• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

İranlı Kürtler tecavüze karşı ayaklandı, otel yaktı

İranlı Kürtler tecavüze karşı ayaklandı, otel yaktı
İran’ın kuzeybatısında Kürtlerin yaşadığı Mahabad kentindeki otelde, Farinaz isimli genç bir kadının güvenlik görevlilerinin tecavüzünden kurtulmak için otelin dördüncü katından atladığı iddia edildi. Bunun üzerine ayağa kalkan Kürtler oteli ateşe verdi.
Batı Azerbaycan eyaletinde Kürt nüfusun yoğunlukta olduğu Mahabad kentindeki gösteriler, 26 yaşındakiFarinaz Hoşravani’nin, Tara isimli 4 yıldızlı otelde İran güvenlik güçleri mensupları tarafından tecavüz ve saldırıya uğradığı sırada kurtulmak amacıyla dördüncü kattan aşağı atlayıp hayatını kaybettiği iddiası üzerine başladı.
09-dunya-mahabad-da-farinaz-isyani
Haberin yayılması üzerine binlerce kişilik kalabalık otelin önünde toplandı. Saatler ilerledikçe öfke büyüdü ve otele molotoflar fırlatılmaya başlandı. Büyük bir yangın çıktı. Otel görevlileri öfkeli kalabalığı dindirmekte yetersiz kaldı.
RUHANİ'DEN ÇEKİLİN ÇAĞRISI
Sonunda göstericiler olayın gerçekleştiği Tara Otel’i ateşe verdi ve kentte büyük çapta gösteriler başladı. Bunun üzerine İran güvenlik güçleri kentte müdahaleye başladı.
Gerçek kurşunların da kullanıldığı iddia edilen müdahale üzerine kentte bu kez iki taraf arasında çatışmalar başladı.
09-dunya-iranda-tecavuz-yaralilar
Kürt göstericiler olayın sorumlusu olduğu iddia edilen kişileri soyup kırbaçladı ve linç etmek istedi. Kentte çıkan olaylarla ilgili fotoğraflar sosyal medyaya düştü. 50 kişinin çatışmalarda yaralandığı, 30’dan fazla kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, gösterilerin büyümesi ve bir halk isyanına dönüşmesi tehdidi üzerine güvenlik görevlilerine bölgeden çekilme talimatı verdi.
09-dunya-iranda-tecavuz-erkekler
‘ZANLI YAKALANDI CEZA VERİLECEK'
İran resmi haber ajansı İRNA’nın haberine göre kalabalık “duygusal” bir tepki göstererek otel binasına zarar verdi. Haberde “Mahabad yetkilileri şüphelinin yakalandığını ve suçlu bulunursa ağır bir şekilde cezalandırılacağını söyledi.” Yetkililer yakalanan şüphelinin hükümet görevlisi olmadığını savundu.
İddialara göre olayları otel müdürü ile kendisine beş yıldızlı otel lisansı sözü veren istihbarat görevlisi önceden planladı.
OHAL İLAN EDİLDİ 
DİHA'nın haberine göre olayların büyümesi ile birlikte İran'a bağlı özel güçler, halka saldırdı. Saldırılar sonucu 2 yurttaşın yaşamını yitirmiş olabileceği iddia ediliyor.
 Ayrıca söz konusu saldırılarda 27 kişinin yaralandığı ve onlarca yurttaşın da gözaltına alındığı belirtiliyor. İran özel güçlerinin saldırısında ölü-yaralı sayısı hakkında net bir bilgiye ulaşılmazken, Mahabad'da olağanüstü hal ilan edildiği ve şehrin binlerce asker tarafından kuşatıldığı kaydedildi.
09-dunya-iranda-tecavuz-yarali-dik
10 MİLYON KÜRT YAŞIYOR
Nüfusu 79 milyon olan İran’da yaşayan Kürt sayısının 10 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler