• BIST 9548.09
  • Altın 2488.656
  • Dolar 32.5033
  • Euro 34.4966
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

Elektrik tarifesinde indirim...

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan elektrik tarifelerinde indirime gidilmesine yönelik önerge Bakanlar Kurulu’nda onaylandı.
Elektrik tarifesinde indirim...

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan elektrik tarifelerinde indirime gidilmesine yönelik önerge Bakanlar Kurulu’nda onaylandı.

Yapılan düzenlemeyle Şubat 2015 tarihinden beri uygulanmakta olan Sosyal Yardım tarifesinde yüzde 20 oranında,  konut tarifelerinde ise 9.09 ile 3.70 arasında değişen oranlarda indirime gidildi.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Elektrik İnkişaf Yasası uyarınca nizamnamedeki kıstaslar dikkate alınarak yapılan maliyet hesaplaması çerçevesinde hazırlanan önergedeki yeni tarifeler, 1 Nisan itibariyle yürürlüğe girecek.

Maliye Bakanı Birikim Özgür, halkın beklentisine cevap verebilecek bir indirim için KIB-TEK ile çalışma yapılacağı yönündeki açıklamalarını hatırlatarak, “Gerek finansman maliyetlerinde, gerekse kayıp kaçak oranında sağlanan düşüş ile halkımızın daha uygun fiyata elektrik tüketmesine imkân sağlanmıştır. Bu yapılan çalışmaların meyvesidir” dedi.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, yapılan düzenlemeyle Şubat 2015 tarihinden beri uygulanmakta olan Sosyal Yardım tarifesinde ve Konut tarifelerinde indirime gidildiği, konutlarda tüketilen elektrikte yüzde 52,93 ile en yüksek tüketim oranına sahip 1.Konut tarifesinde yüzde 9,09 olmak üzere, konut tariflerinde indirim yapıldığı belirtildi ve şu bilgiler  verildi:

“KKTC Bakanlar Kurulu’nun Fasıl 171 sayılı Elektrik İnkişaf Yasası’nın 23/1 maddesi uyarınca elektrik tarifelerinin düzenlenebilmesi için 1 KWS elektrik maliyetinin hesaplanma şekli nizamnamenin 4. (dört) maddesinde belirtildiği üzere 3 (üç) ayı geçmeyecek periyotlarda YB diye tanımlanan yakıt maliyeti Fuel-Oil’in ağırlıklı ortalama maliyeti dikkate alınarak ve yakıt dışındaki maliyet unsurlarının tümü ise SB diye tanımlanmış olup 1KWS elektrik maliyeti hesaplanarak elektrik satış tarifeleri belirlenmektedir.

Bu çerçevede yapılan ilk uygulama 1 Şubat 2015 tarihinde belirlenen maliyet hesaplamalarına göre 1 KWS elektrik maliyeti toplamda (YB+SB) 45 kuruş olup bunun 19 kuruşu yakıt maliyetidir.

Fasıl 171 sayılı Elektrik İnkişaf Yasası uyarınca belirtilen kıstaslar çerçevesinde yapılan hesaplamalar sonucu kamuoyunda elektrik fiyatlarında indirimin genelde tüm akaryakıt fiyatlarında özelde ise elektrik üretiminde kullanılan Fuel-Oil fiyatlarındaki düşüş nedeniyle değil, ağırlıklı olarak nizamnameye göre SB diye tanımlanan maliyetlerdeki düşüş nedeniyle gerçekleşeceği tespiti yapılmıştır.

Nizamnamede YB diye tanımlanan yakıt maliyetinden kaynaklanan indirimin kamuoyunun beklentileri çerçevesinde olmamasının 2 (iki) nedeni bulunmaktadır. Bunun birinci nedeni Şubat 2015 tarifelerinin belirlenmesinde baz alınan dolar kurulunun (yakıtın alındığı para birimi) 2.30 seviyesinden 2,90 seviyelerine gelmesi ve yakıtın bu fiyatlardan alınması,  ikinci nedeni ise elektrik üretiminde kullanılan yakıtta %3,5 kükürt yerine %1 kükürt içeren yakıt kullanımına geçilmesi nedeniyle yakıtın birim fiyatının artması etken olmuştur.”

ÖZGÜR: “YAPISAL DÖNÜŞÜMLE KALICI İYİLEŞME”

Maliye Bakanı Birikim Özgür, elektrik tariflerindeki yeni düzenlemeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, 2016 başında yapılan yeni düzenlemede halkın beklentisi oranında bir indirim gerçekleşemediğini ancak şimdi yapılan çalışmalar neticesinde daha iyi bir indirim yapıldığını ifade etti.

Özgür, “Ocak ayında Meclis kürsüsünde ve Şubat ayında da yazılı basına yaptığım açıklamada halkın beklentisine cevap verebilecek bir indirim için KIBTEK ile çalışma yapılacağını belirtmiştim.Yaptığımız çalışmaların meyvesini almaya başlamış bulunuyoruz. Yapısal dönüşüm sayesinde kalıcı iyileştirmelere gidiyoruz. Hükümet programımızda öngördüğümüz hedefler ışığında bu alanda arz çeşitliliğini ve arz güvenliğini artırma ve en uygun maliyetlerle kaliteli hizmet sunulması için çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“1 KWS elektrik üretimindeki yakıt maliyetinin (YB) dışındaki (SB) diye belirtilen maliyetlerde sağlanan düşüşler nedeniyle ki bu düşüşlerin ana sebebi finansman maliyetlerinde sağlanan düşüş, kayıp kaçak oranının düşmesi etken olmuştur.

Nizamnamenin her yılın Mart ayı içinde tüketim miktarları, ekonomik değişimler ve diğer faktörler gözden geçirilerek değişiklikler çerçevesinde tarifeler yeniden düzenlenir hükmüne göre elektrik tarifeleri yeniden düzenlenmiştir”.

REEL SEKTÖR İÇİN YENİ DÜZENLEME YOK… YÜZDE 25’İ TEŞVİK OLARAK VERİLİYOR

Reel sektörün tükettiği elektriğin tarife fiyatının 40 kuruş olarak düzenlendiği anımsatılan açıklamada, şunlar da kaydedildi:

“Bu aşamada Reel sektörün tüketmiş olduğu elektrik tarifesinde mevcut imkânlar çerçevesinde bir düzenleme yapılmamakla birlikte, bu sektörün üretim maliyetlerinin yükselmemesi ve bu çerçevede direkt veya dolaylı olarak istihdamı artırmaya ve bu sektörlerin üretmiş olduğu mal ve hizmetlerin fiyatlarının rekabet edilebilir ve vatandaşın alım gücüne katkı sağlamak için tüketmiş olduğu 1 KWS elektriğin 10 kuruşluk kısmı, yani satış fiyatının %25’i teşvik olarak Maliye Bakanlığı tarafından KIBTEK’e ödenmeye devam edecektir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler