• BIST 9070.29
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

İstanbul'da tekne faciası: 10 kişi öldü, 22 kişi kayıp!

İstanbul'da tekne faciası: 10 kişi öldü, 22 kişi kayıp!

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, teknede 40'a yakın kişi bulunuyordu

İstanbul’da sabah saatlerinde 42 Afgan kaçağı taşıyan teknenin batması faciayla sonuçlandı. Kazanın ardından başlatılan arama çalışmalarında şu ana kadar 24 ceset bulundu. Kaçaklardan 12’sinin çocuk, 7’sinin kadın, 23’ünün ise erkek olduğu öğrenildi. Teknede Türk kaptanla birlikte 43 kişinin bulunduğu öğrenildi. Kurtarma çalışmalarına katılan Kaptan Ali Saruhan, "Ölenlerin çoğu çocuk. Rüzgar çok kötü etkiliyor. Tekne küçük bir tekne bildiğiniz sandal. İçine 40 kişi koymuşlar. Dehşeti görüyoruz. Denizde çocuk cesetleri görüyoruz" dedi. Kurtarmaya katılan Kaptan Kadir Sert de "Can yelekleri vardı. Ancak her yer cesetti. Bebekler, çocuklar... 15-20 cesedi biz çıkardık" diye konuştu.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yetkilileri faciayı doğrularken kaçakları taşıyan tekne, Rumeli Feneri'nin 4 kilometre açıklarında alabora oldu. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, teknede biri Türk kaptan, 42 Afgan kaçak toplam 43 kişi bulunuyordu.

Sahil Güvenlik Komutanlığı, Rumeli Feneri açıklarında tekne faciasıyla ilgili yaptığı açıklamada 7 kişinin sağ kurtarıldığını, 24 kişinin ise cansız bedeninin denizden alındığını açıkladı. Arama faaliyetlerinin halen devam ettiği kaydedildi.

2 savcı görevlendirildi

Bu arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Rumeli Feneri açıklarında bir teknenin batmasına ilişkin soruşturma başlattı.Başsavcılık, otopsi ve olayla ilgili inceleme yapmak üzere Cumhuriyet Savcıları İsmail Göktürk ve Metin Kantar’ı görevlendirdi. Her iki savcının da olay yerine gittiği belirtildi.

İstanbul Valiliği'nden açıklama

İstanbul Valiliği Rumeli Feneri açıklarında batan tekne ve kurtarma çalışmalarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. 5 kişinin sağ olarak kurtarıldığı, 4 kişinin ise cesedine ulaşıldığı ve hala devam eden kurtarma çalışmalarıyla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

"03 Kasım 2014 sabah saatlerinde 158 Sahil Güvenlik ihbar hattına gelen yardım talebiyle, İstanbul Boğazı Kuzey çıkışı 2,5-3 millerde bir teknenin battığı ve denizde kurtarılmayı bekleyen şahıslar olduğu bilgisi alınmıştır.

İhbar üzerine bölgeye çok yakın seyretmekte olan TCSG-74 gemisi ivedilikle bölgeye sevk edilmiş olup Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığına ait 7 adet Sahil Güvenlik Botu, 1 helikopter ve 1 dalış timi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı 2 bot ve bölgede bulunan balıkçı tekneleri tarafından arama kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir.

Şu ana kadar yapılan çalışmalarda 5 kişi sağ olarak kurtarılmış, 4 kişinin cesedine ulaşılmış olup Sahil Güvenlik ve İstanbul AFAD tarafından Rumeli Feneri Balıkçı Barınağında bir irtibat noktası oluşturulmaktadır."

'Ölenlerin çoğu çocuk'

Kurtarma çalışmalarına katılan Kaptan Ali Saruhan faciayı şu sözlerle anlattı:

"Balıkçılar da kurtarma çalışmalarına katılıyor. Telsizlerden anonslar yapılıyor. Ölenlerin çoğu çocuklar. Rüzgar çok kötü etkiliyor. Tekne küçük bir tekne bildiğiniz sandal. İçine 40 kişi koymuşlar. Dehşeti görüyoruz. Denizde çocuk cesetleri görüyoruz. Çocuklardan birinin cenazesi gemimizde, sanırım Afrika kökenli. Burada dehşet yaşanıyor."

'Denizden ceset fışkırıyordu'

Rumeli Feneri balıkçılarından Kadir Sert, kurtarma çalışması sırasında yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Balık tutuyorduk. O civardaydık. Haberi alınca gittik. Tüm balıkçılar yadım ediyoruz. Cesetler denizden fasülye gibi fırlıyor. Bur buçuk saattir denizdeyiz. Ceset topluyoruz. 15-20 ceset çıkardık. Batan teknenin adını alamadık. Ucu görünüyordu. Hepsinin can yeleği vardı. Bunu yapanları divan-ı harbe vermek lazım. Böyle insanlık mı olur. Bebek cesetleri yüzüyordu suda... Yakalayamıyoruz bunları. Yakalananlar da bırakılıyor.”

'Kurtaramayacağız diye korktuk'

Bir mülteciyi denizden sağ kurtarmayı başaran Kaptan Salih Bayraktar da o anları şöyle aktardı:

“Erken saatlerde bir teknin battığını duyduk. Saat 08.00’e yaklaşıyordu. Önce balıkçı teknesi sandık. Deniz sert değildi. Balıkçı tekneleri için normal hava şartları vardı. Ağ atmış dönüyordum. Haberi alınca biz de kurtarmaya katıldık. Denizin üzerinde birinin çırpındığını gördük. Can yeleği vardı. Batıp çıkıyordu suya. Ancak yaşıyordu. Tekne yüksekti. Zor aldık. Korktuk alamayacağız diye. Ancak canlı olarak kurtardık. Yanında kız kardeşi vardı. O yaşamıyordu. Bir de 3-4 yaşlarında bir kız çocuğu aldık. Maalesef o da yaşamıyordu. Zor anlardı. Kurtardığımız 25 yaşlarındaki erkek ürkçe ”Kardeşim, kardeşim” diye dövünüyordu. Ancak Türk değillerdi. Suriyeli olduğunu tahmin ettik. Sorduk. Ancak hiç bir şey söylemedi. Sadece kardeşim diyerek ağlıyordu... Şoktaydı. Rumeli Feneri’ne getirdik. Üzerini değiştirdik. Ambulansa verdik.”

Teknenin kıç tarafının battığını belirten Bayraktar, “Adını alamadık. Sadece baş tarafında bir ucu görünüyordu. Fiber bir tekneydi. 8-10 metrelik bir tekneydi. Hava normaldi. Ancak sanırım en az 20-25 kişi vardı. Rüzgar 2-4’tü. Ancak böyle bir tekne için hava şartları normal değildir. Dalgalara dayanamamıştır. Denizdekilerin üzerinde can yelekleri vardı. Ancak yüzme bilmeyen biri o yeleklerle 10 dakika zor dayanır. Bulduğumuz kişi de batık çıkıyordu” dedi.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler