• BIST 9091.57
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Hayvanlarım ‘Scrapie’li

Hayvancılar, gazetemize ulaştılar
Hayvanlarım ‘Scrapie’li
Detay Gazetesi’nin bulaşıcı bir olan ‘Scrapie’ hastalığını gündeme getirmesinin ardından, bu hastalıktan muzdarip hayvancılar, gazetemize ulaştılar.  

“SCRAPİE OLAYI PATLAK VERDİ”: Veterinerler ve hayvan sahipleri tarafından ülkede birçok sürüde bulunduğunun belirtilmesi üzerine, gazetemizin ‘Scrapie’ hastalığını gündeme getirmesinin ardından, hayvancılar gazetemize ulaşmaya başladılar.

“HAYVANLARIM ACI ÇEKTİKTEN SONRA ÖLÜYORLAR”: 1000 civarı hayvanı bulunan Fahri Darbaz isimli hayvan yetiştiricisi, hayvanlarının bulaşıcı bir olan ‘Scrapie’ hastalığına yakalandığını, yılda 200 hayvanının acı çektikten sonra öldüğünü ve bunu birçok yetkili makama bildirmesine rağmen, bu hastalıkla mücadele için bugüne kadar hiçbir önlem alınmadığını anlattı.

Rana SARRO

Detay Gazetesi’nin bulaşıcı bir olan ‘Scrapie’ hastalığını gündeme getirmesinin ardından, bu hastalıktan muzdarip hayvancılar, gazetemize ulaştılar.

Hayvanları, ‘Scrapie’ hastalığına yakalan hayvancılar, her yıl yaklaşık 200 civarı hayvanın bu hastalıktan öldüğünü iddia ederek, ilgili bakanlığı hastalığa karşı herhangi bir önlem almamakla suçladılar.

Hayvanlarda tespit edilen LSD hastalığı konusunda Veteriner Dairesi aşılama işlemlerine başlarken, daha tehlikeli olduğu savunulan, koyun ve keçilerde santral sinir sisteminde bozukluklar yapan, kaşıntı ve koordinasyon bozuklukları ile seyreden ‘Scrapie’ hastalığının görmezden gelinmesine hayvancılar isyan ediyor.

Ülkede birçok sürüde bulunduğunun veterinerler ve hayvan sahipleri tarafından belirtilmesi üzerine, gazetemizin ‘Scrapie’ hastalığını gündeme getirmesinin ardından, hayvancılar gazetemize ulaşmaya başladılar.

Güneşköy’de ağılı bulunan Fahri Darbaz isimli hayvan yetiştiricisi vatandaş, hayvanlarının bulaşıcı bir olan ‘Scrapie’ hastalığına yakalandığını, yılda 200 hayvanının acı çektikten sonra öldüğünü ve bunu birçok yetkili makama bildirmesine rağmen, bu hastalıkla mücadele için bugüne kadar hiçbir önlem alınmadığını anlattı. 1000 civarındaki sürüsünde, 300-400 hayvanın ‘Scrapie’li hayvan olduğunu belirten Fahri Darbaz, Detay Gazetesi’ne şunları anlattı:

IMG_6635 IMG_6633“HASTA VE İYİ HAYVANLARIM BİR ARADA”

“Yıllardan beridir bu hastalıktan zarara uğruyoruz. Bu hastalık sürüde olduğu sürece, devamlı hastalıkla üretici boğuşur. Bu hastalık kolay tükenmez. Rum tarafında, daha dayanıklı türler üretmeye başladılar. İrsen Küçük’ün Başbakanlığı zamanında, kurultay döneminde, 1000 kusur davarımda 200 civarı Scrapie hastası hayvan var. Veteriner Dairesi hekimleri ile Tarım Bakanlığı Müsteşarı mandırama geldiler. Kurultay’dan sonra hasta hayvanların alınacağının sözünü verdiler. Kurultayın ardından da ne geldiler ne de ilgilendiler. Mecburiyetten hasta hayvanları davarın içerisine sürdüm. 300-400 hasta hayvan, 800 hayvanla karışmış oldu.”

IMG_6626“ACI ÇEKTİKTEN SONRA ÖLÜRLER”

“Hayvanlar acı çekiyor. Kaşıntıdan hayvan döner döner yere düşer. Kaşıntı olur ve etlerini ısırır. Uzun bir süre hayvan acı ve işkence çeker, sonunda da ölür. Ölen hayvanları derelere gömerim. Brusella’lı hayvanın eti de sütü de yenilebilir. Ancak Scrapie’li hayvanın eti ve sütü de yenemez. Bu hastalık LSD’den de çok daha kötüdür. Scrapie hastalığı çok kötü bir hastalıktır. Gayet güzel bir hayvan bir anda kendi kendini yemeye başlar. Durup durup yere düşer bir süre sonra yerden kalkar ardından nereye çarpacağını bilmeden katır gibi koşmaya başlar, agresif hareketler yapar. Ve sonunda da bu acıları çektikten sonra ölür.”

“HER YIL 200 HAYVANIM ÖLÜYOR”

“2004’te bu hastalık görüldü. O yıldan beri senede 200 civarı hayvanım ölür ve atarım. Doğan kuzular da aynı sürünün içerisinde bulunuyor. Doğan kuzular da Scrapie’lidir. Veteriner Dairesi kontrolünde damızlık sürülerin kanları alınarak, bu hastalıklara karşı, dayanıklı olanların bırakılması yoluyla bu hastalık 3-4 yılda tüketilebilir.”

“İNSANA DA BULAŞABİLİR”

“Bu hastalığın insana geçmesi riski de var. Hiçbir uzman bu hastalığın insanlara geçmeyeceğinin garantisi veremez. Benim geçim kaynağım olmasına rağmen, hayvanlarımın hasta olduğunu söylüyorum. Türkiye’den profesör geldi, girdi mandıramı gezerdi. Hayvanlarımın durumunu gösterdiğimde korktu ve dışarıya çıktı. Bu hastalık ülkenin hemen her bölgesine var.”

“BAKANLIK GÖRMEZDEN GELİYOR”

“Tarım Bakanlığı ise hiç ilgilenmiyor. Müsteşar Hasan Kestigül, bu hayvanlar için proje olduğunu ancak kuraklık olduğu için 52 Milyon’un çiftçilerin tazmini için kullanılacağını söyledi. Ayrıca çiftçilik yapan biri olarak ben, 700 dönüm arazi ekerim, 5 gün işledim. Tohum ve libazma atarım, tarlamı sürerim ve bırakırım. Ancak hayvancılıkta öyle değil. Hem yılın her günü işleriz hem de masrafı büyüktür.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler