• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Harca Harca Bitmez!

Harca Harca Bitmez!
Asgari ücrete yapılan aylık 55 TL’lik artış dün Asgari Ücret Saptama Komisyonu’na yapılan tüm itirazlara karşın dün oy çokluğu ile resmen kabul edildi.
VE ONAYLANDI: Vatandaşların ve özellikle sendikaların yaptığı tüm sert eleştirilere ve itirazlara karşın asgari ücret dün Asgari Ücret Saptama Komisyonu tarafından resmen onaylandı. 1 Eylül’den itibaren geçerli 55 TL artış önce Bakanlar Kurulu’ndan geçecek, ardından ise Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra resmen devreye girecek.
BAŞBAKAN’IN ZORUNA GİTMİŞTİ

Bir basın mensubunun, “Siz, ‘Başbakan olarak asgari ücretteki 55 TL’lik artışı sindirebildiniz mi?” sorusu üzerine Başbakan Kalyoncu Asgari ücretin hesap kitap neticesinde ortaya çıktığını savunmuş ve “Yasalar ve kurallar bizi bağlıyor. Ben solcu bir insan olarak başbakanım. Bana, ‘55 TL’yi içinize sindirdiniz mi?’ diye soru sorulduğunda zoruma gider. Çünkü tabii ki yeterli değil” ifadelerini kullanmıştı

Asgari Ücret Saptama Komisyonu itirazları görüşmek üzere dün yaptığı toplantıda, bin 730 TL’lik yeni asgari ücreti oy çokluğuyla aynen kabul etti.1 Eylül’den itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret, Resmi Gazete’de ilan edilmek üzere Bakanlar Kurulu’na sunuldu.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanı İsmet Lisaniler, yaptığı yazılı açıklamada, toplantıda, saatlik 10 TL, günlük 80 TL, haftalık 400 TL ve aylık bin 730 TL olarak belirlenen yeni asgari ücretin, işçi tarafı temsilcilerinin oylamaya katılmayarak, toplantıdan ayrılmasından dolayı, 5 devlet ve 3 işveren tarafı temsilcilerinin toplam 8 kabul oyuyla kabul edildiğini kaydetti.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun 18 Ağustos tarihli toplantısında 1 Eylül’den itibaren geçerli olacak yeni asgari ücretin bin 730 TL olması yönünde aldığı “Asgari Ücret Tavsiye Kararı”, 20 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilen aylık bin 730 TL’lik Asgari Ücrete, Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (KKTC Hür-İş) itiraz etmiş ve Bakanlar Kurulu da kararı komisyona iade etmişti.

BAŞBAKAN’IN ZORUNA GİTTİ AMA…

Bir basın mensubunun “Siz Başbakan olarak asgari ücretteki 55 TL’lik artışı sindirebildiniz mi?” sorusu üzerine Başbakan Ömer Kalyoncu, solcu bir başbakan olduğunu böylesi bir sorunun zoruna gittiğini söylemişti.

Kalyoncu geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti:

“Ben aslında bu sorulara başka türlü cevap veririm. Bu sorular, bence ne bizim basına yakışır ne de doğru bir şeydir diye düşünürüm. Niçin bilir misiniz? Bu hesap kitap neticesinde ortaya çıkan bir durumdur. Ben size izah ettim, bunu yok sayarsanız, bu soruyu sorarsınız. O artış olduğu dönemlerde hiç böyle bir soruyu sordunuz mu? Burada reel bir artış var. Hiçbir ücret insanlar için yeterli değildir. Benim anlayışıma göre insanların rahat yaşayabileceği ortamların yaratılmasıdır önemli olan… Hepimiz bunun için uğraşıyoruz. ‘Biri yer, biri bakarken oradan ancak kıyamet kopar’ diye düşünürüm. Bunun değişmesi benim idealimdir.

Gelin görün ki yasalar ve kurallar bizi bağlar. Şimdi hayat pahalılığı ödeneğinin asgari ücrete yansıması meselesi bizim yasalarımızla çerçevelenmiş bir durumdur. Bunu değiştirebilmek için Meclis’e gitmemiz lazım. Meclis’te bir çoğunluğun olması lazım bunu değiştirebilmek için. Ben solcu bir insan olarak başbakanım. Bana, ‘55 TL’yi içinize sindirdiniz mi’ diye bir soru sorulduğunda zoruma gider. Çünkü tabii ki yeterli değil.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler