• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • Lefkoşa 11 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

“İlk hissizlik ertesi gün kaygısına dönüştü”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün, liderlerin izlenecek yöntemle ilgili anlaşmazlık konusunda ortak zemin bulamadıkları gerekçesiyle, Rum tarafından gelinen başarısızlık noktasıyla ilgili çeşitli açıklamalar geldi.
“İlk hissizlik ertesi gün kaygısına dönüştü”

Politis “Eide Aldı ve Gitti” başlıklı haberinde Eide’nin mekik diplomasisine son verdiğini, tarafları taktiklerinden dolayı suçlama oyununa da girmeden yaptığı yazılı açıklamasında; liderlerle görüşmelerinin kendi talebiyle olduğunu, her ikisinin de  geriye kalan bütün konuları Cenevre’de kapatmak üzere konferansın yeniden çağrılması isteğini alenen dile getirdiğini de hatırlattığına dikkat çekti.

Eide’nin dün sabah Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, revize edilmiş yazılı önerisini ilettiğini ancak Akıncı’nın, geriye kalan konuların uzlaşıldığı gibi, birbirinden bağlantısız görüşülemeyeceğinde ısrar ettiğini yazan gazeteye göre, Anastasiadis dün öğleden sonra yaptığı açıklamada “Eide’nin, liderlerin pazartesi günü görüşmesini de önerdiğini ancak Akıncı’nın kabul etmediğini” savundu.

GÜVENLİK KONSEYİ DAİMİ ÜYESİ ÜLKE BÜYÜKELÇİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Haberde Eide’nin, mekik diplomasisine son verdiğini açıklamasının ardından BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin Güney Kıbrıs’taki büyükelçilerine gelişmeler hakkında bilgi verdikten sonra Ada’dan ayrıldığı da kaydedildi.

Habere göre, BM Barış Gücü Sözcüsü Alim Sıddık bu gazeteye yaptığı açıklamada “müzakerelerin çökmediğini, prosedürün liderlerin yetkisinde olduğunu ve bundan sonra atılacak adımlara onların karar vermesinin beklendiğini” söyledi. Sıddık Eide’nin, Kıbrıs konferansının yeniden toplanmasına desteklerinin devam ettiğini açıklayan garantör güçlerle sürekli temasta olduğunu söyledi.

Anastasiadis’in dün Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la telefon görüşmesi yaptığının Rum sözcü tarafından sosyal medya hesabı üzerinden açıklanmasından sonra, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın Eide’den, pazartesi günü Atina’da  görüşmek istediği Özel Danışman’ın da daveti kabul ettiği de açıklandı.

Altihia “Espen Barth Eide’nin Aniden Cenevre’yle İlgili Çabasına Son Verdiğini Açıklamasından Sonra Ertesi Gün Kaygısı… Acı Veren ve Cevapsız Sorular” başlıklı manşet haberinde Eide’nin dünkü açıklamasının Rum tarafında önce bir hissizlik yarattığını ancak bu hissizliğin daha sonra, ertesi gün kaygısına dönüştüğüne dikkat çekti ve ertesi güne dair “cevapsız ve acı verici” diye nitelediği şu soruları sıraladı:

“1-Temmuz ayı içerisinde hükümet 11’inci parselde sondaj planlıyor. Artık  müzakere engelinden de kurtulmuş olan Türkiye, kritik turizm sezonu içinde sıcak olay tehditlerini gerçekleştirirse ne olacak?

2-Kıbrıs sorunundaki belirsizlik yabancı yatırımcıların niyetlerini dondurmayacak veya erteletmeyecek veya kısıtlamayacak mı?

3-BM bizim tarafa sorumluluk yüklerse sahte devletin siyasi açıdan yükseltilmesi, kolonizasyon, v.b. gibi  gelişmeler bizim açımızdan ne kadar yıkıcı olacak?

4-2018’deki başkanlık seçimlerinden sonra BM’nin yeni inisiyatifi başladığında (yeniden başlarsa) olgular ne kadar farklı olacak?”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Anastasiadis’in tavrının bütün uzlaşılanlara ters olduğu ve ön şartların kabul edilemeyeceği vurgusunu yaptığı dünkü açıklamasını da öne çıkaran gazete devamla, Anastasiadis’in yazılı açıklama yaparak “değiştirerek” Eide aracılığıyla ilettiği önerisinin ve Eide’nin pazartesi günü liderler görüşmesi önerisinin Akıncı tarafından kabul edilmemesinden “üzüntü ve hayal kırıklığı” belirttiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis “En büyük hayal kırıklığımı, Kıbrıslı Türk liderin, Cenevre’deki yeni konferansta izlenecek yönteme güya ön şart koşulduğu bahanesiyle Kıbrıs Rum tarafına sorumluluk yükleme çabasıyla yaptığı yazılı açıklamanın içeriği yaratıyor” iddiasında da bulundu.

“ENERJİ PLANLAMALARINI ERTELEME TALEBİNİ DE REDDETTİĞİMDEN…”

Devamla “zamanın kritik olduğunu hissedip, enerji planlamalarını erteleme talebini de reddettiğimden, belirginleşen çıkmazı bertaraf etmek maksadıyla 12 Ocak’ta Cenevre’de, 1 Şubat’ta da Kıbrıs’ta  ortaklaşa uzlaşılanlara tamamen uygun olan, sonuç verebilecek şekilde müzakere için Cenevre’ye gidilmesine dair bilinen önerimi yaptım” iddiasını ortaya koydu.

Eide’nin bu önerisi temelinde gerçekleştirdiği dolaylı görüşmeler sırasında bu önerisinin kabul edilmemesi üzerine “yeni bir yazılı uzlaşı önerisinde” bulunduğunu savunan Anastasiadis önerisini özetle şöyle anlattı:

“Kıbrıs konferansı  Ocak ve Şubat’ta uzlaşılanlara göre toplanacak.

Hedefi,Güvenlik başlığının halline ve/veya  yeterli ilerlemeye (‘anlaşma yörüngesi içinde’) ulaşmak olacak. İlerleme de karşılıklı uzlaşılmış somut kriterler temelinde olacak. Böyle bir gelişme  Toprak düzenlemeleri başlığının etkin göğüslenmesi yolunu açacak ve ardından, kapsamlı bir çözüm başarılması hedefiyle, diğer dört başlıkta askıda kalan meseleler için ne kadar gerekirse o kadar görüşme olacaktı.”

“ŞAŞIRDIM”

Anastasiadis, “bütün bu süre zarfında Toprak (uzlaşılmış çerçeve içerisinde Cenevre’de harita teatisi dışında) ile ilgili herhangi bir çapraz diyaloğu, görüşülenler sızacak bahanesiyle reddetmekle, Güvenlik ve Garantiler  başlığında, özlü müzakerenin prosedürün sonuna bırakılması gerektiğini söylemekle” itham ettiği Akıncı’nın bütün başlıkların çapraz müzakeresi söylemine “şaşırdığını” belirterek iddialarını şöyle sürdürdü:

“11 ŞUBAT YÖNTEMİNDEN KAÇAN KIBRISLI TÜRK LİDERDEN BAŞKASI DEĞİL”

“Dolayısıyla, 11 Şubat 2014 yönteminden kaçan, üzülerek söylüyorum, Kıbrıslı Türk liderden başkası değildir. Kıbrıs Türk tarafının  bazı yakınlaşmalardan vazgeçtiğini, sebepsiz yere diyalogdan iki ay ayrıldığını ve ilk kez Cenevre’de ortaya koyduğu ön şartları söylemiyorum bile.

Kıbrıs Türk tarafı, özellikle de Türkiye ilan ettikleri gibi Kıbrıs sorununun çözümünü arzu ediyorsa, her an Cenevre’de Kıbrıs’la ilgili bir konferansa katılmaya hazırım. Ancak izlenim yaratmak veya suçlamak için bahane aramak için değil, derhal sonuca götürecek ve en kısa sürede Kıbrıs sorununun kapsamlı çözüm yolunu açacak özlü ve sonuç alıcı müzakere için.”

SİYASİ PARTİLER

DİSİ, AKEL ve Vatandaşlar İttifakı tarafından yapılan açıklamalara da yer veren gazete partilerin “üzüntü, hayal kırıklığı ve endişe” belirttiklerine dikkat çekti.

Habere göre, DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu Kıbrıs Türk tarafının “BM’nin Anastasiadis’in önerisi temelinde aldığı inisiyatife cevap vermemesinden üzüntü” belirtti. Anastasiadis’in önerisinin “müzakerelerin yeniden başlaması ve kapsamlı çözüme yönelmek için uygun zemin olduğunu” da savunan Prodromu “kastettiğinin ilan ettikleri olduğunu göstermek Türk tarafına, özellikle de Türkiye’ye kalmış” iddiasında bulundu.

Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu’nun imzasıyla yazılı açıklama yapan AKEL, dünkü gelişmeyi “trajik” diye niteledi ve şunları kaydetti: “AKEL’in korktuğu ve uyardığı oldu. Müzakerelerde büyük bir mesafe kat edilmişken, Toprağın haritalarla görüşüleceği ve Türkiye’nin çözüm iradesini göstermesi gereken Güvenlik başlığının görüşüleceği noktaya ulaşmışken prosedürün Sayın Eide’nin dediği gibi sadece ve sadece yöntem sebebiyle çökmesi trajiktir.”

Vatandaşlar İttifakı da  “hayal kırıklığı ve kaygı” belirttiği açıklamasında “bunlar, Başkan Anastasiadis’in milli davamızı  doğaçlamayla yönetmeye devam edemeyeceği bu tür gelişmelerdir” görüşüne yer verdi.

Fileleftheros AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun resmi twitter sayfasından, AKEL’in müzakerelerin gidişatıyla ilgili yaptığı uyarılarda haklı çıktığını belirterek “ciddiyetimizi takınalım ve daha kötüsünü engelleyelim” mesajı yayınladığına dikkat çekti, ELAM’ın ise “Kıbrıs sorununda izlenen politika çıkmazdı, öyle olmaya devam ediyor” görüşüne yer verdi.

Gazete “Hükümet Sözcüsü: Çaba Devam Ediyor” başlıklı haberinde Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in Eide’nin dünkü açıklamasını yorumlarken “çaba çıkmaza sürüklenmiyor” diyerek Eide’nin, mekik diplomasisini Anastasiadis’in önerisi temelinde yürüttüğünü hatırlattı ve Guterres’i bilgilendirmesinden sonra durumun nasıl gelişeceğini görmek için sabır tavsiye etti.

Fileleftheros “Yıldızlar Dağıldı… Mustafa Akıncı Her Şeyi Reddetti ve Çabayı Çıkmaza  Sürükledi… Başkan İşgal Liderinin İddialarını Cevapladı” başlıklı manşet haberinde Eide’nin  Genel Sekreter Antonio Guterres’e gelişmeleri bildirmek üzere New York’a gideceğini, Rum tarafının ise artık Guterres’in, Eide’nin kaydedeceklerinin de ışığında belirleyeceği bundan sonraki hareketleri bekleyeceğini yazdı.

Rum tarafının Eide’nin, Guterres’le görüşürken “gerçeği, bütün çabanın Türk tavrı yüzünden çıkmaza sürüklendiğini ortaya koyacağı” kanaatinde olduğu belirtilirken, Eide’nin Akıncı ile görüşmesinin hemen ardından  Güvenlik Konseyi daimi üyesi ülkelerin Güney Kıbrıs’taki büyükelçilerini toplantıya çağırarak gelişmeleri bildirdiği, Anastasiadis’in gelişmeleri ilk anda Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a ilettiği ve Eide’nin de Pazartesi günü Kocias ile görüşmek üzere Atina’ya gideceği kaydedildi.

Haravgi “Müzakereler Çöküşe Gidiyor” başlığıyla  manşete çektiği haberinde Eide’nin mekik diplomasisine son verdiğini açıklarken, iki liderin “birbirlerini suçlama oyununa başladıklarını, Anastasiadis’in ise “önerisini tekrarlamasını haklı göstermeye çalıştığını” yazdı.

Simerini ise manşet haberine “Türkiye Yeni Konferansa Kapıyı Kapattı… Eide ‘Al-Ver’ Diplomasisinin Bittiğini Açıkladı” başlık ve spotlarını attı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler