• BIST 9049.36
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

İlk Güvenli Elektronik İmzalar Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Elektronik İmza kullanımı konusunda ilk adımı attı.
İlk Güvenli Elektronik İmzalar Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde

E-imza Kıbrıs Yöneticilerinden Cüneyt Çerkez ve Lisani Deniz DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam’ı makamında ziyaret ederek ilk elektronik imza dağıtımını gerçekleştirdi. 4 Ekim 2016 tarihinde gerçekleştirilen söz konusu ziyarette, DAÜ Bilgi İşlem Merkezi Müdürü Aytaç Çerkez ve Rektör Eşgüdüm Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Arif Akkeleş de hazır bulundu. 

Gerçekleştirilen ziyarette konuşan Cüneyt Çerkez ve Lisani Deniz, elektronik imza hakkında bilgiler vererek kurumlar arası iletişimde elektronik imzanın zaman tasarrufu açısından büyük önem arz ettiğini vurguladı. Prof. Dr. Osam, elektronik imzanın bir devrim niteliğinde olduğuna dikkat çekerek, DAÜ’nün her zamanki gibi bir ilki gerçekleştirdiğini ve diğer kurumlara da örnek teşkil edeceğini vurguladı. Kurumlar arası elektronik imza kullanımının ülke genelinde bir çığır açacağına inandığını belirten Prof. Dr. Osam, DAÜ’nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) elektronik imza kullanımında bir ilk olacağının altını çizdi.

DAÜ Bilgi İşlem Merkezi Müdürü Çerkez, DAÜ’nün kendi iç yazışmalarında, elektronik imzanın kullanımına uygun bir elektronik belge yönetim sistemini kullandığına dikkat çekerek, üniversitenin tüm iş süreçleri; Üniversite içi idari yazışmalar, personel/öğrenci başvuruları ve yönetimi, öğrenci ders seçme, akademik çalışmalar ve daha birçok uygulamaların elektronik olarak yürütülmekte olduğunu aktardı. Çerkez, DAÜ’nün altyapı olanakları açısından elektronik imza kullanımına hazır olduğunu da vurguladı.

Elektronik İmza Nedir?

“Elektronik İmza”, elektronik dokümanları imzalamak için kullanılan ve ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip olan elektronik veriyi ifade eder. Elektronik İmza, elektronik işlemlerde gönderilen bilginin yolda değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantiler. Elektronik İmza, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı (ESHS) tarafından sunulmaktadır.

93/2007 sayılı Elektronik İmza Yasası, Elektronik İmza’nın kullanılabilmesi için yerel bir  Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı rolünde bir işletmenin hizmet veriyor olmasını gerektirmektedir. KKTC’nin ilk Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı (ESHS) olan ‘’e-imza KIBRIS’’ ile kurumların iş süreçlerinde artık yeni bir dönem başlıyor.

Elektronik İmza Ne Sağlıyor?

E-imza kullanımı e-birey veya e-vatandaş, e-ticaret, e-iş, e-bankacılık, e-kimlik, e-posta, e-devlet, e-kurum, e-cüzdan, e-sınav, e-eğitim, e-bilim, e-üniversite, e-yaşam, e-sağlık gibi birçok kavramı gündeme getiriyor. Neredeyse her işlemin, zamanla e-imza vasıtasıyla yapılması, işlemlerin daha hızlı yürütülmesi ve gerçekleştirilmesini sağlanıyor. Baskı, kağıt, posta ve arşivleme maliyetleri en aza indirgeniyor, çevre de korunmuş oluyor. Verimlilik yükseliyor, bürokratik prosedürler azalıyor, ticari ilişkilerin sürekliliği sağlanarak, fırsatlar hızlı bir şekilde yatırımlara dönüştürülebiliyor. Bunlar günlük yaşamda görülecek ilk etkiler, ama getirdiği esas faydalar belki de tüm bunlardan daha önemli.

E-imzayla birlikte, bir kullanıcı tarafından gönderilen bilgilerin veya verilerin kesinlikle o kişi tarafından gönderildiği kendiliğinden teyit ediliyor. Gönderici göndermediğini, alıcı da almadığını iddia edemiyor. Şifreleme sistemi sayesinde bir kullanıcı tarafından gönderilen bilgilerin veya verilerin bir başkasının eline geçmesini veya değiştirilmesini engelleniyor.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler