• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 21 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Hipertansiyon Sinsi Bir Hastalıktır

Hipertansiyon konusunda toplumsal farkındalığı ve bilinç düzeyini artırmak ve sebep olduğu sorunlara dikkat çekmek amacıyla 17 Mayıs günü Dünya Hipertansiyon Birliği tarafından 2005 yılından itibaren “Dünya Hipertansiyon Günü” olarak ilan edilmiştiştir
Hipertansiyon Sinsi Bir Hastalıktır

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Elif İjlal Çekirdekçi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada tansiyonun kalpten pompalanan kanın atar damar duvarına yaptığı basınç şeklinde tanımlandığını ve yaşamın devamlılığını sağladığını oysa hipertansiyonun, kan basıncındaki “normalin üzerindeki artış” ve “tansiyon hastalığı” olarak bilinen durum olduğunu söyledi. Çekirdekçi, bu sinsi hastalığın yıllarca hiçbir belirti vermeyebileceğini ve kötü sonuçlar yaratmaması için erken tanı konulmasının yaşamsal önem taşıdığını ifade etti.

dr.-elif-iclal-web-ufak.png

“ Uzman Dr. Elif İjlal Çekirdekçi: Tansiyonun Düzenli Takibinin Ve Tedavisinin Yapılması Gerekmektedir”

Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmalarına göre hipertansiyonun tüm ölüm nedenleri arasında birinci sırada olduğunu vurgulayan Uzman Dr. Elif İjlal Çekirdekçi,  yaşla beraber artış gösteren bu duruma, diyabet gibi diğer hastalıkların da sıklıkla eşlik ettiğini kaydetti. Tansiyonun düzenli takibinin ve tedavisinin yapılmaması halinde kalp, damar, beyin, göz, böbrek gibi organlarımızda geri dönüşü çoğu kez olmayan hasarlara, hatta can kaybına neden olduğunu dile getiren Çekirdekçi, bu nedenle yüksek kan basıncının ‘ sessiz katil ’  olarak da anıldığını hatırlattı.

Uzman Dr. Elif İjlal Çekirdekçi  18 yaş üzeri erişkinlerde her üç kişiden birinde, 50’li yaşlardan itibaren her iki kişiden birinde hipertansiyon olduğunun araştırmalarla ortaya konulduğunu belirtti. Çekirdekçi, “ örnek olarak Türkiye verilerine baktığımızda hipertansiyon farkındalığı, ilaç kullanma sıklığı, tedavi-kontrol oranlarında kayda değer artış olsa da, bunların yeterli düzeyde olmaması, Avrupa  ülkelerine göre geri kalması ve yaşlanan nüfus da dikkate alınınca rakamlar kaygı verici olmaya devam etmektedir” dedi.

“ Ailesinde Hipertansiyon Olanların Daha Dikkatli Olması Gerekir ”

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Elif İjlal Çekirdekçi, yüksek kan basıncının sebebinin bilinmediği durumların “esansiyel hipertansiyon” ya da “primer hipertansiyon” olarak adlandırıldığını kaydetti. “ Ancak hipertansiyon bazen, hastada mevcut olan böbrek hastalığı, hormonal bozukluklar gibi başka bir hastalığa ya da ilaçlara da bağlı olabilir. Bu durumda “sekonder hipertansiyon” olarak adlandırılır diyen Çekirdekçi sözlerini şöyle sürdürdü: “ Yaş, menopoz, genetik faktörler de hipertansiyon oluşumunda etkilidir. Bu nedenle ailesinde hipertansiyon olanların daha dikkatli olması gerekir. Bunun yanında yaşam tarzında olumsuz tutum ve davranışlar hipertansiyon gelişim riskini artırır. Daha sağlıklı bir yaşama giden yolda yardımcı olacak üç anahtar vardır. Bunlar ; kilonun sağlıklı düzeyde tutulması, sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşam sürmektir. Yüksek kalorili, yağ ve kolesterolden zengin gıdalar ile beslenme, önerilenin üzerinde kiloya sahip olma (şişmanlık), hareketsiz hayat sürme, egzersiz yapmama veya çok az yapma, sigara, alkol kullanma gibi durumların düzeltilmesi hedeflenmelidir. Tedavi içinse hipertansiyonlu hastaların çoğunda ilaç tedavisi gerekir böylelikle kalp krizleri ve inmeler önlenebilir. İlaçlar doktorun verdiği gibi düzenli kullanılmalı ve herhangi bir yan etki ortaya çıktığında vakit geçirmeden doktora bildirilmelidir.”   

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler