• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 26 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Hristofias ilk kez Akademisyenlerle bir araya geldi

Hristofias ilk kez Akademisyenlerle bir araya geldi

Eski Kıbrıs Cumhurbaşkanı ve AKEL Genel Sekreteri Demetris Hristofias önceki gün akşam Cennet Taverna’da düzenlenen yemekte  bazı devlet yetkilileri ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademisyenleri ile bir araya geldi.

Gerçekleştirilen organizasyona  Tarım Bakanı  Erkut Şahali,  CTP Milletvekili Eski  Başbakan  Ferdi Sabit Soyer  DAÜ-SEN  Başkanı Hasan Altıok, KTÖS  Genel Sekreteri Şener Elci  ve bir çok DAÜ öğretim görevlisi  katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Hasan Altıok, geçmişten bugüne Demetris Christafias ‘ın da içinde bulunduğu sürede Kıbrıs sorununda yaşanan zorlukları konuşmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Altıok “ Barışa ulaşacaksak, hem Kuzey’de hem de Güney’de bazı siyasi partiler varki onların EVET’i olmadan bu iş olmuyor.  Bilindiği gibi bu partilerin başında AKEL gelmektedir. Bu gece kendi tecrübelerini bizlerle paylaşmalarını rica ettik.  Ümit ediyorum ki bizlere vereceği mesajlarla ve bilgilerle ülkemizin yeniden birleşmesine katkı sağlar.” Şeklinde konuşmasını gerçekleştirdi.

Daha sonra söz alan Kıbrıs Cumhuriyeti Eski Cumhurbaşkanı Demetris Christofias birçok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

hristofyas

Demetris Christofias “  bizim amacımız Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi, iki bölgeli iki toplumlu siyasal eşitliğin var olacağı bir yapı altında Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi ve bu devletin egemen ve tek bir devlet olmasıdır.

AKEL’in genel Sekreteri olmak benim için büyük bir onurdur. Kıbrıs sorunu 70 yıldan beridir başarılabilecek ve başarılamayacak hedeflerin çatışması olmuştur. Yani bir tarafta Yunanistanla ENOSİS  diğer tarafta da TAKSİM’in yer alması. Ben küçüklükten beri hatırlıyorum Kıbrıslı Rumlar ENOSİS İstiyordu, Kıbrıslı Türkler de Ya Taksim Ya Ölüm diyorlardı.  Ve sonuçta her iki yaklaşım da ortak vatanımızı öldürücü şekilde yaraladı.

AKEL sadece Annan planını reddetmedi. AKEL’in isteği referandurumun ertelenmesiydi. Bizim Talatla daha sonra iki toplumun lideri olarak yaptığımız iyileştirmeleri yapabilecek zamanın  bize verilmesi için  referandumun ertelenmesini talep ettik ve herkes kabul etti. Birtek Türkiye kabul etmedi. Ben bunu kendimi haklı çıkarmak için söylemiyorum .bizim Mehmet Ali Talatla daha sonra ortaya koyduğumuz uğraşı  aslında annan planında olabilecek iyileştirmeledi. Bunu yapabilseydik hepimiz evet diyecekti. Bugün siz üzüntü duymakta haklsınız. İki toplumun yeniden yakınlaşması Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde bir anahtar role sahiptir. Ben ilk kez Kıbrıslı Türklerin karşısına çıkmıyorum . ama bu akşam aramızda akademisyenlerinde bulunmasından dolayı özel olarak bir mutluluk duyuyorum. Yoldaşlarımız siyasilerimiz ve sendikalarımızla ortak mücadele içerisinde uzun yıllar birlikte olduk. Onlarında burada bulunması bana heyecan veriyor.

Şu anda yanımızda bulunanan CTP ailesinden olan Erkut Şahaliye şunu söylemek istiyorum. CTP pusulasını biraz daha Sola kaydırsın. Çünkü AKEL ileCTP’nin iş birliği yeniden yakınlaşmayı ileriye götürecek olan anahtardır ve sağın üzerine çifte  baskı yapmanın anahtarı bu iki partiden geçer. Kıbrıs halkının çıkarlarına uygun olacak adil bir çözümü kabul ettirebilmemiz için bu baskıyı biz iki parti olarak yapmamız gerekiyor. Ortak mücadelemizde başarılar dilerim” dedi. (MHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler