• BIST 9645.02
  • Altın 2408.05
  • Dolar 32.5912
  • Euro 34.7714
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Engelsiz Yaşam Evi’nin temeli atıldı

Engelsiz Yaşam Evi’nin temeli atıldı

Farklı gelişen bireylerin eğitim alabileceği, yatılı Engelsiz Yaşam Evi’nin temeli atıldı.

Minareliköy sınırları içerisinde, Lefkoşa Gazimağusa yolu üzerindeki arazide inşa edilecek merkezde, tarım alanı, hayvanat bahçesi, açık ve kapalı spor alanları, kapalı yüzme havuzu, oyun parkı ve 48 yataklı yatakhanenin yer alması öngörülüyor. Merkezin, Temmuz 2017’de tamamlanması hedefleniyor.

Engelsiz Yaşam Evi Projesiyle amaçlananın  “farklı gelişen bireylerin güvenle yaşayabilecekleri, sosyal uyum ve iş becerilerini gerçekleştirebilecekleri bir ortam yaratmak” olduğu ve Merkezde, farklı gelişen bireylerin özgüvenlerinin gelişmesine yardımcı olmak için, güvenli atölyeler de inşa edileceği kaydedildi.

Başbakan Ömer Kalyoncu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy’un da katıldığı törende, konuşmaların ardından, bir grup farklı gelişen bireyin, uzaktan komutaları çalıştırmasıyla Merkezin bir bölümünün temellerine çimento döküldü.

Törende ayrıca, İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nden bir grup farklı gelişen birey gösteri sundu.

1455883956

KALYONCU

Başbakan Ömer Kalyoncu, engellilerin yaşadığı sorunların giderilmesine yönelik ilerlemenin ancak son 100 yıl içerisinde sosyal devlet anlayışının gelişmesiyle kaydedildiğini belirtti ve Türkiye Cumhuriyeti ile diğer kesimlere projeye yönelik katkılarından dolayı teşekkür etti.

Kalyoncu, “Engelli yaşamında aileleri yalnız bırakmamak, onların yanında olmak, onların sorunlarını çözmek adına sürekli bir devinimi sağlamak gerekiyor” dedi.

Özürlülerle ilgili 1994 yılında geçmiş yasa üzerinde önemli iyileştirmeler yaptıklarını da kaydeden Kalyoncu, “Problemlerin giderilmesi konusunda elden geleni yapmaya da devam etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

1455883959

KANBAY

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay konuşmasında, bugünkü törenin, güzel hayallerle güzel ülkülerle yola çıkıldığında, güzel somut amaçlar ve projelere ulaşılabileceğinin göstergesi olduğunu ifade etti.

Projenin hayata geçmesinde hizmeti geçen herkese teşekkür eden Kanbay, “engelli veya yeni alanlara ihtiyaç duyan insanlara” yönelik  çalışmalara Türkiye’nin her zaman destek olacağını da ifade etti.

Kanbay, “Bu tesislerde bu kardeşlerimizin başka imkanlara ulaşabilecek olması güzel bir olay” dedi.

Konuşmasında özellikle belediye yöneticilerine çağrıda bulunan Kanbay, engelli bireylerin daha rahat dolaşması, daha rahat yaşam sürebilmeleri, mekanlara kolay giriş sağlayabilmeleri için düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Kanbay, “Park, bina yapımlarında engelli insanlarımızın önceliklerinin, ihtiyaçlarının gözetilmesini istiyoruz” dedi.

AKANSOY

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy da konuşmasında, bugünkü töreni, “bir hayali gerçeğe dönüştürme” olarak değerlendirdi; 24 saat hizmet verecek  ve yatılı bakım sağlayacak bir merkezin engelli çocuklarının , ailelerin “en büyük hayali ve özlemi” olduğunu ifade etti.

Engelsiz Yaşam Evi’nin engelli bireylerin sürekli kalabilecekleri merkez olma özelliğiyle ülkede bir ilk olacağını kaydeden Akansoy, “Yaşam Evi’yle toplumda yaşayan farklı gelişen bireylerin hem geleceği güvence altına alınacak , hem de hak ettikleri eğitime, ilgiye, sevgiye ve hayat standardına sahip olabilecekleri bir yaşam alanı oluşturulacaktır” dedi.

Yaşam Evi’nin Bakanlığa bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesinde hizmet vereceğini kaydeden Akansoy,  özel gereksinimli çocuk ve gençlere, kapsamlı ve çağdaş eğitim normlarına uygun bir şekilde hizmet verilmesi için Dairenin Teşkilat Yasasında da  düzenlemeler yapıldığını ifade etti.

“Bakanlığımız en iyi alt yapı ile en iyi bakım ve rehabilite hizmetlerini vermeyi amaçlamaktadır” diyen Akansoy, TC Lefkoşa Büyükelçiliği, Engelsiz Yaşam Evi Platformu yetkilileri, eski Bakan  Aziz Gürpınar, yaşam evinin  açılması için büyük özveri gösterdiğini belirttiği Spastikleri Koruma Cemiyeti eski başkanı  Sevilay Karaşahin’e de teşekkür etti.

Onsekiz dönümlük arazi üzerinde gerçekleştirilecek olan Proje’nin iki etaptan oluştuğunu kaydeden Akansoy, birinci etapta eğitim ve rehabilitasyon merkezi, mutfak, çamaşırhane, idari bölüm ve 32 kişilik yatı evinin yer aldığını, ikinci etapta ise açık ve kapalı spor alanları, yüzme havuzu ile 16 kişilik yatı evinin bulunduğunu belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler