• BIST 9120.29
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Ermeni Soykırımı İddialarında gerilim artıyor: Papa'dan "soykırım" kitapcığı

Ermeni Soykırımı İddialarında gerilim artıyor: Papa'dan "soykırım" kitapcığı

Papa Francesco, hem Paskalya Bayramından sonraki Kutsal Pazar günü hem de sözde Ermeni Soykırımının 100. yılı olması nedeniyle yarın; 12 Nisan Pazar günü Vatikanın ünlü Aziz Petrus Bazilikasında büyük bir ayin yönetecek.

lame

Yerel saatle 09.00da başlaması öngörülen söz konusu ayine, Dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu Karekin II ve Kilikya Katolikosu Aram I ve Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan gibi üst düzey isimlerin de katılması bekleniyor.

Papa aynı zamanda burada, 10. yüzyılda yaşamış olan Ermeni şair, keşiş, mistik ve teolog Surp Krikor Naregatsiye Kilise Doktoru unvanını da resmi olarak verecek.

Bu unvan, yazılarıyla evrensel düzeyde Hıristiyanlığa hizmet etmiş olan kişilere verilirken, bugüne dek toplam 35 kişi buna layık görüldü. Kilise Doktoru, tarihte bir Ermeni keşişin aldığı en yüksek unvan olma özelliğini de taşıyor

PAPA SOYKIRIM DİYECEK Mİ?

Bu arada, ayin sırasında okunması için katılımcı din adamları ve inananlara dağıtılacak olan dua kitapçığı, Vatikanın resmi internet sitesinde paylaşıldı.

Paskalyanın 2. Pazarı ya da İlahi Merhamet ve Ermeni şehitliğinin yüzüncü yılı nedeniyle Kutsal Ayin başlıklı kitapçıkta, Surp Krikor Naregatsinin biyografisi, etkinlik boyunca okunacak ilahiler ve İncilden pasajlara yer verildi.

Kitapçığın 51. sayfasında, İsa Efendimiz, insanlık tarihinde acı bir şekilde iz bırakmış savaşlar, soykırımlar ve tüm çatışmaların kurbanları için merhamet et, özellikle bu ayinde de andığımız gibi Ermeni toplumuna mensup olanlara ifadeleri kullanıldı.

Ancak bu makama seçilmeden önce, başpiskoposken Türklerin Ermenilere soykırım uyguladığını söyleyen, seçildikten sonra ise yüzyılın ilk soykırımının Ermenilere yapıldığını ifade eden Papa Francesconun, ayin sırasında yapacağı konuşmada soykırım diyip demeyeceği henüz belli değil.

Papa Francesco kimdir?

Franciscus (okunuşu fransiskus, Latince: Franciscus PP., Almanca: Franziskus , Fransızca: François, İngilizce: Francis, Papa olmadan önceki adı: Jorge Mario Bergoglio , Türkçeleştirilmiş: Papa Fransis) (17 Aralık1936'da Buenos Aires, Arjantin) taşıdığı papa unvanıyla dünya çapında 1,2 milyar üyesi bulunan Katolik Kilisesi'nin en büyük ruhanî lideridir. 13 Mart 2013'te saat 18:09 (UTC) papa olarak seçildiği, dünyaya Sistine Şapeli'nin bacasından yükselen beyaz dumanla duyurulmuştur.İki gün gibi kısa bir seçim süreci sonunda 115 kardinal arasından seçilmiştir. 266. papa olarak seçilen Franciscus, Latin Amerika doğumlu olup Amerika'dan ve Güney Yarıküre'den gelen ilk papadır. İtalyan kökenlidir.

Seçilmeden önce „Tanrı'nın sofu adamı“ve „daha çok sessiz aydın“ olarak bilinen Franciscus, „tekrar tekrar (…) aktif olarak ülkesinin politik tartışmalarına katılmış (ve karışmış), ayrıca (…) daha fazla sosyal adâlet için (çalışan)“olarak bilinirdi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler