• BIST 9794.74
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 36 °C
  • Mağusa 33 °C
  • Girne 31 °C
  • Güzelyurt 36 °C
  • İskele 33 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Facebook - Amerikan İstihbaratı işbirliğine 25 bin kişilik dava!

Facebook - Amerikan İstihbaratı işbirliğine 25 bin kişilik dava!

Avusturyalı Max Shrems ve destekcilieri Facebook’u insanları Avurpa Birliği mevzuatına uyumusuzbir şekilde takip etmekten, istihbari bilgi toplamaktan, facebook’ta olmayan insanlar hakkında bile araştırma yapmaktan dava ediyor

a89aedd3-6e87-455f-8810-d24f5e16fe2c-620x372

Hukuk mezunu olan 27 yaşındaki Avusturyalı Max Schrems, Sosyal Medya Sitesi Facebook 'a karşı onu destekleyenlerle beraber dava açtı. Avusturyalı Max Schrems ve destekleyicisi 25 bin Sosyal Medya Sitesi Facebook kullanıcısı, kişilik haklarını ihlal ettiği sebebiyle sosyal medya devine dava açtı. Hukuk mezunu olan 27 yaşındaki Avusturyalı Max Schrems, Sosyal Medya Sitesi Facebook 'a karşı onu destekleyenlerle beraber dava açtı.

Schrems, sosyal medya devine, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in veri toplama programı PRIZMA'ya dahil olmaktan Avrupa Birliği AB yasaları altında kullanıcıların verilerini yasadışı kaçırmaya kadar bir dizi suç yöneltiyor.

Max Schrems, " Sosyal Medya Sitesi Facebook 'tan kitlesel gözetlemeyi durdurmasını, herkesin anlayabileceği uygun bir gizlilik politikasına sahip olmasını ve aynı zamanda Sosyal Medya Sitesi Facebook kullanıcısı bile olmayan vatandaşlar hakkında veri toplamayı durdurmasını istiyoruz" diye belirtti .

Schrems, davayı Sosyal Medya Sitesi Facebook 'un Dublin'deki Avrupa'daki merkezine karşı açtı. Dublin'deki merkez, ABD ve Kanada dışındaki tüm kayıtları tutuyor, demek oluyor ki 1 milyar 350 milyon Sosyal Medya Sitesi Facebook kullanıcısının % 80'inin verileri burada kayıtlı.

Yargıçlar, Sosyal Medya Sitesi Facebook 'un Avusturya yasaları altında davanın görülemeyeceği iddiasını da inceliyor. Davacıların her biri sembolik olarak 500 euroluk tazminat talep ediyor. Schrems'in davası çok büyük ilgi gördü. Ağustos ayından bu yana binlerce şahıs davaya katılmak için mürracaat da bulunda . Ancak Avusturyalı genç ise davacı sayısını 25 binde sınırlı tuttu. 55 bin kişinin daha sonraki sürece katılmak için kayıt yerine getirdiği kaydedildi. İrlandalı yetkililerin iddialarla ilgili tahkikat başlatmayı reddetmesi üzerine dava Avrupa Adalet Divanı'na taşındı. Kararın 2016'da çıkması beklenmekte.

Amerikan İstihbaratı PRISM nedir?

PRISM ile ABD’nin en tehlikeli, gizemli kuruluşu National Security Agency Microsoft, Yahoo, Apple, Google, Facebook, Skype vb. kaynaklardaki bilgilere doğrudan ulaşabildiğinden bahsediliyor.

PRISM ile ilgili konuları başlıklar halinde, geçmiş bilgileri de göz önüne alarak sıraladık.

2007 yılında NSA ve FBI tarafından büyük çapta şirketlerin, yazılımların verilerini takip etmek için başlatılan projedir. Obama yönetimi de son açıklamasıyla programı sahiplenmiştir.

PRISM sadece yabancıları mı izliyor?

ABD yönetimi projeyi savunurken “Amerikan vatandaşlarını veya Amerika’da yaşıyan vatandaşları” izlemediklerini belirtiyor. Bu sav Microsoft, Yahoo, Apple, Google, Facebook gibi firmaların bir yandan ABD istihbaratına veri toplamak için mükemmel kaynaklar olduğu, hatta özellikle desteklendiği gerçeğini kanıtlıyor.

Ne tür veriler izleniyor?

E-postalar, sohbet kayıtları, videolar, fotoğraflar, saklanan veriler, ses trafiği, dosya transferleri, video konferansları vb. şekilde detaylandırılabilecek her türlü bilgi PRISM projesi dahilinde takip ediliyor.

E-postalar kim tarafından okunuyor?

Google zaten algoritması sayesinde gelen ve gönderilen tüm e-postaları tarayarak içeriğe göre hedeflendirilmiş reklam gösteriyor. Fakat bunun dışında NSA’in tanımladığı kurallar dahilinde de verilere doğrudan veya çeşitli algoritmalarla istenildiği zaman erişilebiliyor.

Tam olarak hangi firmalar PRISM projesine dahil?

Microsoft, Yahoo, AOL, Facebook, Google, Apple, PalTalk, YouTube, Skype ve yakında Dropbox.

Projeye dahil firmalar ne diyor?

PRISM projesine katılan 9 firmanın tamamı bu proje dahilinde sistemlerine erişime izin verdiklerini kabul etmiyor. Fakat ABD yönetiminin açıklamaları bile bu

durumu yalanlamaya yetiyor.

Bu yapılan yasal mı?

ABD yasalarına göre ABD vatandaşı olmayanlara karşı yapılacak bu tarz istihbarat, mahrem verilere izinsiz erişme girişimleri yasadışı kabul edilmiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler