• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Kızamığın sorumlusu devlet

Çocuk Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Kudret Çağlar, ülkede baş gösteren kızamık salgınıyla ilgili bir takım iddialarda bulundu ve devleti suçladı
Kızamığın sorumlusu devlet

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu ve Enfeksiyon Komitesi, bu yıl mayıs ve haziran aylarında Güzelyurt bölgesinde yoğunlaşan 31 kızamık vakası yaşandığını ve bu vakaların salgın olarak nitelendirildiğini belirterek, bulaşıcı bir hastalık olan kızamıktan korunmanın tek yolunun aşılama olduğunu vurguladı.

Bunun üzerine Detay Gazetesine konuşan Çocuk Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Kudret Çağlar, kızamığın ülkeye nasıl girdiğinin sorgulanması gerekirken, aşılı insanların tekrardan aşılanması kararı üretilmesini eleştirdi. Çağlar, kızamık salgınıyla ilgili bir takım iddialarda bulundu ve devleti suçladı.

“KIZAMIĞIN NEREDEN KAYNAKLANDIĞI SORGULANMALI”

Kudret Çağlar, “bu salgın, aşı yapılmayan çocuklardan mı, soğuk zincirden mi, yoksa yurtdışından gelen kişilerden mi kaynaklandı” diye sordu ve bunun nedeninin araştırılması gerektiğini söyledi.

Kızamığın ülkeye nasıl girdiğinin sorgulanması gerekirken, aşılı insanların tekrardan aşılanması kararı üretilmesini eleştiren Kudret Çağlar, “bu çok kolaycılıktır. Bir ülkede kızamık gelişmişlik düzeyi ile alakalıdır. Bir ülkede kızamık varsa turizm de, eğitim de etkilenir” dedi.T

“BUNUN İRDELENMESİ GEREKİYOR”

Ülkede kızamık görülüyorsa, üç şeyin sorgulanması gerektiğini işaret eden Kudret Çağlar, birincisi ülkemize aşılanmamış çocuk olup olmadığı Bakanlık tarafından denetlenmelidir. Yoksa bu kadar kavurucusu sıcakların içerisinde aşıların soğuk zincir sisteminde mi bir sorun var? Eğer bu salgın yurtdışından geliyorsa da, ülkeye girişlerde niye sağlık kartları sorulmuyor? Bunların sorgulanması ve irdelenmesi gerekiyor” dedi.

Kızamık teşhisi konan inanların, ülkemizin yerli insanı olup olmadığının açıklanması gerektiğini işaret eden Çağlar, “Kızamık görülen kişiler, ülkemiz insanıysa, bugüne kadar okullarda niye tespit edilmedi? Eğer aşıları yapılmışsa niye kızamık çıkarıyorlar? Yoksa aşıların saklandığı soğuk zincirde mi bir sorun var?” diye sordu.

 “ÜLKEDE BU KADAR CİDDİ BİR SORUN VARSA…”

“Ülkemizde kızamık salgını vardır denerek aslında çok önemli bir şeyden bahsediliyor” diye Kudret Çağlar, bir ülkede bu kadar ciddi bir sorun varsa, o ülkeye Dünya Sağlık Örgütü’nün dahi davet edilmesi gerektiğini söyledi ve bu bulaşıcı hastalığın nereden kaynaklandığının tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

Şuanda dünyada gelişmiş ülkelerde kızamık salgını olmadığına dikkat çeken Çağlar, eğer bir ülkede kızamık görülmeye başlıyorsa, o ülke gelişmişliğini kaybediyor demektir. Yani kızamık bizim ülkemizde vardı da tekrar salgın oldu diye bir şey yok. Ülkemizde kızamık yoktu” dedi.

“TEHLİKELİ BİR VİRÜS”

Kızamığın beyni de tutabilen tehlikeli bir virüs hastalığı olduğuna dikkat çeken Çağlar, “Kızamığın döküntü, ateş, gözlerde kızarıklık belirtilirdir. Kızamık ile kızamıkçığın karıştırılmaması lazım. Kızamıkçık daha farklıdır. Dünya Sağlık Örgütü, bunu yok etmek için uğraşıyor. Ancak Fransa’da aşı yaptırmama inancı olan bir grup insan aşı yaptırmamış ve o bölgede görülmüştür. Doğal olarak Orta Doğu veya farklı yerlerden giren insanlar Türkiye’ye bir sıkıntı yaratır. Doğal olarak aşılanmamış insanlar oradan da buraya sirayet edebilir” diye konuştu.

 Rana SARRO 

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler