• BIST 9142.4
  • Altın 2325.163
  • Dolar 32.3729
  • Euro 34.9661
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Güney Kıbrıs’ta Korona Virüs Kaynaklı Ölümler 6’ya Yükseldi

Güney Kıbrıs’ta Korona Virüs Kaynaklı Ölümler 6’ya, Vaka Sayısı İse 35 Kişi Artışla 214’e Ulaştı
Güney Kıbrıs’ta Korona Virüs Kaynaklı Ölümler 6’ya Yükseldi

Güney Kıbrıs’ta dün korona virüsten kaynaklanan yeni ölümle birlikte hayatını kaybedenlerin sayısı 6’ya yükselirken, son 24 saat içerisinde 35 yeni vaka tespit edilmesiyle, toplam vaka sayısı 214’e ulaştı.
Alithia gazetesi korona virüsle ilgili haberine manşetten; “Aile Toplantıları ve Akşam Yemeği Partileri Dün Yeni Rekor Vaka Sayısını Beraberinde Getirdi: 35!- Evlerimizdeyiz, Fakat Tek Başımıza Kalmıyoruz” başlıklarıyla yer verirken, 9 kişinin yoğun bakımda tedavi gördüğünü ve durumlarının kritik olduğunu haber verdi.
Güney Kıbrıs’ta sokağa çıkılması konusunda daha sert önlemler alınmasına dair düşünceler bulunduğunu yazan gazete, ölenlerin sayısının 6’ya ulaştığını ve dün Lefkoşa Rum Genel Hastanesi’nde kritik bir durumda tedavi görmekte olan 68 yaşındaki bir kişinin daha korona virüs yüzünden hayatını kaybettiğini kaydetti.
Vaka sayısında dün rekor bir artış yaşandığını ve 35 yeni vaka tespit edildiğini yazan gazete, bunların çoğunun virüsü temas yoluyla aldığına ve bu durumun da yetkilileri oldukça endişelendirdiğine vurgu yaptı.
Vakaların takibe alınmasıyla, virüsün, hastalardan birçoğunun aile ortamından yayıldığının tespitine varıldığını kaydeden gazete, bunun ise ne yazık ki temel koruma önlemlerinin alınmadığını gösterdiğini ifade etti.
Kıbrıslı Rumların evlerinde kendilerini karantinaya aldıklarını, fakat diğer bir yandan da aile toplantıları, akşam yemeği partileri veya arkadaşlarla oyunlar organize ettiklerini kaydeden gazete, vaka sayısının 214’e ulaşmasının, bilim insanları ile Rum Sağlık Bakanı’nın; “durumun kontrolden çıkmasının çok uzun sürmeyeceği ve sağlık sisteminin, herkesin evinde kalmaması ve sosyal temasını sürdürmesi durumunda, ortaya çıkan durumla baş edemeyeceğini, üzerine basa basa tekrarlamasına yol açtığını” işaret etti.
Bu kontrolsüz durumun ve bir çok kişinin duruma kayıtsız kalmasının Rum hükümetinin herkes için acı verici olacak daha sert önlemler almasını ihtimal dışında bırakmadığını vurgulayan gazete, “genel bir (içeri) kapanmanın (lock out)” ihtimal dahilinde olduğunu ifade etti.
Dün tespit edilen 35 yeni vakadan ikisinin yurt dışından Güney Kıbrıs’a dönen kişiler olduğunu  belirten gazete, 31 kişinin teyit edilmiş vakalarla temas sonucu virüsü kaptığını, iki kişinin ise virüsü nasıl kaptığının bilinmediğini ifade etti.
Habere göre, Kıbrıs Üniversitesi Biyoteknoloji ve Viroloji Profesörü ve Sağlık Bakanlığı'nın virüs Danışma Komitesi Üyesi Dr. Leondios Kostrikis açıklamasında, Güney Kıbrıs’ta korona virüsle ilgili toplam 6 bin 447 laboratuvar analizi yapıldığını, hastalığa yakalanan 18 kişinin bunu atlattığını, 126 vakanın ise teyit edilmiş vakaların temaslarının takibe alınması sonucu tespit edildiğini dile getirdi.
Dün akşam meydana gelen yeni ölümle birlikte Rum kesiminde korona virüsten hayatını kaybedenlerin toplam sayısının beşi erkek, biri  kadın olmak üzere toplam 6’ya yükseldiğini  yineleyen gazete, hayatını kaybedenlerle ilgili yaş ortalamasının 64 olduğunu kaydetti.
Dün akşamüzeri 3’e kadar, “Mağusa” bölgesindeki hastanede 5’i yoğun bakımda olmak üzere, 26 kişinin korona virüs tedavisi görmekte olduğunu  yazan gazete, 3 kişinin taburcu edildiğini belirtti.
RUM SAĞLIK BAKANI’NIN AÇIKLAMASI
Gazeteye göre Rum Sağlık Bakanı Konstantinos İoannu, dün yeni vakaların tespit edildiğinin açıklamasının ardından yaptığı açıklamada, kendi kendini karantinaya alması gereken birçok kişinin bunu yapmadığını ve bunun sonucunda da virüsün bu kişilerin aile ve arkadaş çevrelerinde yayıldığını dile getirdi.
Teyit edilmiş vakalarda yaşanan büyük artışın kendisini endişelendirdiğini dile getiren Rum bakan, teyit edilmiş vakaların takibe alınmasıyla, virüsün bu kişilerin aile ve arkadaş çevresine yayıldığının ortaya çıktığını belirtti.
Rum bakan, kendi kendini karantinaya almayan ve virüsü yayan birçok kişiyle alakalı durum tespit etmelerinin üzücü olduğunu da söyledi.
Çabanın sonuç vermesi için herksin temaslarını büyük oranda kısıtlamaları gerektiğini ifade eden İoannu, son vakaların takibe alınmasıyla, 15’ten fazla temasta bulunan bir virüs taşıyıcısı tespit ettiklerini, bazı kişilerin sahip olduğu zihniyetle bugüne kadarki çabaların boşa gideceğini belirtti.
İoannu, ne yazık ki çoğu kişinin durumun ciddiyetini algılamadığı ve sorumsuzca davranmayı sürdürdüğünün görüldüğünü sözlerine ekledi.
Lefkoşa Rum Genel Hastanesi’nde görevli iki hemşirenin testinin pozitif çıktığını da yazan gazete, 49 yaşındaki bir hastaya korona virüs teşhisi konduğu Limasol Genel Hastanesi Onkoloji bölümündeki çalışanlar ile hastalara yapılan testlerin sonuçlarının ise şu ana kadar negatif olduğunu belirtti.
Haberde, onkoloji bölümündeki çalışanlara ve hastalara yapılan testlerin hepsinin negatif çıkması durumunda, servisin bugün normal çalışmasına döneceği de ifade edildi.
Baf Genel Hastanesi Hemodiyaliz bölümündeki bir hastanın da korona virüs kaptığını yazan gazete, teyit edilmiş vakayla aynı bölümde kalan bütün hastalar ile sağlık çalışanlarının da kontrolden geçirileceğini dile getirdi.
Baf’taki teyit edilmiş korona virüs vakası sayısının 42 olduğunu belirten gazete, bunlardan 26’sının 6’sı doktor olmak üzere, devlet hastanesindeki sağlık çalışanları, 3’ünün de özel hastane doktoru olduğunu belirtti.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI OTELLERDE MİSAFİR EDİLİYOR
Rum Sağlık Bakanlığı’nın, sağlık çalışanlarının otellerde misafir edildiğine dair bir açıklama yaptığını da aktaran gazete, sağlık çalışanlarının yürüttüğü muazzam görevin farkında olarak aynı zamanda sağlıklı bir şekilde kalmalarının garantiye alınması istenerek, bakanlığın çalışanların bir kısmının tüm şehirlerdeki otellerde misafir edilmesini ayarladığını belirtti.
Haberde, 80’den fazla sağlık çalışanının otellerde misafir edildiği ifade edildi.
“8998”E İLETİLEN BÜTÜN TALEPLERE “TAMAM”
Bu arada gazete, Rum kesiminde sokağa çıkmanın kısmi bir şekilde kısıtlanmasının ardından, vatandaşların dışarıya çıkışlarıyla ilgili taleplerini iletmek ve onay almak üzere devreye konan “8998” numaralı servisin, vatandaşlar tarafından kendisine iletilen tüm taleplere “tamam” yanıtını verdiğini belirtti.
Sistemin, vatandaşlara istedikleri her şeyi yapmaları konusunda izin verdiğini belirten gazete, gazetede bazı kısa mesajların fotoğraflarına da yer vererek, “8998”e iletilen saçma ve yasadışı taleplere (uzun yolda gezinti veya gece denize girme dahil) dahi onay verildiğini ekledi.
KORONA VİRÜS BANKAYA DA SIÇRADI
Öte yandan gazete başka bir haberinde, Güney’de “Kıbrıs Bankası”nın iki şubesinde ilk korona virüs vakasının tespit edildiğini yazdı.
Banka çalışanlarından birinin testinin pozitif çıktığını ve bu kişinin semptomlar ortaya çıkmadan önce bankanın başka yerde bulunan iki şubesini ziyaret ettiğini kaydeden gazete, bunun akabinde ilgili protokolün devreye konduğunu ekledi.
Öte yandan Politis gazetesi, teyit edilmiş bir vakayla temas eden Larnaka Genel Hastanesi Patoloji Bölümü çalışanları ile hastalarına yapılan testlerin tümünün sonucunun negatif çıktığını yazdı.
Haberde, hastanedeki 18 doktor, 28 hemşire ve 6 yardımcı personelin 14 gün karantinada kalacak olmasından ötürü, hastaneye sekiz patolog takviyesi yapıldığı belirtildi.
GAZETE BAŞLIKLARI
İlgili haberler Politis’te “Karantinaya Karşı 35 Vakalık Rekor- Sert Tedbirler Korona Virüsü Sınırlamadı- Anti Sosyal Davranışlar Makamların ve Vatandaşların Çabalarını Baltalıyor - Önlemlere Uyulmaması Halinde Daha Sert Tedbirler Uygulanması İhtimal Dışında Değil”, Fileleftheros’ta “Sorumsuzluğun Yayılması- Bilim Adamları ile Sağlık Bakanlığından Çağrı: Aile Toplantılarına Son Verin, Kontrolü Kaybediyoruz” Haravgi’de ise “Korona Virüsten Bir Ölüm Daha” başlığıyla yer buldu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler