Hasta Hakları Derneği (EHHD), sağlık olmazsa tüm sektörlerin er ya da geç çökeceğini savunarak Hasta Hakları Yasası için düzenlediği kampanyaya destek istedi.
EHHD: “Sağlık olmazsa tüm sektörler er ya da geç çökecek”

EHHD, son günlerde basına yansıyan hasta hakkı ihlalleri ve hastaların mağduriyetini artıran altyapı sorunlarıyla ilgili basın bildirisi yayınladı.

Dernek, sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunların vahim hasta hakkı ihlallerine yol açmaya devam ettiğini belirterek, yaşanan üç farklı olayda bu ihlallerin münferit olmadığı, sistemsel sorunlarla birlikte giderek daha da üzücü bir hal aldığının ortaya çıktığını kaydetti.

“GÜVENLİK HAKKI YAŞAM HAKKI İLE EŞDEĞERDİR”

Dernek, 15 Nisan’da Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde mide rahatsızlığı nedeniyle yatmakta olan ve yanlış kan verildiği için hayatını kaybeden 88 yaşındaki Akile Vardan’ın ölümünün, dün de şeker hastalarının gözlerine rutin yapılan iğne sonucu enfeksiyon oluşmasının sağlıkta güvenlik hakkının, yaşam hakkı ile eşdeğer olduğunun bir kez daha vurgulanması gerektiğini gösterdiğini belirtti.

Temel hasta haklarından olan güvenlik hakkının gözetilmesi için, sağlık hizmeti veren gerek kamu, gerekse özel tüm kuruluşların hiçbir hastanın sağlığını tehlikeye atmayacak biçimde ciddi önlemler alması gerektiğini dile getiren Dernek, bu önlemlerin, uluslararası kabul gören standartların titizlikle uygulanması sonucu alınabileceğini vurguladı.

Dernek, sağlık alanında kaynak sorununun yadsınamaz olduğunu ancak mevcut aksaklıkların birçoğunun fazladan kaynak sorunundan öte, hesap verebilirlikle ilgili olduğunu, bu nedenle de bir an önce şikayet mekanizmalarının devreye girmesi gerektiğini kaydetti.

“PSİKİYATRİ HASTALARI VE MADDE BAĞIMLILARI İÇİN ALTYAPI YETERSİZ”

Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde dün yaşandığı iddia edilen bir diğer vakanın da, psikiyatri tedavisi gören hastaların mağduriyetini bir kez daha ortaya koyduğuna işaret eden Dernek, “tedaviye erişim hakkı ayırım yapılmaksızın tüm insanların hakkıdır ve ister bağımlı olsun, ister kronik psikiyatri hastası olsun, tüm hastaların altyapısı düzeltilmiş, acil vakalara anında müdahale edilebilen bir ruh hastalıkları hizmetine ulaşma hakkı vardır” görüşünü ifade etti.

Madde bağımlılarının tedavisi için uzman kadroya ve özel donanımlı bir merkeze de ihtiyaç olduğunu vurgulayan Dernek, bu eksiklikler giderilmediği müddetçe hastaların iyileşme göstermesini, tedaviye henüz başlamayanlarınsa tedaviyi seçmesinin beklenemeyeceğini dile getirdi.

Hasta hakkı ihlallerinin kayıt altına alınması ve bütünsel olarak bu ihlallerin mümkün olan en asgari seviyeye indirilebilmesi için, hasta hakları yasa tasarısının bir an önce Meclis’ten geçmesi gerektiğini kaydeden Dernek, başlattığı imza kampanyasına da destek istedi.

Bu kampanyaya destek vermek isteyenlerin https://www.ipetitions.com/petition/hasta-haklari-mza-kampanyasi-patients-rights adresini kullanabileceği belirtildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler