• BIST 9715.86
  • Altın 3060.013
  • Dolar 35.4903
  • Euro 36.5777
  • Lefkoşa 8 °C
  • Mağusa 6 °C
  • Girne 11 °C
  • Güzelyurt 7 °C
  • İskele 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 6 °C

İlklerin adamı Obama Japonya'da 'nükleersizleştirme' mesajı verdi

Görevdeki bir ABD başkanı ilk kez Hiroşima'da
İlklerin adamı Obama Japonya'da 'nükleersizleştirme' mesajı verdi

G7 Zirvesi için Japonya’da bulunan ABD Başkanı Barack Obama aylardır beklenen Hiroşima ziyaretini gerçekleştirdi. Obama, ABD’nin 71 yıl önce atom bombası attığı ve 140 bin kişinin ölümüne yol açtığı Hiroşima’ya görevdeyken giden ilk ABD başkanı oldu.

ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin 2. Dünya Savaşı'nda atom bombası attığı Hiroşima kentini ziyaret etti.

Hiroşima'yı görevdeyken ziyaret eden ilk ABD Başkanı olan Obama, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile atom bombası kurbanları için hiç sönmeyen bir ateşin yandığı anıta çelenk bıraktı ve Barış Anma Parkı'ndaki konuk defterini imzaladı. 

Obama, "71 yıl önce ölüm gökyüzünden düştü ve tüm dünya değişti. (…) Hiroşima'da ölenlerin ruhu bize konuşuyor, içimize bakmamızı istiyor" dedi.

Obama, G7 Zirvesi'nde yaptığı Hiroşima açıklamasında “Bu hepimizin öyle ya da böyle üstesinden gelmesi gereken bir konu” ifadesini kullanmıştı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da bu ziyareti özür olarak yorumlamanın doğru olmayacağını vurgulamıştı.
Eski ABD başkanlarından Jimmy Carter da Hiroşima'ya gitmişti ama Carter bu ziyareti görevden ayrıldıktan sonra yapmıştı.

Hiroşima, nisanda da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i ağırlamıştı. Barış Anıtı Parkı'ndaki anma törenine katılıp müzeyi ziyaret eden Kerry, kente giden ilk ABD dışişleri bakanı olmuştu.

Kerry de kendi ziyaretinde özür tartışmalarına göndermede bulunmuş ve “Hiroşima ziyaretim, ikili ilişkimizin gücü ve savaştaki zor zamanlardan bu yana birlikte yürüdüğümüz yolla ilgili olarak özel bir anlamı var. Geçmişi ziyaret edip ölenleri onurlandıracağız ama bu ziyaret geçmiş ilgili değil bugün ve gelecekle ilgili” demişti.

NE OLMUŞTU?

Başkan Harry Truman liderliğindeki ABD, Hiroşima saldırısından sadece 3 gün sonra 9 Ağustos 1945'te bu kez Nagasaki'ye ikinci atom bombasını atmıştı. 75 bin kişinin ölümüne neden olan ikinci atom bombasından 5 gün sonra 14 Ağustos 1945’te Japonya’nın teslim olmasıyla 2. Dünya Savaşı sona ermişti.
Binbaşı Claude Robert Eatherly'in kullandığı B-29 tipi "Enola Gay" adlı uçak, saatler 08.15'i gösterirken "Little Boy (Küçük Oğlan)" adı verilen atom bombasını Hiroşima üzerine bıraktı. 3 metre uzunluğundaki atom bombası, 4 bin 400 kilogram ağırlığındaydı. 64 kilogram zenginleştirilmiş uranyum-235 içeren bomba, 13 bin ton TNT (TriNitroToluen) gücündeydi. Atom bombası, 43 saniyelik düşüşün ardından 600 metre yükseklikte patladığında hem Hiroşima halkı için hem de dünya için zaman durdu. 2. Dünya Savaşı sırasında Japon Deniz Kuvvetleri'nin en önemli üslerinden biri olan Hiroşima'yı yerle bir eden bomba, ilk anda 70 bin kişinin ölümüne neden oldu.

Kitle imha silahlarının neler yapabileceğini gözler önüne seren bombanın yaydığı radyasyondan dolayı saldırıdan sonraki aylar ve hatta yıllarda da ölümler devam etti.  Atom bombasının toplamda 140 bin kişinin ölümüne neden olduğu sanılıyor.

Kentte saldırının ardından birkaç bina ayakta kaldı. Bu binalardan Hiroşima Sanayi Teşvik Merkezi, felaketin en büyük simgesi haline geldi.

Japon halkı, kitle imha silahlarının yol açtığı felaketi tüm dünyanın görmesi için Hiroşima'nın anısını taze tutmaya çalışıyor. Her yıl 6 Ağustos'ta binlerce insan Hiroşima'da bir araya gelerek 2. Dünya Savaşı'nın isimsiz kurbanlarını anıyor. Atom bombasının canlı tanıkları da felaketin boyutlarını ulusal ve uluslararası platformda her fırsatta tekrar tekrar dile getiriyor.

sputnik

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler