• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Grip salgını tehlikesi!

Grip salgını tehlikesi!
Mevsim değişikliği vatandaşları hastanelik etmeye yetti. Uzmanlar uyarıyor ülkede grip tehlikesi yeniden hortladı.
“AĞIR VE YAYGIN GRİP SALGINI”: Ülkede ağır ve yaygın bir grip salgınıyla karşı karşıyayız. 5-6 yılda bir görülen grip salgınının şuanda ülkede yaygın olduğu belirtiliyor. Vatandaşların, grip salgını nedeniyle hastanelere akın ettiği bildiriliyor.
HALKA SALGIN UYARISI: “Bu yıl büyük salgın senesi. Adada en büyük bulaşıcı hastalık şuanda grip salgınıdır” diyen Yakın Doğu Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nedim Çakır, halka grip salgınına karşı uyarılarda bulundu.

Rana Sarro Özadalı

Kıbrıs’ta ağır ve yaygın bir salgınla karşı karşıyayız. Uzmanlar, grip salgını nedeniyle bu günlerde birçok grip hastası ile karşılaşıldığını belirtiyor.

Türkiye, Yunanistan ve Avrupa ülkelerinin birçoğunda görülen grip salgınının, adanın Kuzeyi ile Güneyi’nde mevcut olduğu belirtiliyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nedim Çakır, 5-6 yılda bir görülen grip salgını ile karşı karşıya olduğumuzu belirterek, “bu yıl büyük salgın senesi. Adada en büyük bulaşıcı hastalık şuanda grip salgınıdır” dedi.

pp“AĞIR VE YAYGIN BİR SALGINI”

Grip salgınından şuana kadar herhangi bir ölümle karşılaşılmadığını ancak, ülkede ağır ve yaygın bir salgın olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Nedim Çakır, vatandaşların bulaştırıcılık konusunda kendi üzerlerine düşen görevi yapmaları, yüksek risk grubundaki hastalara ise, iyi korunmaları önerisinde bulundu.

GRİP SALGINI (1)“6 YIL ARADAN SONRA BÜYÜK SALGIN”

Grip enfeksiyonunun 5-6 yılda bir büyük salgınlar yaptığını; grip virüsünün vücut madde yapılarını değiştirdiğini; bu nedenle, kişinin önceden geçirdiği hastalığa ait koruyucu antikorların bir önemi kalmadığını anlatan Nedim Çakır, “Şuanda bu devredeyiz. Dünya Sağlık Örgütü ve AB verilerinde, Güney Kıbrıs’ta da bu salgının görüldüğü biliniyor” dedi.

“HALKA UYARI”

“Mecbur kalınmadıkça çok fazla kapalı ve aşırı kalabalık yerlerde bulunulmaması uyarısında bulunan Çakır, yaygın kas ağrıları, halsizlik, ateş, kuru öksürük gibi belirtiler ile kendini gösteren gripte, vatandaşların çok fazla kalabalık yerlere girerek başkalarına bulaştırmamaya dikkat edilmeleri gerektiğini kaydetti.

“KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT”

Grip salgınına yakalanan astım, kalp, şeker, yüksek tansiyon, bronşit veya herhangi bir kronik hastalığı olanlar ile çocuklar ve 70 yaş üzeri yaşlıların, gribe yakalanmaları halinde mutlaka uzman doktorlara başvurması gerektiğini söyleyen Çakır, “biz kendilerini Yakın Doğu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları’nda misafir etmekten büyük bir mutluluk duyarız” dedi.

“KORUNMASI ZOR OLDUĞU İÇİN SALGIN OLUYOR”

Grip korunması çok zor olduğu için salgın olarak karşımıza çıktığını belirten Prof. Dr. Nedim Çakır, çünkü kuluçka devresi dâhil ilk 3-4 gün içerisinde hastalık bulaşıyor. Bu nedenle de, biz önlem alıncaya kadar bulaşma gerçekleşiyor. Sıcak havaların başlaması havalandırmaları artıracaktır ve salgın giderek sönecektir. En çok vaka Mart sonu, Nisan başları görülecek. Ondan sonra salgın giderek azalacak” dedi.

“C VİTAMİNİ ETKİLİ DEĞİL”

Bu dönemde gribe yakalanan kişilerin, hafif semptomlarla seyretmesi halinde, bulundukları odayı ya da salonu bir miktar nemlendirmeleri önerisinde bulunan Çakır, “çünkü bu nemlilik solunum sistemlerinin korunması açısından önemlidir. Üst solunum yolundaki mukozanın kurumasını önleyecektir” diye konuştu.

Şehir efsanesi olan portakal, limon, greyfurt gibi c vitamini içeren meyvelerin tüketilmesinin faydalı olacağı yönündeki bilginin geçerliliği olmadığını da belirten Nedim Çakır, “yüksek doz C vitamini almak veya bol bol portakal, mandalina yemekle ne hastalık önlenebilir, ne de çabuk geçebilir. Hiçbir uluslar arası tedavi protokolünde de c vitamini alımı ile önlemi yok. Bu yollar geçersizdir. Asitik meyvelerle midelerini fazla yormasınlar” dedi.

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler