• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Lefkoşa 18 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

İşte en fazla köle bulunduran ülkeler...

Kölelik geçmişte kalmış bir kavram gibi dursa da dünya çapında 46 milyon insandan hala köle olarak faydalanılıyor.
İşte en fazla köle bulunduran ülkeler...

Küresel Kölelik Endeksi‘nin yazarlarından Kevin Bales, Reddit’te katıldığı bir soru-cevap etkinliğinde “Kölelik hiçbir zaman bitmedi, ne ABD’de ne de dünyanın geri kalanında” şeklinde konuştu.

53 farklı dilde yapılan 50 binden fazla röportaj ile hazırlanan Küresel Kölelik Endeksi, günümüzde köleliğin hangi noktada olduğunu gösteriyor. Çalışmadan çıkarılabilecek olumlu sonuçlardan birisi ise köleliğin günümüzde tüm zamanların en düşük noktasında olması. Yine de dünya çapında 46 milyon kölenin yılda 150 milyar Dolar yasa dışı kar elde etmek için kullanıldığı gerçeği oldukça çarpıcı.

Bales köleliği basit bir şekilde: “Bir insanın, başka bir insanı tamamen kontrol etmesi ve bu kontrolü sürekli tutmak için şiddet uygulaması” şeklinde tanımlıyor. Kontrolün amacı ise herhangi bir şekilde o insandan faydalanmak. Kölelik, zorla çalıştırmanın yanı sıra insan kaçakçılığı, pek çok seks işçisi ve istismar tabanlı çeşitli ilişkileri içeriyor.

Bazı kölelik türleri gelişmiş ülkelerde bile bulunabiliyor. Bugün ABD’de 58 bin kölenin yaşadığı tahmin ediliyor. Ancak pek çok ülkede durum çok daha kötü. Tüm dünyadaki kölelerin yüzde 58’i sadece 5 ülkede yaşıyor.  En fazla köle bulunduran ülkeler şu şekilde:

HİNDİSTAN: 18,3 MİLYON

Son yıllarda yaşadığı ciddi ekonomik gelişmeye rağmen Hindistan’da geleneksel kast sisteminin en alt tabakasında bulunan kişiler hala köle olarak kullanılmaya ve atalarından kalan borçları ödemek için çalışmaya devam ediyor. Pek çok hizmete erişmeleri yasak olan 18 milyonun üzerinde Hindistan vatandaşı dünyanın en büyük köle nüfusunu oluşturuyor.

ÇİN: 3,3 MİLYON

Özellikle ülkeden göç eden ailelerin geride bıraktığı çocukları Çin’de zorla dilendiriliyor, yasa dışı yollarla evlatlık veriliyor hatta seks kölesi olarak kullanılıyor. Ayrıca ülkenin hapishane ve fabrika sistemi kölelerden elde edilen iş gücünün önemli bir kısmını oluşturuyor. Hapse atılan insanlar onlarca yıl boyunca burada kalıp çalışmaya zorlanıyor.

PAKİSTAN: 2,1 MİLYON

Ülkede borçlarını ödeyemediği için kölelik yapmak zorunda kalan pek çok kişi bulunuyor. 1992 yılında Pakistan’da kölelik karşılığı borçlanmak yasaklanmış olsa da yetkililer bu yasaları uygulamak için çok az çaba gösteriyor. Bazı durumlarda çocuklar borç karşılığı köle olarak satılıyor.

BANGLADEŞ: 1,5 MİLYON

Yoksulluk, doğal afetler ve yaygın yolsuzluklar sebebiyle Bangladeş’te toplumsal iklim oldukça tehlikeli. Zorla evlendirilen çocuklar ülkede önemli bir sorun oluşturuyor. Ülkede 15 yaşın altındaki kızların yüzde 29’u, 11 yaşın altındaki kızların da yüzde 2’si zorla evlendiriliyor. Pek çok köle tarlalarda ya da ilaç üretiminde çalıştırılıyor.

ÖZBEKİSTAN: 1,2 MİLYON

Modern ülkeler arasında Özbekistan, yüzde 4’lük köle nüfusu oranıyla en yüksek ikinci köle oranına sahip. Pek çok vatandaş devlet tarafından zorla pamuk hasadında çalıştırılıyor. Özbekistan dünyanın en büyük altıncı pamuk üreticisi konumunda.

KUZEY KORE: 1,1 MİLYON

Kuzey Kore’deki komünist diktatörlüğün ülkedeki köle nüfusunda önemli bir payı var. Yüzde 4,4’lük köle oranıyla Kuzey Kore dünyanın en yüksek köle oranına sahip ülkesi. Ülkede insanların yaşamıyla ilgili bilgi edinmek oldukça zor. Ancak Kuzey Kore yönetimi, insanları zorla çalıştırdığını saklama gereği duymuyor. Ülkede özellikle hapishanelerde zorla çalıştırılan kişilerin yanı sıra, zorla evlendirilen kadınlar ve komşu ülkelerde seks işçisi olarak kullanılan kadınlar kölelerin önemli bir kısmını oluşturuyor.

Listenin geri kalanı şu şekilde:

7. Rusya: 1,04 milyon.

8. Nijerya: 875 bin.

9. Demokratik Kongo Cumhuriyeti: 873 bin.

10. Endonezya: 736 bin.

11. Mısır: 572 bin.

12. Myanmar: 515 bin.

13. İran: 495 bin.

14. Türkiye: 480 bin.

15. Sudan: 454 bin.

16. Tayland: 425 bin.

17. Etiyopya: 425 bin.

18. Irak: 403 bin.

19. Filipinler: 401 bin.

20. Meksika: 376 bin.

71. Ekvador: 65 bin köle

72. ABD: 57 bin köle

73. Orta Afrika Cumhuriyeti: 55 bin köle

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler