• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

İşte ithal izni durdurulan 3 meyve!

Tarım Dairesi, gıda denetimlerinin sonuçlarını açıkladı...
İşte ithal izni durdurulan 3 meyve!

Tarım Dairesi, 15-22 Temmuz tarihleri arasında yerli ve ithal tarımsal ürünlerde yapılan gıda denetim sonuçları ile ithal izni verilen ve yasaklanan ürünler hakkında bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Buna göre yirmi iki yerli ürünün iki tanesinde limit üstü kalıntıya rastlanırken, otuz yedi ithal ürünün tümü temiz çıktı. Öte yandan daireden yapılan açıklamada, hasadının başlayacak olmasından dolayı 22 Temmuz’dan itibaren incir çeşitlerinin, 29 Temmuz itibarı ile de avokado ve mangonun ithalatının geçici süre ile yasaklandığı belirtildi. Açıklamada, 29 Temmuz 2016 tarihi itibarı ile ülkemizde barbunya hasadının bitmek üzere olmasından dolayısıyla ithal yasağının geçici olarak kaldırılacağı ifade edildi.

22 YERLİ ÜRÜNÜN 20’Sİ TEMİZ

Daireden yapılan açıklamaya göre, 15-22 Temmuz tarihleri arasında, üzüm, maydanoz, börülce ve domates olmak üzere 22 yerli üründe analiz gerçekleştirildiği belirtilerek, bir üzüm ve bir maydanoz örneğinde limit üstü pestisit tespit edildi. Açıklamada, denetimi yapılan ürünlerin on üçü Mehmetçik ve Ziyamet bölgelerinden, altısının Güzelyurt ve Girne bölgelerinden alınan üzüm olduğu ifade edilerek, on dokuz üzümün temiz çıktığı, Güzelyurt bölgesinden alınan bir üzüm örneğinde ise limit üstü değerlere rastlandığı kaydedildi. Söz konusu üzüm örneğinin geçtiğimiz hafta limit üstü çıkan üzüm örneğiyle aynı olduğu da belirtilen açıklamada, ürünün hasadına izin verilmediği, değerlerin kabul edilebilir limitlere düşmesinin beklendiği dile getirildi. Tarım Dairesi denetimlerinde bir maydanoz örneğinde de limit üstü pestisit kalıntısına rastlandığı kaydedilerek, bu ürünün de hasadına izin verilmeyerek bekletilmeye alındığı dile getirildi.

37 İTHAL ÜRÜNÜN TÜMÜ TEMİZ

Daire açıklamasına göre, ağırlıklı olarak kayısı olmak üzere, şeftali, nektarın,  kiraz, buğday, elma, taze fasulye, biber gibi otuz yedi ithal üründen numune alınarak tahlil yapıldığı belirtilerek, söz konusu ürünlerin tümü temiz çıktı. Açıklamada, gelecek haftadan itibaren gerek yerli gerekse ithal ürünlerde limit üstü kalıntı rastlanan ürünlerin üretici ve ithalatçılarının da kamuoyuyla paylaşılacağı bilgisi verildi.

İNCİR, AVOKADO VE MANGO’YA BİR SÜRE İTHAL İZNİ VERİLMEYECEK

Öte yandan, Tarım Dairesi, ön izin ve denetimi yetkisinde olan tarımsal ürünlerde ithali yasak olup da ithaline izin verilen, ithal izni açık olup da ithal izni yasaklanan tarım ürünleri ile ilgili aldığı kararları da kamuoyu ile paylaştı. Tarım Dairesi’nden yapılan açıklamada ülkemizde üretilen tarımsal ürünlerin, iç tüketime yeterli miktarda ve kalitede olduğu dönemlerde yerli üretimin korunması maksadıyla ithalinin geçici olarak yasaklandığı belirtilerek, ülkede yeterli miktar ve kalitede bulunmayan ürünlerin yine geçici olarak ithaline izin verildiği hatırlatıldı.  Üreticiyi ve tüketiciyi korumak maksadıyla dönemsel olarak uygulanan ithal izni yasakları ve ithal izni uygulamaları hakkında bilgi verilen açıklamada, hasadının başlayacak olmasından dolayı 22 Temmuz’dan itibaren incir çeşitlerinin, 29 Temmuz itibarı ile de avokado ve mangonun ithalatının geçici süre ile yasaklandığı belirtildi. Öte yandan açıklamada, 29 Temmuz 2016 tarihi itibarı ile ülkemizde barbunya hasadının bitmek üzere olmasından dolayısıyla ithal yasağının geçici olarak kaldırılacağı ifade edildi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler