• BIST 9524.59
  • Altın 2526.18
  • Dolar 32.5817
  • Euro 34.5575
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Hodri meydan

Kumarcılar Hanı ile ilgili ortaya atılan 2 Milyon 300 Bin liralık yolsuzluk iddiaları turizmin yeni ve eski bakanlarını karşı karşıya getirdi. Denktaş, Sucuoğlu’nun yaptığı açıklamaları sert şekilde eleştirdi ardından Sucuoğlu yeni bir değerlendirmede bul
Hodri meydan

“HODRİ MEYDAN”

Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı ve Turizm eski bakanlarından Serdar Denktaş ile Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu arasında yolsuzluk polemiği yaşandı. Serdar Denktaş, Bakan Sucuoğlu'na yönelik olarak “yolsuzluğu ispat et, edemezsen istifa et” şeklindeki ifade ile hodri meydan dedi. Denktaş, Sayıştay değil ülkenin tüm makamları tarafından olayın araştırılmasını ve sonucun süratle halk ile paylaşılması gerektiğini vurguladı.

“FARK DÜŞÜNDÜRÜCÜ”

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu ise Serdar Denktaş’ın sert çıkışı sonrasında yine basın açıklaması yolu ile Denktaş’a cevap verdi. Sucuoğlu, Kumarcılar Hanı’nda yapılan işler ve harcamalar ile ilgili açıklama yaptı ve restorasyon ile ilgili 7 Mart 2015 tarihine kadar 3 milyon 143 bin 575.98 TL harcandığını kaydetti. Sucuoğlu, İhale sonucunda üçüncü etap restorasyon yapı işleri ve elektrik tesisatı işleri için toplam 291 bin 950 TL olarak tespit edildiğini, tespit edilen aradaki farkın 561 bin 929,94 TL olmasının düşündürücü olduğunu savundu.

Kumarcılar Hanı’nda gerçekleştirilen restorasyon faaliyetleri beraberinde yolsuzluk iddialarını da getirdi. Bakan Faiz Sucuoğlu tarafında gündeme getirilen yolsuzluk iddialarına Turizm eski Bakanı Serdar Denktaş sert çıktı ve Sucuoğlu’nu sert şekilde eleştirdi. Bu eleştiri sonrasında dün önce mecliste kısa bir açıklama ile yetinen Faiz Sucuoğlu, Perşembe gününe işaret etti, sonrasında ise akşam saatlerinde bir basın açıklaması yaptı.

SÜRATLE HALK İLE PAYLAŞILSIN

Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş dün yaptığı açıklamada, 1 Ocak tarihli yerel bir gazetede yer alan Turizm Bakanı Sucuoğlu'nun Kumarcılar Hanı ile ilgili açıklamasını eleştirdi. Denktaş, “bir ihbar kabul edilerek sadece Sayıştay değil ülkenin tüm makamları tarafından araştırılması ve sonucu süratle halk ile paylaşılması gereken iddialar içermektedir.

Sayın Sucuoğlu Kumarcılar Hanı olarak bilinen ancak aslında doğru ismi "Hımarcılar Hanı" olan Osmanlı eserinin restorasyonunun 700 bin TL’ye bitirilebilecekken 4 Milyon hesap çıkartıldığını "birilerinin" bu parayı "cebe attığını" iddia etmektedir” Dedi.

Denktaş bu projenin 1. ve 2. Etaplarının Turizm Bakanı Ünal Üstel döneminde ihaleye çıkartıldığını, 2. Etap esnasında proje eksikliklerinin Mimar Mühendisler Odası tarafından raporlandığını ve 800 bin TL’lik ek yatırıma ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. DP-UG Genel Başkanı ihaleyi daha önce kazanarak halen çalışmalarını devam ettiren müteahhit tarafından bu işlerin yapıldığını kaydetti.

DENKTAŞ SERT ÇIKTI

Bakan Sucuoğlu’nun açıklamalarını eleştiren Denktaş şunları kaydetti, “3. Etap Keşif Bedeli Planlama İnşaat Dairesi tarafından 800 bin TL olarak belirlenmiş ve o noktada hükümet değişikliği olmuştur. Ürün eksilterek ve kullanılacak malzemenin kalitesini düşürterek "tasarruf" elde ettiğini iddia eden Sn Bakan özellikle aydınlatma malzemelerinde yaptıkları bu değişiklikle gerçekten tasarruf mu ediliyor yoksa kalitesiz ürün nedeniyle defalarca yenileme yapmak suretiyle astarı yüzünden pahalı bir işlem mi yapıyor bunu zaman ortaya çıkartacaktır. İhalesiz ve elden teklif almak suretiyle yapılacak bu işten kim fayda elde edecektir oda ayrı bir tartışma konusudur.

Sn Sucuoğlu'nu 2 Milyon 300 Bin liralık bu yolsuzluk iddiasını en kısa zamanda ispat etmeye, edemiyorsa derhal istifaya davet eder, kamuoyunun gerçekleri öğrenmesi için tüm ilgili makamlara konuyu araştırarak gerçeklerin paylaşılması gereğini hatırlatırım”.

TARTIŞMA MECLİSE TAŞINDI

Dün ilk olarak mecliste söz alan Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Kumarcılar Hanı’nın yapımı ile ilgili basında çıkan haberlere yanıt vererek, perşembe günü bu konuyla ilgili gerekli bilgileri daha detaylı olarak aktaracağını belirtti. Sucuoğlu daha sonra ise bir basın açıklaması ile kimseyi suçlamadığını savundu.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

”Turizm Bakanlığı olarak Hımarcılar Hanı (Kumarcılar Hanı) ile ilgili yapmış olduğumuz açıklama herhangi bir kişiyi, grubu, şirketi yada partiyi suçlama amacı içermemektedir. Biz kendimizi ne avukat ,ne de yargıç yerine koymadık. Koymayacağız”

BAKAN SÜRECİ AÇIKLADI

Yapılan açıklamada Sucuoğlu, Hımarcılar Hanı kira sözleşmesinin 12 Temmuz 2011 tarihinde, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı ile Aziz Kent, Behsat Azizbeyli ve diğerleri arasında imzalandığını, kira süresinin 2023 yılında bitecek şekilde toplam 12 yıl şeklinde yapıldığını da açıkladı. 1. etap restorasyonun 487 bin 536,68 TL’ye mal olduğunu ve 21 Aralık 2012 tarihinde tamamlandığını, 1. etap restorasyon çalışmalarının kati kabulünün de yapıldığını kaydeden Sucuoğlu, 2. Etap restorasyon işleri için toplam 1 milyon 740 bin TL harcandığını 7 Mart 2015 tarihinde tamamlandığını söyledi.

Sucuoğlu açıklamasında şunları kaydetti, “Daha sonra yapılması zaruri görülen ancak ek işlerin %20’yi aşacak olması hasebiyle oranını aştığı için Devlet İhale Tüzüğü’nün 3 (2) maddesinin verdiği yetkiye dayanarak Bakanlar Kurulu Kararı ile 916 bin 39 TL’lik yetki alınarak ek finansman sağlanmıştır. Özetle Hımarcılar Han’ı (Kumarcılar Hanı) restorasyonu ile ilgili 7 Mart 2015 tarihine kadar 3 milyon 143 bin 575.98 TL harcanmıştır.

Hımarcılar Hanı’nın restorasyonu tamamlanmadığından üçüncü etap restorasyonu için önceki Bakanlık döneminde maliyet keşif raporları hazırlatılmıştır. Üçüncü etap restorasyon Yapı işleri için, KDV dahil toplam 432 bin 483, 70 TL. Elektrik tesisatı için ise KDV dahil toplam 441 bin 396, 24 TL olmak üzere genel toplam KDV dahil 873 bin 879, 94 TL ihtiyacı olduğu tespiti yapılmıştır. 7 Mart 2015 tarihinde ikinci etap bitirildikten sonra üçüncü etap gerçekleşmemiştir.

Yeni hükümetin kurulmasından sonra üçüncü etap restorasyon ihalesine çıkmadan önce İhale Teknik Şartnameleri yeniden hazırlanması sağlanmıştır. Devlet İhale Tüzüğü’nün 3 (2) maddesinin verdiği yetkiye dayanarak kapalı zarf usulü ile ihale kutusuna tekliflerin atılması ile ihale edilmiştir. Teklifler tüm başvuran firmalar huzurunda açılmıştır.”

“BAZI İŞLER EKSİK YAPILDI”

“İhale sonucunda yapmış olduğumuz çalışmalar üçüncü etap restorasyon yapı işleri için KDV dahil toplam 125 bin 950 TL, elektrik tesisatı işleri için toplam 166 bin TL olmak üzere genel toplam bedeli KDV dahil 291 bin 950 TL olarak tespit edilmiştir. Üçüncü etapta tespit edilen aradaki farkın 561 bin 929,94 TL olması düşündürücüdür.

7 Mart 2015 tarihinde tamamlanan ikinci etap restorasyon ihalesinde ihale kapsamında bazı işlerin yapılmadığı ayrıca bazı işlerin de eksik yapıldığı tespit edilmiştir. İhale kapması dahilinde bu işlerin tamamlanabilmesi için Mimarlar Odası’ndan rapor istenmiştir.

Hımarcılar Hanı’nın üçüncü etabı için Aralık 2015’te inşaat tekrardan başlamış ve mart başı itibarı ile sonlanacağı hedeflenmektedir.

Bu arada Sn. Aziz Kent’i Bakanlığımıza davet edip, kira süresinde kaybedilen 5 yıllık sürenin mart 2016’da üçüncü etabın bitmesi ön koşulu ile kira süresinin biteceği 2023 yılına bu 5 yılın ilavesi konusunda prensip anlaşmasına varılmıştır. Böylelikle kira süresi 2028 yılına uzatılmıştır.

Sayıştaylığın incelediği restorasyon çalışmaları dosyası hakkında herhangi bir partiyi, şirketi, grubu yada kişiyi suçlama söz konusu değildir. Sayıştaylığın denetlemesi bitip raporu yazıldıktan sonra yine bu raporu halkımızla paylaşmayı bir görev addediyoruz”

Barışcan ŞEKERCİ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler