• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Kıbrıs'ın güneyi 5. kez AB Dönem Başkanı oluyor!

Güney Kıbrıs'ın AB Dönem Başkanlığını Estonya’dan devralacağı ve beşinci kez dönem başkanlığını üstleneceği haber verildi.
Kıbrıs'ın güneyi 5. kez AB Dönem Başkanı oluyor!

Simerini gazetesi “Avrupa Konseyi Başkanlığı Lefkoşa İçin Fırsat… Kasulidis Ülkenin Rolü ve Statüsünün Yükseltileceğini Düşünüyor” başlıklarıyla geniş yer ayırdığı haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in de 19 Mayıs 2017 tarihine kadar, altı aylığına Bakanlar Komitesine başkanlık edeceğini ifade etti.

Gazeteye göre konuyla ilgili açıklamasında, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığının Rum Yönetimi için büyük bir fırsat teşkil ettiğini dile getiren Kasulidis, uluslararası politikayı şekillendirmesi için “Kıbrıs” gibi küçük bir devlete verilen imkânın, ülkenin rolü ile statüsünün düzeyini yükseltmekte olduğunu ifade etti.

Habere göre, dönem başkanlığını devralmaları sebebiyle Rum Haber Ajansı KİPE’ye demeç veren Kasulidis, Avrupa Konseyi üye devletlerinin ortak hedeflerinin, Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığı aracılığıyla yürütüleceğini, aynı zamanda Rum Yönetimi’nin politikası ile uluslararası varlığının da ileriye götürülmekte olduğunu belirtti.

Gazeteye göre Kasulidis, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin burada olduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümünün de yabancı ordular ve müdahale hakları olmadan, tam egemenlik ve bağımsızlığın elde edilmesi anlamına geldiğini” ileri sürdü.

Güney Kıbrıs’ın, dönem başkanlığı sırasında yansız ve tarafsız olacağını dile getiren Kasulidis, önceliklerinin merkezinde, kültürel mirasın korunmasının bulunacağını ifade etti.

Gazeteye göre Kasulidis, örgüte katılmakta olan Türkiye’yle ilgili olarak ise, Ankara’nın, Güney Kıbrıs’ın AB Konseyi Başkanlığı’ndan ötürü, AB ile ilişkilerine ara verdiği 2012 yılındaki senaryonun tekrarını görmediğini söyledi.

Gazeteye göre, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nın, Güney Lefkoşa’da gerçekleştirilecek olan Bakanlar toplantısına katılıp katılmayacağına dair bir soru üzerine ise Kasulidis, “buna karar vermenin, kendilerine kaldığını” dile getirdi.

Gazeteye göre, Türkiye’nin “Kıbrıs’la” ilgili AİHM kararlarını uygulanmasının beklemede olduğu bir zamanda, Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığının yansız bir tavır sergilemeyi nasıl başaracağının kendisine sorulması üzerine ise Kasulidis, Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı’nın, mahkeme kararlarının uygulanmasının denetlenmesiyle bir ilgisi olmadığını ifade etti.

Gazeteye göre, Avrupa Konseyi’nde şu ana kadar Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığı sırasında meydana gelenlere benzer sorunların ortaya çıkmadığını da dile getiren Kasulidis, “Türkiye’nin, yakın zamanda meydana gelen başarısız darbe girişiminin ardından, insanlık haklarının korunması ve hukukun üstünlüğünün uygulanması konusunda sorunlarla karşılaştığı bir zamanda, hiçbir durumda örgüte katılımını askıya almasının mümkün olmadığını” da öne sürdü.

Güney Lefkoşa’da gerçekleştirilecek olan bakanlar toplantısı konusunda ise Kasulidis, kendisinin Rum Yönetimi’nin Dışişleri Bakanı olarak Türkiye’nin Dönem Başkanlığı sırasında, 2011 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığının 121’inci toplantısına katıldığı gibi, Türkiye Dışişleri Bakanının da Güney Lefkoşa’da gerçekleştirilecek olan Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığının 127’inci toplantısına aynı şekilde katılmasının beklendiğini yineledi.

Haber Fileleftheros gazetesinde “İoannis Kasulidis Çavuşoğlu’nu Lefkoşa’ya Bekliyor… Kıbrıs Salı Gününden İtibaren Avrupa Konseyi’nin Dümeninde”, Alithia’da ise “Avrupa Konseyi Başkanlığı Büyük Fırsat” başlıklarıyla yer aldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler