• BIST 9109.99
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Halkı salak mı sanıyorsunuz?

Provokatörler İş Başında
Halkı salak mı sanıyorsunuz?

Bir yandan sosyal medya diğer yandan ise bazı gazeteler kanalı ile yalan haberler kamuoyuna pompalanmaya başladı.  İletişim alanındaki akademik çevreler “duyduğunuz her habere inanmayın ve kaynağı sorgulayın” diyor.

 HALKI SALAK MI

SANIYORSUNUZ?

 

PROVOKATÖRLER İŞ BAŞIDA

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades arasında gerçekleşen görüşmelere darbe vurmak amacı ile gizli odaklar provokasyon yapmaya başladı. Bir yandan sosyal medya aracılığı ile yalan haberler pompalanırken diğer yandan bazı medya kuruluşları da çözüm karşıtı yayınlarını sürdürüyor ve asparagas haberler yardımı bile süreç baltalanmaya çalışılıyor. 

HALK KANDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Kıbrıs Müzakerelerinde liderlerin ve müzakerecilerin ısrarla toprak, harita ve yüzdelik konuşmadıkları dile getirilirken sahte haritalar internetten sponsorlu olarak gerçekmiş gibi vatandaşlara sunuluyor. Bu kara propaganda kampanyaları için para verilerek yapılan bu kampanyalar aracılığı ile vatandaşlara her şey olup bitmiş, liderler uzlaşmış ve Kıbrıs Türklerinin tüm hakları gasp edilmiş izlenimi verilmeye çalışılıyor.

Barışcan Şekerci

Kıbrıs Müzakere sürecinin yoğun şekilde devam ettiği bir aşamada, eş zamanlı yapılan birçok yalan yayın ile Kıbrıs Türk halkının kafası bulandırılmaya çalışılıyor. Ortada olmayan haritalar, gerçekmiş gibi gizli odaklar tarafından kamuoyuna servis ediliyor ve Kıbrıs Türk halkının hakları gasp edilmiş gibi algı operasyonu yapılıyor. Öte yandan bazı medya kuruluşlarının da bu ve benzer yalan haberleri gerginliği daha da artırmak amacı ile tetiklediği göze çarpıyor.

YALAN HARİTALAR

Sosyal paylaşım ağı Facebook üzerinden eş zamanlı birçok provokatif, kaynaksız, yalan haberler yaymaya başladı. Her geçen gün, Kıbrıs Türk halkının kantonlara tıkılacağı ve haklarının gasp edileceği şeklinde haberler öne çıkarılırken, olası bir referandumda Kıbrıs Türk Halkı’nın “hayır” oyu kullanması yönünde çalışmalar yapılıyor. Yayınlanan hayal ürünü haritalar ile mağdur olunacağı, Kıbrıs Türkleri’nin Beşparmak Dağları’na hapsedileceği fikri aşılanmaya çalışılıyor.

SAHTE FACEBOOK HESAPLARI

Sosyal medya üzerinden açılan sahte Facebook hesapları ve sosyal medya grupları ile kim tarafından yönetildiği bilinmeyen hesaplar ile kara propaganda yapıldığı gözlemleniyor. Üstelik bu yalan haberler, sponsor reklam verilmesi şeklinde daha geniş kitlelere ulaştırılıyor. Propaganda için ise ciddi meblağda paranın da yalan haberlerin yayılması için kullanıldığı dikkat çekiyor.

KORKU İMPARATORLUĞU

Yaratılmaya çalışılan korku imparatorluğu ile birçok vatandaşın kandırıldığı ve bu haberlerin yayılmaya devam ettiği göze çarpıyor. Yaratılan bu yalan haberlere kimi vatandaşlar sert şekilde tepki gösterirken, bu uydurma haberlerin ve haritaların yalan olduğu bazı vatandaşlar tarafından ise maalesef fark edilemiyor.

AKADEMİK ÇEVRELER UYARIYOR

Akademik çevreler özellikle kaynağı belli olmayan haberlerin ciddiye alınmaması gerektiği yönünde uyarılarda bulunuyor. DAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Doç.Dr Ümit İnatçı Detay’a yaptığı açıklamada vatandaşları seçici olma konusunda uyardı. İnatçı “ Vatandaşın filtreleri olması lazım. Bu filtrelerin en etkilisi ahlaktır. Vatandaşın haberlere, ahlaki açıdan, objektif ve araştırmacı bakması gerekir. Vatandaşın haberde kanıt istemesi gerekir. Bu bilimde de felsefede de böyledir, inanmak istersen kanıtını arayacaksın. İnsanlara verilerin, bilgilerin kaynağını ve nedenselliklerini araştırmadan yayınlanan her habere inanılmaması gerekiyor” dedi.

HARİTA KONUŞULMADI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı her fırsatta Akıncı ve Anastasiades arasında yapılan görüşme sürecinde köy, toprak, bölge ve yüzdelik konularının masaya gelmediğini, bu konularda ortaya konulan düşüncelerin sadece varsayım olduğunu ifade ediyor. Müzakerelerin en hassas ve çetrefilli konuları arasında bulunan toprak konusu ise sürekli olarak belli odaklar tarafından suiistimal edilmeye çalışılıyor.

YARIN: DAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Doç.Dr Ümit İnatçı provokatif haberleri değerlendirdi ve halka “her okuduğunuz habere inanmayın” dedi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler