• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Harmancı, Benli arasında Kanalizasyon kavgası

Harmancı, Benli arasında Kanalizasyon kavgası
Lefkoşa Türk Belediyesi ile Gönyeli Belediyesi arasında uzunca bir süredir devam eden kanalizasyon kavgasında uzlaşı arayışı devam ediyor. LTB kanalizasyonun, 14 yıldan beridir bedel ödemeden Gönyeli Belediyesi tarafından kullanıldığını savunurken, Gönyeli ise konunun farklı bir boyutu olduğunu, birlik ve dayanışma içerisinde sorunun çözülebileceğini kaydetti.

 Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ait (LTB) kanalizasyon sisteminin, “14 yıldan beridir bedel ödemeden Gönyeli Belediyesi tarafından kullanılması” ile oluşan sıkıntının aşılması için LTB’nin Gönyeli Belediyesi’ne son kez uzlaşı çağrısı yaptığı belirtildi.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Kanalizasyon Şubesi yetkilileri ile birlikte Çevre Platformu’yla bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda LTB ile Gönyeli Belediyesi arasındaki sorun Çevre Platformu üyelerine aktarıldı.

LTB’den yapılan açıklamaya göre, toplantıda, “2001 yılından beri LTB’nin kanalizasyon sistemini kullanan, ancak karşılığında hiçbir bedel ödemeyen Gönyeli Belediyesi’nin olumsuz tavrı aktarılırken”, sistemin işleyişi konusunda slayt gösterisi ile platform üyelerine kapsamlı bilgi verildi.

Yıllardan beri süregelen yanlışlığın düzeltilmesine yönelik uzlaşı çalışmalarına Gönyeli Belediyesi’nin yanaşmadığı ileri sürülürken, bu yüzden sıkıntının çözülemediği savunuldu.

İÇİŞLERİ VE ÇALIŞMA BAKANLIĞI’NA 2 AY ÖNCE YAZI YAZILDI

LTB’nin Ekim ayı içerisinde konuyla ilgili olarak İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’na resmi bir yazı yazdığı, dağıtımına Gönyeli Belediyesi’nin de eklendiği bilgisi platform üyelerine aktarılırken, bu yazıda sorunun bakanlığın hakemliğinde 2 Ocak 2016 tarihine kadar karşılıklı uzlaşı ile çözümü için girişim yapılmasının talep edildiği belirtildi.

Verilen bilgilerde, LTB’nin bedelsiz şekilde, Gönyeli Belediyesi’nden tahmini olarak günde 2 bin metre küplük bir sıvı atığı kendi kanalizasyon sistemi aracılığı ile Yeni Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi’ne taşıdığı aktarıldı.

BAĞLANTININ DETAYLARI DA PAYLAŞILDI

Çevre Platformu ile yapılan görüşmede, LTB kanalizasyon sistemi ve Yeni Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi’ne yönelik teknik bilgiler de verilirken, tüm maliyetler de açık şekilde gösterildi.

Bunun yanında Gönyeli Belediyesi’nin Kermiya Pompa İstasyonu’na 2013 yılında hiçbir mühendislik kriterlerine uymadığı iddia edilen bağlantısının detayları da paylaşıldı.

HARMANCI: “ÇEVRE AÇISINDAN FELAKET OLUR”

Belirledikleri tarihe kadar uzlaşı yönünde bir adım atılmaması durumunda LTB’nin hemşerilerinin çıkarlarını korumak zorunda kalacağını belirten LTB Başkanı Mehmet Harmancı, “Gönyeli Belediyesi’nin hiçbir maddi külfet ödemeden Lefkoşalıların sırtına ek yükler bindirdiğini ve bunun kabul edilemez olduğunu” belirtti.

Tek taraflı uygulama yapmak istemediklerini, ama bu “vurdumduymaz” tavrın da bir sonucu olacağını belirten Harmancı, yazılan mektuba dahi cevap vermeyen kurumların çevreyi düşünmediğini ifade etti.

LTB Başkanı Harmancı ayrıca geçtiğimiz hafta içerisinde İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy’u ziyaretlerinde de konuyu gündeme taşıdıklarını belirtti.

BENLİ: “KONU SES BULDUĞU GİBİ DEĞİL”

Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, belediyelerin birlik olma zamanının geldiğini, bu konuda tarihi sorumluluk gerektiren bir aşamadan geçildiğini söyledi.

Benli, “kanalizasyon kullanım bedelinin 14 yıldır Gönyeli Belediyesi tarafından LTB’ye ödenmediği” yönünde LTB tarafından yapılan açıklama ve uzlaşı çağrısı hakkında TAK’a yaptığı açıklamada, “konunun ifade edildiği gibi olmadığını” belirtti. Benli açıklamasında, “Şimdi birlik zamanıdır, detaylar varsa oturulur, çözülür” ifadelerini kullandı. Benli, bu arada Türkiye’den gelen suyun yönetimi konusunda belediyelerin birlik olarak, bu tarihi sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğinin de altını çizdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler