• BIST 9530.47
  • Altın 2478.944
  • Dolar 32.4593
  • Euro 34.6801
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

“Kıbrıs’ın bütün yasal sakinleri hidrokarbon zenginliğinden yararlanabilir”

Güney Kıbrıs’ta düzenlenen 19’uncu Dış Rumlar Kongresi çerçevesindeki POMAK kurultayı dün, Kıbrıs sorununda bir karar ve Kıbrıslı Türklere yönelik bir de mesaj yayımlanmasıyla tamamlandı. Kurultayın ardından PSEKA kurultayı başladı.
“Kıbrıs’ın bütün yasal sakinleri hidrokarbon zenginliğinden yararlanabilir”

Fileleftheros ve diğer gazetelere göre “Dış Rumlar Dünya Federasyonu” (POMAK), tarafından benimsenen kararda, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunması çerçevesinde Crans-Montana’da düzenlenen Kıbrıs konferansından sonuç çıkmamasından hayal kırıklığı belirtildi.
Dış Rumlar, Crans-Montana müzakerelerinde Türk askerinin çözümden sonra da Ada’da kalması, garantilerin ve müdahale hakkının korunması tutumundan dolayı Türkiye’yi, “çözümü işlevsiz kılacak maddelerde” ısrar etmesinden dolayı da Türk tarafını “kınadıkları” kararlarında “Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin ve Kıbrıs Rum toplumunun çabalarına destek” beyan ettiler.

Kararda çözümün iki bölgeli, iki toplumlu federasyona dayanması gerektiği görüşüne yer verildi. Uluslararası topluma “müzakere prosedürünün BM parametrelerinde ve Genel Sekreter’in iyi niyet misyonu çerçevesinde devam etmesine destek verme” çağrısı yapıldı. Dış Rumlar, BM’yi “Türkiye’nin, BM’nin Kıbrıs’la ilgili bütün kararlarını derhal ve istisnasız uygulaması” yönünde çalışmaya, AB’yi de Türkiye’den “aday ülke statüsünden kaynaklanan, özellikle Kıbrıs kökenli yükümlülüklerini yerine getirmesini” istemeye çağırdı.

Dış Rumlar, Ada’daki ve Ada dışındaki Kıbrıslı Türklere de “Kıbrıs için ortak mücadele” mesajı gönderdi. Kıbrıslı Türklere “yaratılan olumlu ortamı idame ve güçlendirmeye katkı sağlama” çağrısı yapılan mesajda “Kıbrıs’ın bütün yasal sakinleri Kıbrıs MEB’indeki hidrokarbon zenginliğinden yararlanabilir” denildi.

Mesajda, geçmiş dönemlerde iki toplum arasında iyi ilişkiler, demokrasi ve karşılıklı anlayış olduğu hatırlatılarak “yeniden birleşme saatinin dört gözle beklendiği” öne sürüldü. “Arada yaşanan trajik olaylara rağmen, halen var olan karşılıklı anlayış rezervlerinin birleşik, bağımsız, federal, Türk askeri ve TC kökenliler olmadan, askersizleşmiş, egemen, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası temsiliyeti olan bir Kıbrıs’ı gündeme getirecek BM ilke ve kararlarına, Doruk Antlaşmaları’na, Uluslararası Hukuk’a ve Avrupa müktesebatına dayalı çözüme zemin oluşturmaya yeterli olduğuna” inanç belirtildi. 
Mesajda şu ifadelere de yer verildi:

“Kıbrıs dışında yaşayanlar da dahil Kıbrıslı Türkleri, Türk işgalini kaldırmak ve vatanımızı birleştirmek için el birliği yapmaya; müzakerelerin BM parametreleri çerçevesinde ve BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu temelinde devam etmesine kendi yöntemleriyle destek vermeye çağırıyoruz. Maraş kentinin hiçbir ön talep veya şart koşulmadan yasal sakinlerine verilmesi, müzakerelere yeni bir dinamik katacak diğer güven yaratıcı önlemler benimsenmesi için toplu çabaya çağırıyoruz.”

Habere göre dün POMAK Merkez Konsey ve Denetleme Komitesi  üyelerinin seçildiği kurultayda başkanlığa da yeniden Andreas Papaevripiadis seçildi.

Haravgi POMAK’ın kararını ve mesajını “Dış Rumlar Müzakerelerin Çöküşünden Hayal Kırıklığı İçinde... Çözümün İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyona Dayanması Gereğini Yeniden Teyit Ettiler” ve “Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin Çözüm ve Yeniden Birleşme İçin Harekete Geçmesi… Geçmişi Hatırlıyor ve Yeniden Birleşme Anını Dört Gözle Bekliyorlar”  başlıklarıyla aktardı.

Politis “Dış Rumlardan Kıbrıslı Türklere Çağrı... Karar Onayladılar ve Onları Çözüm İçin Harekete Geçmeye Çağırdılar” , Alithia da “Dış Rumlar Kıbrıslı Türkleri Yeniden Birleşme İçin Ortak Mücadeleye Çağırıyor” başlığını attı. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler