• BIST 9745.02
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 30 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Emeklilik ikramiyesi rafa kaldırıldı!

Çalışma Bakanı Saner, katıldığı bir TV programında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Saner, emeklilik ikramiyesi artık yok dedi...
Emeklilik ikramiyesi rafa kaldırıldı!

Kıbrıs Gazetesi'nin haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, Sosyal Güvenlik Yasası kapsamında 2008’den sonra işe giren gerek kadrolu gerekse kadrosuz devlete giren her çalışanın özel sektörle aynı muameleye tabi tutulduğunu söyledi.

Saner, herkesin Sosyal Sigortalar Dairesi’nden emekli olacağını ifade ederek, 2008’den sonra işe girenlerde artık emeklilik ikramiyesi olmadığını sadece İhtiyat Sandığı’ndaki ikramiyenin alınacağını belirtti.

2012 yılında geçirilen bir yasayla da Sosyal Sigortalar Yasası’ndan 25 yıl-50 yaş konusunun kademeli olarak her yıl birer yıl artarak, 1974 doğumlu olanlara 59-60 yaşında emekli olma şansı tanıdıklarını, 2008’den sonra devlete girenlerin de bu hakkı olmadığını söyleyen Bakan Saner, herkesin 60 yaşında emekli olacağını belirtti.

Bakan Saner, KIBRIS Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali Baturay’ın sunduğu “Markaj” programına konuk oldu.

Sosyal Sigortalar’ın borcu 240 milyon TL

Çalışma Bakanı Ersan Saner, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin en büyük probleminin yatırılan prim sayısına göre ödenen maaş sayısının bir fazla olduğunu belirtti.

Sigortaların rahatlaması için çalışan sayısının ödediği emekli sayısındaki oranın yükseltilmesi ve ödemelerin doğru yöntemle desteklenmesi gerektiğini ifade eden Saner, devlete bundan sonra girecek kişilerin sigorta ve İhtiyat Sandığı kapsamında olacağından, sosyal sigortalardaki çalışanın emekliyi ödeme katsayısını azaltacağından sigortalara rahatlama getirileceğini söyledi.

Sosyal Sigortalar’ın borcunun 240 milyon TL olduğunu ifade eden Saner, borca ek olarak İhtiyat Sandığı’na olan faiz farkının da bulunduğunu belirtti.

Saner, Sosyal Güvenlik Yasası kapsamında sigortalardan emekli olacak herkesin kayıt altına girdiği tarihten emekli olacağı yaşa kadar olan sürede, yıllar içerisinde yaptığı yatırımlar üzerinden emekli olacağını anlattı.

Çalışma hayatına yeni düzenleme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, muhaceret ve çalışma affıyla ilgili kanun hükmünde kararname yayınlandığını ancak uygulama esnasında mahkeme kararıyla alınan ara emriyle durdurulduğunu anımsattı.

Muhaceret affının yasallaşması için çalıştıklarını ve yaptıklarını ifade eden Saner, bugüne kadar KKTC’de yedi tane af uygulandığını belirtti. Saner, bunlardan iki tanesinin kanun hükmünde kararname olduğunu söyleyerek, birinin UBP’nin tek başına iktidar olduğu dönemde diğerinin de CTP döneminde 2005 yılında geçirildiğini belirtti.

CTP döneminde yapılan kanun hükmünde kararnamenin meclis açıkken yapıldığını belirten Saner, “Aynı kanun hükmündeki kararnamenin dönemin iktidarı tarafından geçirilmesi rahatlığıyla bu adımı attık. Ülke ekonomisinin önünü tıkamamak için o dönemde biz bu karar tepki vermemiştik. Bizim de gerekçemiz ekonomikti ancak mahkeme ivedilik arz etmediğinde ara emri kararı verdi. İvedilik o dönemde neyse bu dönemde de oydu” dedi.

Saner, mahkeme kararına saygılı olduklarını belirtti.

İçişleri Bakanlığı ile ortak çalışma yürüttüklerini ve muhaceret affıyla ilgili yasa çalışmalarına başladıklarını ifade eden Saner, savcılıktan görüş aldıklarını, komitede görüşüldüğünü, CTP’nin de onayıyla oybirliğiyle geçirildiğini söyledi.

Saner, vatandaşların aflara karşı tepkisi bulunduğunun farkında olduklarını ifade ederek, yasa geçerken afların tekrar yapılmaması için de neler yapılabileceğini görüştüklerini belirtti. Ülkedeki ekonomik örgütlerin bu affın olmasını istediğine işaret eden Saner, yasanın şu anda cumhurbaşkanlığına gönderildiğini söyledi.

Saner, yeni yasada ceza sisteminde de değişikliğe gidildiğini belirterek, artık kayıt dışı işçi çalıştıran işverene 15 gün süre verileceğini, bu sürede işçi kayıt altına alınmazsa ceza kesileceğini belirtti.

Saner, esas amaçlarının çalışma hayatını kontrol altına almak olduğunu ifade etti.

“Elimdeki kadroyla bu işi dört dörtlük yapıyorum dersem, lütfen bana inanmayın”

Saner, işyerlerinde çalışanların sosyal haklarının yatırılıp, yatırılmadığıyla ilgili denetim yapıldığını belirterek, kadro yetersizliğine “Ben elimdeki kadroyla bu işi dört dörtlük yapıyorum dersem, lütfen bana inanmayın” diyerek dikkat çekti.

İhbarların kendilerine yardımcı olduğunu ifade eden Saner, ceza sistemindeki değişikliğin denetmenlerin de işini kolaylaştırdığını belirtti.

Yeni proje

Bakan Saner, çalışma izinlerini kontrol altına alabilme ve işçilerin de farkındalığını artırmak amacıyla yeni bir projeleri olduğunu söyledi.

Saner, projeyi ileriki zamanlarda açıklayacağını ifade etti.

“Kaçak işgücü sayısı net değil”

91 bin kayıtlı sigortalı çalışan olduğunu belirten Saner, ülkedeki kaçak işgücü sayısının net bilinmediğini söyledi. Saner, 8 bin kaçak çalışan olduğunu düşünmediğini ifade ederek, yaklaşık rakamın 5 bin dolaylarında olacağını düşündüğünü belirtti.

Aftan 2 bin 697 kişinin yararlandığını ifade eden Saner, bu rakam içerisindeki bin 200 kişinin ülke içinde çalışanlar olduğunu söyledi. Devlet Planlama Örgütü’nün kayıtlarına göre 9 bin işsiz olduğuna işaret eden Saner, kendisinin bu rakama çağa katılan nüfus olan 3 bin 500 kişiyi de eklediğini belirtti. Saner, 30 bin de yabancı iş gücü olduğunu ifade ederek Ticaret Odası’nın da bu konuda yayınladığı raporun, bakanlık çalışmasıyla örtüştüğünü söyledi.

Yabancı iş gücü ağırlığının inşaat, tarım, hayvancılık ve turizm sektörlerinde olduğunu belirten Saner, KKTC vatandaşlarının bu iş güçlerine karşı olan ilgisinin ise az olduğunu ifade etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler