• BIST 9720.46
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Lefkoşa 36 °C
  • Mağusa 36 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 34 °C
  • İskele 36 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C

Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler

Başbakan Rajoy, söz konusu iddiaya ilişkin İspanyol basınına verdiği demeçte, böyle bir duruma tolerans göstermeyeceklerini belirtti.
Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler

 İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya Özerk Yönetimi'nin eylül veya ekim ayında yapmayı planladığı bağımsızlık yanlısı referandumu gerçekleştirememesi halinde tek taraflı bağımsızlık ilan etmeye hazırlandığı iddiasını "hukuk devletini tehdit eden, çok ciddi bir şantaj" olarak değerlendirdi.

Ülkedeki El Pais gazetesi, Katalonya Özerk Yönetimi hükümetinin mevcut durumda üzerinde çalıştığı ve basında "İspanya'dan kopma yasası" olarak adlandırılan yasa tasarısının bir taslağını yayınlayarak, "Katalonya'da referandum olmazsa hemen tek taraflı bağımsızlık ilan edilecek" iddiasını ortaya attı.

Başbakan Rajoy, söz konusu iddiaya ilişkin İspanyol basınına verdiği demeçte, böyle bir duruma tolerans göstermeyeceklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Hukuk devletini tehdit eden, çok ciddi bir şantaj. Yakın geçmişte bu kadar antidemokratik bir girişim olmamıştır. Kabul edilemez ve etmeyeceğiz. İspanyollar rahat olsunlar. Hiçbir sorun olmayacak. Bu yürürlüğe girmeyecek ve İspanyolların tamamı istediği sürece ulusal egemenlik aynı şekilde devam edecek. Benim hükümetim, ulusal egemenliğin ve ulusal birliğin tasfiye edilmesini asla desteklemeyecektir."

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont'u bağımsızlık referandumu girişimini anlatması için bir kez daha İspanyol meclisine davet eden Rajoy, "Sayın Puigdemont'un önerisinde ilerleme kaydetmesi için benim değil meclisin desteğine ihtiyacı vardır. Çünkü ben 350 milletvekilinden biriyim. Önerisinde ısrar eden bir lider, kararlı, cesaretli ve yürekli hareket etmek zorundadır. Sayın Puigdemont'un meclise gelmek istememesi kabul edilemez." ifadesini kullandı.

Öte yandan Katalonya Özerk Yönetimi hükümeti, bağımsızlık yanlısı referandum teklifiyle ilgili bugün Madrid'de bir konferans verdi. Madrid Belediyesine ait Müzik Evinde, "Katalonya için bir referandum. Demokratik bir anlaşmaya davet" başlığı altında düzenlenen konferansta Puigdemont, Yardımcısı Oriol Junqueras ve Katalonya Özerk Yönetimi Dışişleri Sorumlusu Raül Romeva konuştu.

"Referandum, İspanya'yı tasfiye etmek değildir sadece Katalonya'nın kendi geleceğine karar vermesidir. İspanyol devleti ile anlaşma sağlanamasa da referandumu yapacağız. Bu demokrasiyi çiğnemeyen bir vaattir." görüşünü paylaşan Puigdemont, getirecekleri yeni diyalog teklifinin sadece Katalan Devleti'ni aktif hale getirmeyi ve İspanya ile Katalonya arasında hiç kimsenin koparamayacağı bağları sürdürmeye yönelik olacağını savundu.

Daha önce İspanya Kralı 6. Felipe'ye "demokrasi sandıkta gösterilir" dediğini anlatan Puigdemont, bu duruştan bir milimetre bile sapmadıklarına işaret etti.

Anlaşmalı bir referandum için son ana kadar İspanyol devletinin teklifini bekleyeceklerini, diyaloğa her zaman açık olduklarını belirten Puigdemont, "İspanyol devleti, demokrasiyi önleyebilecek bir güce sahip değil. Katalonya'da referandum talebini getiren bizler, geçici bir heves ya da bir hastalık değiliz." dedi.

Konferansın verildiği salonun dışında toplanan İspanyol milliyetçisi bir grup, Katalonya Özerk Yönetimi'nin ayrılıkçı girişimlerini protesto etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler