• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Güney Kıbrıs’tan Avrupa Konseyi’ne uyarı!

Güney Kıbrıs’ın, kayıplar ve Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına uyumunun görüşüleceği Avrupa Konseyi’ne bir muhtıra gönderdiği haber verildi.
Güney Kıbrıs’tan Avrupa Konseyi’ne uyarı!

Haravgi gazetesi, 6 ve 8 Aralık ayında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ndeki toplantı öncesinde Rum Hükümeti’nin, hazırladığı muhtırada, Türkiye’nin hayati öneme sahip bilgilere erişime izin vermesi, etkili araştırmalar yapması ve kemiklerin yer değiştirilmesiyle ilgili bilgiler vermesi talebinde bulunarak üç noktaya vurgu yaptığını yazdı.

Habere göre Güney Kıbrıs muhtırada, Kıbrıslı Rum kayıpların akıbetleri ve yok olma koşullarına yönelik etkili araştırma yapma sorumluluğunun Türkiye’ye ağırlık yaptığını iddia ederek, Kayıp Şahıslar Komitesi çalışmalarının, Ankara’yı, sorumluluklarından kurtarmadığını savundu. 

Güney Kıbrıs, Türkiye’nin mahkeme kararlarına uymadığını ve bu durumun ailelerde endişe ve zorluklar yarattığını ileri sürdü.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin verilerine göre bin 508 kayıptan 988’inin henüz bulunmadığı ya da kimlik tespitlerinin yapılmadığına işaret eden Güney Kıbrıs, Türkiye’nin 1974 yılında kaybolanların yüzde 65’inin hâlâ bulunamamasından sorumlu olduğunu iddia etti.

Güney Kıbrıs, kazılardaki başarı oranının 2007 yılında yüzde 46 iken, 2016 yılında yüzde 25 olduğuna işaret ederek, bu endişe verici eğilimin devam etmesi durumunda Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarının ciddi bir tehlikeye gideceğini savundu.

Kemiklerin yerlerinin değiştirilmesi konusunda ise Güney Kıbrıs, kemiklerin parçalandığına dair arkeolojik bulguların belgelendirildiğini öne sürdü.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, (kemiklerin) yerlerinin değiştirilmesinde ağır makinelerin kullanımıyla büyük çaba gösterildiğine dair fikrine de işaret eden Güney Kıbrıs, en az dört noktada kasıtlı olarak kemiklerin yerlerinin değiştirildiğini iddia etti.

Türkiye’nin askeri ve diğer arşivlerine erişim talebini belirtirken, Türkiye’nin asla hayati öneme sahip bilgiler vermediğini iddia eden Güney Kıbrıs, askeri bölgelere kesintisiz erişim isteğini dile getirdi.

Güney Kıbrıs, Türkiye’nin AİHM tarafından kesilen para cezalarını ödemediğini de savundu.

Güney Kıbrıs, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne toplantıda, Ankara’dan gömü noktaları, kemiklerin yerlerinin değiştirilmesi ve savaş alanlarından yapılan toplamalarla ile ilgili tasarrufundaki raporlar ve askeri arşivleri incelemesinin isteneceği bir karar alması önerisinde de bulundu.

Güney Kıbrıs ayrıca davaların etkili bir şekilde incelenmesi ve kısa sürede sonlanmasının sağlanıp, Ankara’nın tazminat ödeme yükümlülüğünün teyit edilmesini istedi.

FOTİU, ASKERİ BÖLGELERİN TÜMÜNDE KAZILARA İZİN VERİLMESİNİ İSTEDİ

Fileleftheros gazetesine göre Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu ise dün katıldığı bir kayıp cenazesindeki konuşmasında, Türk tarafının sınırlamalar olmaksızın askeri bölgelerin tümünde kazılara izin vermesi gerektiğini öne sürdü.

Araştırmacıların Türk ordusunun kayıplarla ilgili bilgilerin olduğu arşivlerine erişimine izni vermesi gerektiğini de iddia eden Fotiu, ayrıca kemiklerin gömü yerlerinin değiştirilmesiyle de ilgili verilerin verilmesi gerektiğini savundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler