• BIST 8718.11
  • Altın 2242.741
  • Dolar 32.3254
  • Euro 35.1547
  • Lefkoşa 12 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Eıde formülünü bugün liderlere gönderecek

Politis “Eide’nin Formülü Masada… Önerisini Bugün Akıncı ve Anastasiadis’e Gönderiyor” başlıklı manşet haberinde, bu haftanın, müzakere prosedürünün geleceği açısından belirleyici olacağına dikkat çekti.
Eıde formülünü bugün liderlere gönderecek

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Cenevre’de yeni bir Kıbrıs konferansı düzenlenmesi hedefiyle müzakerelerdeki bugünkü açmazı aşmak hedefiyle çalıştığı formül taslağını bugün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e göndereceği haber verildi.

Politis “Eide’nin Formülü Masada… Önerisini Bugün Akıncı ve Anastasiadis’e Gönderiyor” başlıklı manşet haberinde, bu haftanın, müzakere prosedürünün geleceği açısından belirleyici olacağına dikkat çekti.

Eide’nin, hazırladığı taslak formülü bugün liderlere göndereceğini, yarın da hem taslağını hem de yapılacak yorumları liderlerle ayrı ayrı görüşeceğini yazan gazete, Anastasiadis’in de bugün, kendi önerisini Rum Ulusal Konseyi’ne anlatacağını, ardından da Rum halkına sesleneceğini hatırlattı.

Haberi iç sayfasından “Formül Ellerinde” başlığıyla detaylandıran gazeteye göre, BM’den kaynaklar Eide’nin, hazırladığı formül taslağını bugün liderlere göndereceğini ve yarın iki liderle ayrı ayrı yapacağı görüşmelerde, tarafların formülüyle ilgili yorumlarını alacağını kaydetti.

Eide’nin Anastasiadis’in formülünün ana omurgasını kabul ettiğini belirten gazete, Anastasiadis’in, 17 Mayıs’ta gerçekleşen görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Akıncı’ya sunduğu önerinin üç nokta üzerinde yoğunlaştığına işaret ederek, bugünkü Ulusal Konsey toplantısında detaylı bilgi vereceği önerisinde öngörülenleri şöyle aktardı:

“-Güvenlik-Garantiler başlığının görüşülmesi ve anlaşma. -Toprak’ta görüşme ve anlaşma, ardından da nihai  anlaşmaya varılması hedefiyle diğer dört başlığın (Mülkiyet, Yönetim, Ekonomi, AB konuları) görüşülmesi.”

“ULUSAL KONSEY” TOPLANTISI  SAAT 10.00’DA

Habere göre Anastasiadis bu sabah saat 10.00’daki toplantıda Ulusal Konsey üyelerini bilgilendirdikten sonra halka da seslenecek.

Anastasiadis daha önce yaptığı açıklamada önerisini “Kıbrıslı Türk lider tarafından kabul edilirse, başkanlık seçimlerinden önce Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunabilecek yapılandırılmış ve somut bir öneri” diye niteledi.

Alithia “Soru İşaretleriyle De Kritik Hafta… Eide Geliyor ve Çarşamba Günü Akıncı ve Anastasiadis’i Ayrı Ayrı Görüyor” başlıklı manşet haberinde Eide’nin Ada’ya yarın geleceğine, liderlerle görüşmelerinin de Çarşamba günü yer alacağına işaret etti.

Bu haftanın kritik olduğuna dikkat çeken gazeteye göre, soru işareti ise Eide’nin getireceği haber verilen yeni formülün iki tarafça kabul edilip edilmeyeceği. Gazete, bu sorunun cevabının ise “kabul etmemeleri durumunda prosedür çökecek” olduğunu yazdı, özetle şunları ekledi:
“Anastasiadis konferans çağrılmasını ve ilk önce Güvenlik ve Garantiler konusunun görüşülmesini, bu konuda anlaşma sağlanırsa Toprağın görüşülmesini, bunda da anlaşmaya varılırsa yüzde 80’i uzlaşılmış olduğundan durumun çok daha basit olacağı diğer iç konuların görüşülmesini önerdi. Eide’nin  hazırladığı formülün bir farklı unsuru var: konferansın aynı sırayla yapılması ancak başlıkların kapatılmaması.

HER ŞEY YOLUNDA GİDERSE…

Basına sızan gayrı resmi bilgilere göre Eide’nin Çarşamba günü liderlere önereceği bu formül tarafları anlaşma yörüngesine sokacak, nihai anlaşma olmadan sonraki konuya geçecekler ki tamamı müzakere prosedürünün sonunda olsun. Her şey yolunda giderse  Cenevre konferansının tarihi kesinleştirilecek, liderlerin konferans öncesindeki yeni görüşmeleri de belirlenecek. Ancak taraflardan birinin Eide’nin formülünü kabul etmemesi halinde müzakerelerin bu aşamasının çöküşünün yarım adım gerisinde olacağız.

Basına sızan bilgilere  göre Eide’nin iki tarafa,  egoizmden bir adım gerilemeleri gerektiğini çünkü  zaman sınırı kaçırılırsa, başkanlık seçimleri nedeniyle  koşmak için zaman kalmayacağını vurgulaması bekleniyor.”

Fileleftheros “Türkiye Kapıyı Kapatıyor… Ankara Çavuşoğlu Aracılığıyla  Çıkmazın Kalkması Beklentilerini Yere İndirdi” başlığıyla manşete çektiği haberinde “Türkiye’nin müzakerelerde görülen çıkmazın aşılması yönündeki her türlü iyimserlik kapısını kapattığını” iddia etti.

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bu gazeteye verdiği özel söyleşinin “Ankara’nın, Kıbrıs sorununu, anlaşma yönünde yeni bir ortama götürecek herhangi bir iyi niyet adımı atmak niyetinde olmadığının teyidi olduğunu” iddia eden gazete, Anastasiadis’in, “yeni Cenevre konferansının içerisinde olması gereken çerçeveyle ilgili önerisine Türk tarafından  gelen tepkilerin de her çabayı torpillediğini” öne sürdü.

HALKA SESLENİŞ ÖĞLEDEN SONRA

Gazete, sabahki “Ulusal Konsey” toplantısında siyasi partileri bilgilendirecek olan Anastasiadis’in öğleden sonra da Rum halkına, hem geçen Çarşamba günü sunduğu önerinin detayları hem de müzakerelerdeki son gelişmeleri anlatacağı bir bildiriyle sesleneceğini yazdı.

Anastasiadis’in Rum halkına seslenirken “ müzakerelerdeki tavrını izah ederek, çıkmazın sorumlusunun öteki taraf olduğu” mesajını vermek istediğini kaydeden gazete “Başkan’ın bu hareketi, başkanlık seçimleri öncesinde  halktan yetkisini yenileme  talebinin ön mesajı da olacak” ifadesini kullandı.

KRİTİK KONSEY TOPLANTISI GERGİN GEÇECEK

Simerini manşet haberine “Başkan, Anlaşmazlık Ortamında Bilgi Veriyor… Partiler ve Vatandaşlar Anastasiadis’in Akıncı’ya Önerisini Öğreniyor… Bugünkü Ulusal Konsey Toplantısı Kritik” başlık ve spotlarını attı.

Bugünkü Konsey toplantısının, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, neredeyse bütün siyasi partilere yönelik çok sert ifadeler kullandığı dünkü açıklamasının gölgesinde, çok gergin gerçekleşeceğine dikkat çeken gazete, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un toplantıya “bütün tartışmaların ötesinde, yeni strateji ve yeni politika uygulanması” teziyle; Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın da “Anastasiadis Kıbrıs sorununu kendi özel sorunuymuş gibi tek başına yönetti” görüşüyle katılacağını yazdı.

KİPRİANU’DAN ÇOK SERT İFADELER…

Habere göre Andros Kiprianu dünkü açıklamasında, Vatandaşlar İttifakı Başkanı Eleni Theoharus’u “Yunanistan’la enosise bile hazır” olmakla suçladı, DİKO ve EDEK liderliklerini “neo-nazist” diye nitelediği ELAM ile nasıl olup da aynı burca geçtiklerini tabanlarına izah etmeye çağırdı.

Kiprianu “Çözüm istediğini söyleyen DİSİ bugün hala ihanetin baş aktörlerini onurlandırmaya ve eserini öğrensinler diye öğrencilere Grivas’ın saklanma yerini ziyaret ettirmeyi sürdürüyor” da dedi.

Gazete, Ekologlar Hareketi Vatandaşlar İşbirliği’nin, BM’nin “yüzde 85’inde uzlaşılmış bir yakınlaşmalar belgesi hazırladığı” haberlerine işaret ederek Anastasiadis’i, gelecekte bağlayıcı olacağı gerekçesiyle bu yakınlaşmalar belgesini kabul etmemeye çağırdı.

Haravgi haberi, “Kıbrıs Sorunu İçin Kritik Hafta” başlığıyla manşete çekerken Kiprianu’nun dünkü açıklamasına “Anastasiadis’in Çelişkileri, Gerilemeleri ve Fevri  Hareketleri” başlığını attı.

Gazeteye göre Kiprianu “Anastasiadis’in ve DİSİ’nin gerilemelerine ve merkez partilerin ELAM’la özdeş tehlikeli tezlerine karşılık AKEL’in Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin milliyetçilik ve taksim karşıtı ortak savaşı da dahil, Kıbrıs sorununun işgal karşıtı çözümüyle ilgili ilke tezlerini” ortaya koydu.

Konuşmasında “Türkiye’nin sorumluluklarına” değinen Kiprianu, Cumhurbaşkanı Akıncı’yı da “kabul edilemez tezlerde ısrar ederek koşulların üzerine çıkmayı başaramamakla” suçladı.  Kiprianu “Nikos Anastasiadis sebatla ilke tezlerinde hareket etmek yerine maalesef çelişkilere düşüyor, geriliyor ve   dikkatini seçimlere vererek, fevri hareketlerde bulunuyor” da dedi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler