• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Güney Kıbrıs’ta Alınan Önlemler 30 Nisan’a Kadar Uzatıldı

Güney Kıbrıs’ta Alınan Önlemler 30 Nisan’a Kadar Uzatıldı
Güney Kıbrıs’ta Alınan Önlemler 30 Nisan’a Kadar Uzatıldı

Güney Kıbrıs’ta, koronavirüsün yayılmasının önlenmesi için alınan kısıtlayıcı önlemlerin, 30 Nisan’a kadar uzatıldığı haber verildi.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşam Rum halkına seslenerek, önlemlerin 30 Nisan’a kadar uzatıldığını açıkladığını yazan Alithia gazetesi “Kontrollü Geri Dönüşler” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Anastasiadis’in açıklaması çerçevesinde, çalışanların ve işletmelerin desteklenmesine yönelik yeni önlemler yanı sıra, koronavirüsle ilgili olarak Güney Kıbrıs genelinde binlerce test yapılacağını duyurdu.
Rum Bakanlar Kurulunun, aralarında öğrencilerin de bulunduğu, yurt dışında bulunan veya mahsur kalan tüm Kıbrıslı Rumların ülkeye aşamalı olarak geri dönmesine ilişkin bir karar aldığını ve bunun dün akşam Anastasiadis tarafından açıklandığını yazan gazete, virüsün yayılması tehlikesinden kaçınılması için, bu geri dönüşlerin, kategorilere göre aşamalı ve 15 günde bir yaklaşık bin kişi olacak şekilde kontrollü olacağını kaydetti.
Rum Dışişleri Bakanlığının ilgili platformuna düne kadar yurt dışındaki 120’den fazla ülkede bulunan 16 bin 688 Kıbrıslı Rum’un kaydolduğunu belirten gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşamki açıklamasında, alınan önlemler dolayısıyla, doğru yolda olduklarına dair cesaret verici bir mesaj gönderdiğini de iletti.
Gazete, Anastasiadis’in, yürürlükte olan önlemlerin hiçbir şekilde gevşetilmesine izin verilmeyeceğini ve bunların 30 Nisan’a kadar süreceğini açıkladığını da yineledi.
Alınan önlemlerin azaltılmasına ya da olası bir şekilde gevşetilmesine izin verilmediğini dile getiren Anastasiadis, bunun zıttı olan bir eylemin, feci sonuçlarla birlikte, emsalsiz bir gerilemeye sebep olacağını ifade etti.
Bu önlemlerin Paskalya kutlamaları döneminde de geçerli olacağını ve bunun, kiliselerin bu kutsal günlerde insanlar olmadan faaliyet göstereceği anlamına geldiğini de vurgulayan Anastasiadis, önlemlerin Paskalya’da dönemindeki “diriliş gelenekleriyle ilgili kutlamalara” ilişkin toplanmaları ve buluşmaları kapsadığını da belirtti.
Haberde, Rum Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos’un, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le önlemleri ele almak için bugün Başkanlığa gideceği de kaydedildi.
Salgınla mücadeleye ilişkin önlemler çerçevesinde, bilimsel ekibin önerileri temelinde, Güney Kıbrıs genelinde covid-19 testleri yapılacağını da ifade eden Anastasiadis, önümüzdeki günlerde, Rum Sağlık Bakanlığının yayımladığı kararnameler temelinde, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) dahil olmak üzere, gerek özel sektör, gerek de kamu sektöründe çalışmakta olan kişilere ayrıca 20 bin test yapılacağını dile getirdi.
Anastasiadis, aşamalı ve kontrollü ülkeye geri dönüş programı temelinde, Güney Kıbrıs’a dönüş yapacak olan herkese testler yapılacağını da ifade etti.
Ekonomik önlemlere de değinerek, çalışanlara ve işletmelere yönelik devlet desteğinin 12 Haziran 2020 tarihine uzatılmasının kararlaştırıldığını da ifade eden Anastasiadis, bu dönemin sona ermesinin ardından, çalışanlara ve işletmelere yönelik devlet desteğinin 4 ay boyunca süreceğini de söyledi.
Bugüne kadar alınan önlemlere de değinerek, önlemlerin en önemli sonuçlarından birinin, yurt dışından gelen vakaların etkisiz hale getirilmesi olduğunu vurgulayan Anastasiadis, belki de en üzücü önlemin, yurt dışında okuyan binlerce öğrencinin dönüşünün önlenmesi olduğuna da işaret etti.
Anastasiadis, konuşmasında, yaşam biçiminin değil, bizzat yaşamların kendisinin tehlikede olduğunu da vurguladı.
Haberde, ülkeye geri dönüşler konusunda, sağlık açısından hassas durumda olan öğrencilere ve üniversitelerin yurtlarında kalanlara öncelik verileceği de belirtildi.
TOPLU TESTLER YAPILMASI PLANLANIYOR
Rum Sağlık Bakanı Konstantinos İoannu da dün düzenlenen basın toplantısı çerçevesinde yaptığı açıklamada, koronavirüs semptomları göstermeyen kişilere değinerek, bu kişilerin sağlık hizmetleri açısından baş ağrısı olduğunu çünkü koronavirüs hastalığına yakalananların çok büyük bir oranının, semptom göstermediğini belirtti.
Bugüne kadarki örneklerin, virüse yakalananların yüzde 13’ünün semptom göstermediği şeklinde olduğunu dile getiren Rum bakan, muhtemelen asemptomatik olan mümkün olduğunca çok vatandaşı tespit edebilmeleri için, iki eylemde bulunacaklarını belirtti.
Bunlardan birinin Güney Kıbrıs genelinden rasgele seçilecek 800 kişilik bir örneklem grubuyla epidemiyolojik çalışma yapılması olduğunu dile getiren Rum bakan, bugüne kadar Güney Kıbrıs’ta 14 bin covid-19 testi yapıldığını, öte yandan önümüzdeki 20 gün içerisinde kamu ve özel sektörde çalışan 230 bin kişiye de test yapılmasına karar verdiklerini sözlerine ekledi.
RUM SAĞLIK BAKANLIĞI VATANDAŞLAR İÇİN 9 MİLYON MASKE ALIYOR
Fileleftheros gazetesi de “Gizli Taşıyıcılardan Korkuluyor” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, Rum hükümetinin, binlerce test yapılması suretiyle, koronavirüsü taşıyan fakat tanı konulmamış mümkün olduğunca çok kişiyi tespit etmek için mücadele ettiğini yazdı.
Bilim insanlarının binlerce asemptomatik hasta olduğu konusundaki uyarılarının tehlike çanlarını çaldığını, öte yandan uzmanların da bunun oldukça tehlikeli bir durum olduğundan endişe ettiğini yazan gazete, Rum Sağlık Bakanlığının ise vatandaşlara dağıtmak için toplam 9 milyon maske satın alacağını belirtti.
HİNDİSTAN’DAN GÜNEY KIBRIS’A 5 TON KLOROKİN
Öte yandan gazetede yer alan başka bir haberde, Rum tarafındaki “Remedica” isimli ilaç firması ile şirketin üst düzey yöneticilerinden Dr. Mihalis Noeptolemu’nun şahsi inisiyatifi aynı zamanda İsrail devletinin de yardımıyla, Güney Kıbrıs’a Hindistan’dan 5 ton Klorokin getirildiğini haber verildi.
Remedica şirketinin bir basın açıklaması yaparak, İsrail devletiyle işbirliği içerisinde, büyük bir diplomatik başarıya imza atıldığından söz ettiğini yazan gazete, açıklamada “Hindistan’dan 5 ton klorokinin, İsrail’e ait askeri bir uçakla çok gizli bir şekilde Güney Kıbrıs’a götürüldüğünün belirtildiğini” iletti.
Remedica şirketinin, klorokini hazırlamayı (üretmeyi) ve İsrail’e göndermeyi üstlendiğini kaydeden gazete, İsrail hükümetinin de Güney Kıbrıs’a 50 solunum cihazı göndereceğini vurguladı.
ÖZEL JETLERLE GÜNEY KIBRIS’A DÖNÜYORLAR
Gazete ilk sayfadan “30 Bin Euro Ödüyorlar ve Özel Jetle Geliyorlar” başlığıyla yayımladığı bir haberinde ise, parası olan Rumların ülkeye dönmek için özel jetleri kullanma çözümünü bulduklarını yazdı.
Gerçekten tedavi için yurt dışında olan kişilerin ve/veya yurt dışındaki sağlık merkezlerinden hükümetin açıkladığı kararnamenin öngördüğü sağlık belgesini alan kişilerin, bugünlerde oldukça pahalı olan özel jetleri kiralayarak Güney Kıbrıs’a döndüğünü veya yabancıların da adadan ayrılmak için özel jetleri kullandığını yazan gazete, Avrupa’dan böyle bir uçuşun 25 ile 35 bin Euro arasında olduğuna dikkati çekti.
Gazete, bu çerçevede, Almanya’dan kalkıp Antalya’ya inen ve oradan da Rodos’a giden bir özel jetin, daha sonra Larnaka havalimanına iniş yaptığını ekledi.
KONTROLLER VE İHLALLER
Politis gazetesinde yer alan bir haberde ise, Güney Kıbrıs’ta koronavirüsle mücadele çerçevesinde alınan kısıtlayıcı önlemler çerçevesinde yapılan kontroller ile ihlallere de yer verildi.
Bu çerçevede Mart ayındaki ihlallerin günde 80 ile 120 arasında olduğunu yazan gazete, önlemlerin artırılmasıyla Nisan ayına gelindiğinde ise bu ihlallerin günde 10 ile 20 arasında seyretmeye başladığını belirtti.
Rum polisinin önlemler konusunda binlerce kontrol yapmayı sürdürdüğünü kaydeden gazete, polisin vatandaşların önlemlere uymasından memnun olduğunu belirttiğini de ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler