• BIST 8718.11
  • Altın 2246.949
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1933
  • Lefkoşa 11 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Erdoğan:“Kapalı Maraş’ta piknik yapabiliriz”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'la ortak basın toplantısı düzenleyen Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, federasyon temelli bir görüşmenin anlamsız olduğunu ifade etti.
Erdoğan:“Kapalı Maraş’ta piknik yapabiliriz”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'la ortak basın toplantısı düzenleyen Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, federasyon temelli bir görüşmenin anlamsız olduğunu ifade etti.

Tatar'ı tebrik eden Erdoğan'ın satır başları şöyle;

“Doğu Akdeniz’de son dönemde yaşanan gerilimleri ele aldık. Türk tarafı adil kalıcı sürdürülebilir çözümden yanadır. Bu konuda iyi niyetli yaklaşımla adımlar attık. Sadece Türk tarafının çabası kafi değildir. Rum tarafını (buna) niyetinin olmadığı aşikârdır. Müzakerelerdeki başarısızlıkların nedeni bu uzlaşmaz tutumdur. Rumlar gasp ettikleri devleti paylaşmak istemiyorlar. Yarım asırlık müzakere sürecinde mevcut parametrelerle bir yere varılacağı anlaşılıyor.

Crans Montana sonrası federasyonun artık geçerli olmadığını yeni fikirlere ihtiyaç olduğun vurguladık. Gecen sürede de haklılığımız ortaya açıktı. Federasyon temeli yaklaşımı zaman kaybı olarak görüyor, iki devletli (seçeneğin) masaya getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Kapsamlı ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Kıbrıs meselesinde önümüzdeki dönemde atılacak adımları ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri ele aldık.

erdogan-ve-tatar-dan-ortak-aciklama-797489-5.jpgTürk tarafı Kıbrıs’ta adil ve sürdürülebilir bir çözümden yanadır. Sadece Türk tarafının çaba göstermesi çözüm için kafi değildir. Rum tarafının eşit ortaklığı temelinde çözüm niyeti yoktur. 50 yılı aşkındır devam eden müzakerelerin başarısız olma sebebi Rumların zihniyetidir. Rumlar gasp ettikleri devleti, Kıbrıs Türk halkıyla paylaşmak istemiyor. 

Rum tarafı eşit ortak görmediği için hidrokarbon iş birliğine yönelik çağrıları yanıtsız bıraktı. Rum tarafı azınlık olarak görmek istediği Kıbrıslı Türklerin haklarını gaspetmeyi sürdürüyor. Zaten iki ayrı devlet vardır. İki halkın barış ve refah içinde yaşayabilecek çözümün temeli adadaki gerçeklere dayanmalıdır. Federasyon temelinde müzakereler zaman kaybı. İki devletli çözümün gerçekçi bir yaklaşımla masaya getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Türkiye’nin çözüm iradesi bakidir. Doğu Akdeniz’deki gelişmeler, Maraş açılımı gibi konularda görüş alışverişinde bulunduk.

Doğu Akdeniz’de kendi kıta sahanlığımızı korduğumuz gibi, Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve menfaatlerini de savunuyoruz. Doğu Akdeniz’deki mevcut durumun nedeni uyarılarımızı ve yapıcı önerilerimizi dikkate almayan Rum-Yunan ikilisidir. Bu bölgede iştihahı kabaran uluslararası şirketler de bu oyunun parçasıdır.

Artık bu oyun bozulmuştur. Bölgede Türkiye’yi ve Kıbrıs Türkünü hesaba katmayan bir girişim başarılı olamaz. KKTC-TC iş birliğinin güçlenmesi için atılacak adımları konuştuk. Türkiye, KKTC’nin gelişmesi için her türlü çabayı göstermeye devam edecektir. Kıbrıs Türkü her daim Türkiye’yi yanında bulacaktır."

ERDOĞAN: 15 Kasım Kuzey Kıbrıs'ta malum ziyaretimiz olacak. Bu ziyaretle beraber hem o gün törenlere katılalım, aynı zamanda acil durum hastanesinin açılışını yapalım. Bir de iade-i ziyaretimizi yerine getirmiş olalım. Hepsini bir arada gerçekleştirmiş olalım. Herhalde sayın Çavuşoğlu kapalı Maraş'ta diyorum ki bir piknik yapabiliriz. Mani bir şey var mı?

TATAR: Maraş açılmıştır, inşallah.

ERDOĞAN: O gün orada şöyle birlikte piknik yapmakta fayda var. Biz buradan ekranlardan izliyoruz, bizzat yaşayalım istiyoruz. Kapılar açıldı şimdi orada yolları bu noktada da açmış olalım. Kıbrıslı kardeşlerimiz bundan sonra atılacak adımları görmüş ve yaşamış olsunlar.

TATAR: Yapılan doğru harekettir. Gazi Mağosa'nın dibinde bir yerdir. Sahil şeridinin, o zenginliklerin insanlığın kullanımına iade edilmesi bize yakışandır. Dolayısıyla aldığımız karara sizlerin destek olması fevkalade önemlidir. KKTC için bir umuttur, orada muazzam bir potansiyel vardır. Belki de Doğu Akdeniz'in en güzel sahil şeridir. Orada mal sahiplerine mallarını iade edilmesi doğru bir adımdır. Esas itibarıyla KKTC hükümeti son 40 yıldır büyük bir başarı göstermiştir. Atalarımızın verdiği mücadele, anavatanımızın desteğiyle statüsü yükselmiş bir devletimiz var. Kıbrıs'ın gerçeği budur. İster edeler, ister etmezler, yan yana yaşayan iki devlet vardır. Kıbrıs Türkü soykırımı da görmüştür ama direnebilmiştir. Kıbrıslı Türkler bir destan yazmıştır. 1974'de Kıbrıs Barış Harekatı, o günden bu güne bizim göstermiş olduğumuz iyi niyet ama karşı taraftan karşılığının alınamaması noktası var. Biz artık Kıbrıs'ta, halkın tercihlerine, beklentilerine baktığımızda artık devletine, toprağına sahip çıkması. Onun için ısrarla egemen eşitlik temelinde iki devletten bahsetmekteyiz. Eğer böyle bir onay alınmışsa bu siyaset onay görüyor demektir. Dün Rum kesiminde bir gazetede açık açık ifade ediliyor. Kıbrıslı Rumlar artık onlar da eski noktada değiller. Federasyon masal olmaya devam ediyor. Kıbrıs'ın Rum tarafında da buna inanan yok. Ama bunu oyalamak için devam ediyorlar. Yeni bir, gerçeklere bağlı bir siyaset lazımdır. Doğu Akdeniz'deki gelişmelerle Kıbrıs eski Kıbrıs değildir. Ulusal onurumuz, çıkarlarımız ve haliyle halklarımızın menfaati bu siyasetin devamından yanıdır. Çok teşekkür ederim, saygılar sunuyorum sayın Cumhurbaşkanım.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler