• BIST 9055.34
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Lefkoşa 26 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Kendinizi Çok Güçlü Sandığınızda Hata Yapma İhtimaliniz Artar!

Akademisyen – Yazar Soli Özel Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi Sertifika Programında Konuştu
Kendinizi Çok Güçlü Sandığınızda Hata Yapma İhtimaliniz Artar!

Yakın Doğu Üniversitesi, Yakın Doğu Enstitüsü tarafından düzenlenen Güvenlik Akademisi Sertifika Programı kapsamında Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Habertürk Gazetesi Dış Haberler Müdürü Soli Özel “Milli Güç Kavramı, Unsurları ve Milli Güvenlik Açısından Önemi” başlıklı bir seminer verdi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre güvenlik kavramının ve uygulamalarının tüm boyutlarıyla irdeleneceği ve toplamda 8 hafta sürecek Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü “Güvenlik Akademisi Sertifika Programı”nda alanlarında uzman akademisyenler, karar alıcılar, politika yapıcılar, diplomatlar katılacaklar. Program her Cumartesi Saat 10:00’da Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Salon-4’de gerçekleştirilecek. 

Özel: “Uluslararası güvenlik alanında kendinizi çok güçlü sandığınızda hata yapma ihtimaliniz artar.”

Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi kapsamında verdiği seminer çerçevesinde milli güç unsurları ile güvenlik ve strateji ilişkisini irdeleyen Soli Özel, “Kendinizi çok güçlü sandığınızda, hata yapma ihtimaliniz artıyor ve yaptığınız iş sonuçta sizin kendi gücünüze de zarar veriyor. Bunun bana göre en çarpıcı örneği 2003 yılında Amerika Birleşik Devletlerinin deyim yerindeyse eline su dökecek kimse yok, ben Irak’a gider, işgal eder, kendime göre Ortadoğu’yu düzenler ve ona göre de dünya düzenini şekillendiririm demesi ve hiç beklemediği şekilde ağır bir dayak yemesi, ağır dayağın sonucunda gücünü, prestijini, gücünün meşrutiyetini yitirmiş olması bütün bunlar bugün yaşadığımız kargaşaya da neden olan gelişmelerdir. Ulusal gücün iki temel bileşeni vardır. Bunlardan birisi doğal unsurlardır. Bunların içine coğrafya, sahip olduğunuz kaynaklar ve tabi bir de nüfus giriyor. İkinci bileşen de toplumsal unsurlardan oluşuyor. Bunda ekonomi, siyasetin örgütlenmesi, askeri güç, pskolojik durum ve giderek de bilgi teknolojisine, iletişime ne ölçüde hakim olabildiğiniz çok önem kazanıyor” dedi. 

Özel: Milli güç ülkenin dünyadaki konumlanışı, teknolojik gelişimleri ve kaynaklarıyla yakından alakalıdır.

Milli gücün ülkelerin dünya üzerindeki coğrafi konummu, nüfusları, kaynakları ve teknolojik gelişimleri ile yakından ilgili olduğunu vurgulayan Soli Özel, “Dünya da bir takım yerler var ki ne yaparsanız yapın, burdan bir güç çıkarmanız mümkün değil. Örneğin Mali’de yaşıyorsanız, sizin dünyanın en güçlü ülkelerinden birnin vatandaşı olma ihtimaliniz sıfır değilse bile, birden yüksek olamaz. Buna karşılık Amerika gibi Kıta devlette yaşıyorsanız, yukarı komşunuz Kanada, aşağı komşunuz Meksika, doğu komşunuz ve batı komşunuz okyanus. Kaynak sorununuz yok. Dünyanın her yerinden nitelikli, niteliksiz milyonlarca insan tarih içinde size koşmuş. Kurulu düzeninize su taşımak için, gönllü olarak oraya gelmişler. Sürekli olarak insan emeğinin, kısıtlı kaynak ülke olduğunuzda sermayeyi, teknolojiyi, yaratıcılıkla çoğaltmak için bir imkanınız olmuş. Böyle bir ülkeyseniz tabi, sizin sıradan bir ülke olmanız mümkün değil. Ya da Çin gibi, 1800’lü yılların ortasına kadar, dünyanın en büyük ekonomisi olabilmiş. Tarih içinde aslında başkalarının kullanarak kendilerini ileriye götürebilecek pek çok teknolojik icadın kaynağı olmuş bir ülkeyseniz, müthiş bir tarihiniz ve ona bağlı olarak kurguladığınız bir kültürünüz varsa,  böyle bir ülkenin de ilelebet dünya ekonomisindeki payının yüzde bir olarak kalması, dünya stratejik dengelerinde sıradan kalması dünyanın geleceği üzerinde bir hükmünün olmaması söz konusu değildir” dedi. 

Programın soru cevap bölümünden sonra Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç.Dr.Umut Koldaş, Soli Özel’e teşekkür belgesi takdim etti. 

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre “Güvenlik Akademisi”‘ne ve diğer Yakın Doğu Enstitüsü kısa dönemli eğitim programlarına kayıt için daha detaylı bilgiye www.neu.edu.tr web sayfasından, nei@neu.edu.tr e-posta adresinden, Yakın Doğu Enstitüsü facebook sayfasından, 223 64 64 (dahili 532) ve 0533 829 97 36 telefonlardan ulaşılabilir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler