• BIST 9079.97
  • Altın 2305.159
  • Dolar 32.3148
  • Euro 35.0942
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

“Hasta hakları gözetilmeden sağlık sistemi iyileştirilemez”

Evrensel Hasta Hakları Derneği eğitim gezisi düzenledi...
“Hasta hakları gözetilmeden sağlık sistemi iyileştirilemez”

Evrensel Hasta Hakları Derneği, “Hastanın Sesi” projesi çerçevesinde hasta hakları ihlalleri ve şikayet mekanizmaları konusunda bilgiler almak amacıyla Roma’da “eğitim gezisi” düzenledi. Eğitim gezisine, Kıbrıs`ta sağlık ve hak arama konularında faaliyet gösteren sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra hekim, avukat ve proje yöneticileri katıldı.

Dernekten verilen bilgiye göre, Mart 2016 tarihinde başlayan ve Şubat 2018’e kadar devam edecek “Hastanın Sesi’ projesi çerçevesinde gerçekleşen eğitim gezisi, hasta hakları konusunda Avrupa çapında çalışmalar yapan ve projenin de ortağı olan Aktif Yurttaşlık Ağı (ACN) tarafından organize edildi.

Çalışma ekibi, proje ortaklığı yaptığı Roma’da ve Avrupa’nın 30 ülkesinde sivil toplum kuruluşları ve hasta örgütleri ile işbirliği içinde olan ve Avrupa standartları çerçevesinde hasta haklarının korunması ve güçlendirilmesi için çalışmalar yapan Aktif Yurttaşlık Ağı’nın kendi merkezlerinde uyguladığı hak arama çalışma mekanizması, prosedürleri ve pratikleri üzerine tam günlük bir toplantı gerçekleştirdi.

Çalışma ekibi, Aktif Yurttaşlık Ağı’nın hazırladığı program çerçevesinde benzer sivil toplum örgütleriyle temaslar da gerçekleştirdi.

Bu kapsamda Roma’daki San Giovanni Addolorata ve Gemelli Hastaneleri ziyaret edilerek, hasta haklarının ne şekilde gözetildiği yakından gözlemlendi. Ayrıca çalışma ziyaretinde İtalya’da faaliyet gösteren Thalassemia Örgütü, Dünya Sağlık Örgütüyle işbirliği yapan Görme Engelliler için Körlüğün Engellenmesi Araştırma ve Ulusal Bakım Merkezi, akıl sağlığı konusunda çalışmalar yapan Di Liegro Vakfı ve İtalya Kalp Merkezi yetkilileriyle de temaslar gerçekleştirildi.

“Hastanın Sesi” Proje Müdürü İzlem Sönmez eğitim gezisi ile ilgili yaptığı açıklamada, gezinin; her anı çok yararlı uluslararası deneyim ve temaslarla dolu dolu bir şekilde tamamlandığını kaydetti.

Eğitim gezisinde, yönlendirme komitesi üyelerinin aynı alanlarda faaliyet gösteren Roma örgütleri ile temaslarda bulunarak, kendi örgütlerinin güçlü ve zayıf yönlerini tekrardan gözden geçirme ve değerlendirme fırsatı yakaladıklarını dile getiren Sönmez, “Hastanın Sesi “ proje ekibinin ayrıca söz konusu derneklerin düzenledikleri kampanyalar ve hak arama çalışmalarını öğrenme fırsatı yakaladıklarını işaret etti.

Sönmez, Roma’daki devlet ve sivil toplum örgütleri arasındaki işbirliği ve dayanışma bağlantılarının çok güçlü olduğunu, sağlık sisteminin yurttaşların şikayetleri doğrultusunda devamlı olarak güncellendiğini ve sıkça karşılaşılan şikayetlerin üzerine gidilip en kısa sürede çözüme kavuşturulduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

“Hastaneler içerisinde bulunan Hasta Hakları Birimleri sayesinde hasta ve hasta yakınları sorunlarını anında iletebiliyor.Böylesi bir sistemi deneyimlemek  bizim için gerçekten çok eğitici ve vizyonumuzu ileriye taşıyan, örnek alınması gereken bir gözlem ve çalışma oldu. Eğitim gezisi sayesinde birkez daha anladık ki hasta hakları gözetilmeden sağlık sistemi iyileştirilemez.”

Eğitim gezisine; Evrensel Hasta Hakları Derneği, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı, Mülteci Hakları Derneği, Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği, Kıbrıs Türk Thalassaemia Derneği temsilcileri katıldı.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler