• BIST 9010.63
  • Altın 2297.694
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0564
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Kalbinizi koruyacak 3 önemli tavsiye!

Kalbinizi koruyacak 3 önemli tavsiye!
Kalbinizi koruyacak 3 önemli tavsiye!

TÜİK verilerine göre her 10 ölümden 4’üne kalp ve damar hastalıkları neden oluyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla kalp sağlığı ile bilgiler veren Doç. Dr. Mehmet Emre Özpelit, kalp sağlığı ile ilgili toplum bilincinin artırılması gerektiğini söyledi.

Sigara, Kalbin En Büyük Düşmanı

Kalp sağlığını tehdit eden en önemli faktörlerden birinin sigara olduğunu söyleyen Özpelit, “Tütün dumanındaki kimyasal maddeler, damarların iç zarını zedeliyor ve kan hücreleri de bu durumdan etkileniyor. Bunun sonucunda damar sertliği dediğimiz kronik hastalık başlamış oluyor.

Damar duvarında plak adı verilen yağ ve kireçten oluşan sert tabakalar oluşur, zamanla bu tabakalar büyüyerek damarın içini daraltır ve organlara giden kan akışını azaltır. Bu plakların ani tıkanmalar oluşturduğunu da biliyoruz. Sürecin sonunda kalp krizi ve inme gibi hayatı tehdit eden durumlar oluşabilir.” dedi.

Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite Şart

Sigara ne kadar uzun süre içilmiş olursa olsun bırakıldığı anda vücuda zararının hızla azaldığı belirten Özpelit, “Kalp hastalığı olanlar sigarayı bıraktıkları takdirde ani ölüm ve tekrar kalp krizi geçirme riskinden ciddi şekilde uzaklaşırlar.

Uzun süre sigara içmek fiziksel ve psikolojik bağımlılık oluşturduğu için bırakmak kişiler için zor bir sürece dönüşüyor. Fakat sigarayı bırakan kişiler kısa süre sonra vücudun rahatladığını, nefesin düzene girdiğini, kondisyonunun arttığını fark ediyor.

Kalbinizi koruyacak 3 önemli tavsiye!

Sigarayı bırakmakta zorlanan kişiler sağlık kuruluşlarından da yardım alabilirler. Kalp sağlığımız için sigarayı bırakmanın yanı sıra yaşam şeklimizi de komple değiştirmemiz gerekiyor.

Uygun kilo, minimum stres, alkolsüz yaşam, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite bunlar arasında sayılabilir.” şeklinde konuştu.

Kalbinizi koruyacak 3 önemli tavsiye!

Kalp sağlığı için Akdeniz tipi beslenmenin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Özpelit, “Biz hastalarımıza yüksek karbonhidratlı, yağlı ve hamur işi türü gıdaların tüketimini azaltmalarını ve mümkünse akşam 19.00’dan sonra yemek yemeyi sonlandırmalarını öneriyoruz. Zeytinyağı, sebze, meyve, balık ve tahıllardan oluşan Akdeniz tipi beslenme kalp sağlığı için oldukça faydalı bir beslenme tarzıdır. Onun dışında yaz aylarında olduğu gibi kışın da su tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Soğuk havalarda susama hissi azaldığı için farkında olmadan susuz kalınabiliyor.” dedi.

Grip ve Covid 19 Aşısı Önemli

Kronik kalp, akciğer ve yüksek tansiyon hastalarının mutlaka sonbahar başında grip aşısı olmalarını öneren Özpelit, “Ayrıca aşı yaptırmamış olan hastaların da Covid 19 aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Bununla ilgili olarak hekimlerine danışabilirler. Kalp sağlığı için D vitamini de büyük önem taşıyor. Güneşli günleri değerlendirip D vitamini eksikliğini kapatmak faydalı olabilir. D vitamini eksikliği için hekim reçetesi ile takviye de yapılabilir. Kalp hastalığı bulunan kişiler ilaçlarını düzenli kullanmaya ve hekim kontrollerini aksatmamaya özen göstermeli.” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler