• BIST 9079.97
  • Altın 2307.862
  • Dolar 32.3216
  • Euro 35.03
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C

Kanser riski ile karşı karşıyayız

Kanser riski ile karşı karşıyayız

20 YILLIK ÇEVRE FELAKETİ

Kıbrıs Maden Şirketi (CMC) şirketinin Lefke’ye miras bıraktığı çevre felaketi konusunda halen hiçbir önlem alınmıyor. CMC Maden Şirketi’nin, bakır madeni ocakları ve atık madenlerden dolayı, Lefke bölge halkı yıllardır çevre felaketi ve kanser riski ile karşı karşıya. 

“ÜLKEDE YAŞAYAN HERKES KANSER RİSKİNDE”

“CMC Maden Atıklarının Çevre ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri” konulu bir sempozyum düzenleyen Lefke ve Çevre Köyleri Dayanışma ve Kalkındırma Derneği (LEKAD) Başkanı Hakan Oran, başta bölge halkı olmak üzere ülkede yaşayan herkesin kanser riski ile karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.

 Kıbrıs Maden Şirketi (CMC) şirketinin Lefke’ye miras bıraktığı çevre felaketi konusunda halen hiçbir önlem alınmıyor.

CMC Maden Şirketi’nin, bakır madeni ocakları ve atık madenlerden dolayı, Lefke bölge halkı yıllardır çevre felaketi ve kanser riski ile karşı karşıya.

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği ise, “CMC Maden Atıklarının Çevre ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri” konulu sempozyum düzenliyor.

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre sempozyum 3- 4 Haziran tarihinde Lefke Avrupa Üniversitesi, Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda yer alacak. Sempozyum her iki gün de, saat 09.00’da başlayacak.

Sempozyuma Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Lefke Avrupa Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Çevre Mühendisleri Odası ve Lefke ve Çevre Köyleri Dayanışma ve Kalkındırma Derneği (LEKAD) de destek verecek.

“CMC Maden Atıklarının Çevre ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri” konulu bir sempozyum düzenleyen Lefke ve Çevre Köyleri Dayanışma ve Kalkındırma Derneği (LEKAD) Başkanı Hakan Oran, başta bölge halkı olmak üzere ülkede yaşayan herkesin kanser riski ile karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.

LEKAD Başkanı Hakan Oran, bölgede CMC konusunda yaşanan kaosu Detay Gazetesi’ne değerlendirdi.

“20 YILDIR MÜCADELE EDİLİYOR”

Oran, başta Lefke bölgesi olmak üzere ülkenin tüm bölgelerini, oluşturduğu çevresel risklerle tehdit eden CMC kirliliğinin temizlenmesi yolundaki çabaların yaklaşık 20 yılı aşkın bir süredir devam ettiğine vurgu yaptı. LEKAD Başkanı Hakan Oran, Lefke bölgesinin kanayan yarası olan CMC sorunu konusunda gazetemize şunları aktardı:

“İNSAN SAĞLIĞI VE ÜLKE GELECEĞİ RİSK ALTINDA”

“Bu konuda sivil toplum örgütlerinin yıllardır süren çabaları bir yol kat etse de, ne yazık ki özlenen ve beklenen sonucu getirmemiştir. Ülkemizdeki birçok çevresel sorun yaratan alanlar gibi CMC kirliliğinin de insan sağlığını ve ülkemizin geleceğini tehdit eden bir risk dışında politik rant malzemesi haline gelmiş olması ayrıca üzüntü vericidir.”

“ÜLKEYE VERİLEN DEĞER”

“Doğasına, dolayısı ile de insanına saygı duyan koruyan ülkelerin, dünyada CMC kirliliğine benzer kirlilikleri makul bir süre içerisinde temizleyerek eskisine uygun bir hale getirdiği ve bundan katma değer sağladığı uygulamaları gördükçe bugün ülke insanının bu kirlilikle iç içe yaşatılması ülkeye verilen değeri de ortaya koymaktadır.”

“ÜLKE HALKI KANSER RİSKİ İLE İÇİÇE”

“Özelde Lefke halkı genelde de KKTC halkı yıllardır bu kirlilikle yaşatılmaya devam etmekte ve CMC kirliliği geleceğe iktidarların bir mirası olarak ertelenmektedir. Son 15 yıldır bu konuda kandırılan özelde Lefke, genelde de ülke halkı kanser riski ile iç içe yaşatılarak, telafisi mümkün olamayacak zararlara uğratılmıştır.”

“BUNUN SORUMLUSU HÜKÜMETLERDİR”

“Bu zararların sorumlusu CMC şirketinden çok bugün ülke yönetiminde söz sahibi olan hükümetlerdir. Çünkü bugün bu toprakların kontrolü ve idaresi onlardadır. Umarım önümüzdeki süreçte vatandaş olarak çevreyi de seçim kriterlerimiz içerisine koyar ve çevreye sözde değil özde değer veren yöneticileri iş başına getiririz.”

 

Rana SARRO

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler