• BIST 8718.11
  • Altın 2240.804
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1533
  • Lefkoşa 12 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

KKTC'de denize girmek işte bu kadar zor...

Anayasal haklarını kullanarak denize girmek isteyen “Beleşe deniz: Plajlar halkındır” isimli sosyal medya grubunun üyeleri, Girne’deki Elexu’s isimli otelin de kullanımında bulunan plaja ücretsiz olarak canlı yayında girdi.
KKTC'de denize girmek işte bu kadar zor...

Detay Kıbrıs

Grup üyeleri 'Anayasa Madde: 38 Kıyıların Korunması' yasasına dayanarak ücretsiz şekilde plaja inmek istedi. Plaja inilecek tüm yolların Elexu's isimli otel tarafınca işgal edildiğini öne süren vatandaşlar, görevliler tarafınca otelin "özel alanı" olarak nitelendirilen demir parmakların ardına geçerek denize girmek istedi.

İlk olarak görevlilerin kendilerini durdurmasıyla başlayan gergin diyalog, yaklaşık 25 dakikanın sonunda vatandaşın polisi arayarak yardım istemesi ve otel yönetiminin plaj yolu için demir parmaklıklı kapıyı açması ortamı sakinleştirdi. 

YASALARA AYKIRI

“Anayasa Madde 38: Kıyıların Korunması” uyarınca, “Ulusal güvenlik, kamu düzeni, kamu yararı, genel sağlık ve çevre korunması amacıyla yasa ile sınırlama konmadıkça, yurttaşların yüz metrelik kıyı şeridi içerisine girmesi kimse tarafından engellenemez ve giriş ücrete bağlı tutulamaz. Ancak, bu kural, mülkiyet haklarına tecavüz edilmesine olanak tanır biçimde yorumlanamaz.”

gorevli.gifDiyaloglar sırasında canlı yayını gerçekleştiren şahsın, bir otel görevlisi tarafınca engellenmeye çalışılması ve çekimini gerçekleştirdiği telefona eliyle müdahale etmesi de objektiften kaçmadı 

 

"DENİZLER ÖZGÜRDÜR, ÖZGÜRLER BİZİM"

“Beleşe deniz: Plajlar halkındır” isimli sosyal medya grubu yaşananlar sonrası yazılı bir açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

ELEXUS'U PROTESTO EDİYORUZ.

Bugün Elexus'un gasp ettiği plaja girmeye çalıştık. Anayasa ve Plajların Kullanımı ve Denetimi Yasası ile ilgili bilgi verdik, yasaları çiğnemeyerek geçişimizi engellememelerini talep ettik. Bunun karşılığında;

- "DENİZ SAATİ BİTTİ" denildi (saat 16.00)

- Vatandaş olup olmadığımızı ıspatlamamız için KİMLİK SORULDU.

- Kameraya müdahale edildi

- Bağırıldı, ses yükseltildi

- Dışarı çıkın denilerek otel dışına yönlendirildik

- Kapıdan kapıya yürütüldük, güneş altında bekletildik.

TÜM KOY TELLENMİŞ durumdadır ve plaja erişim başka türlü mümkün değildir. Yani geçişimizin engellenmesi suç teşkil etmektedir. Bu kapsamda Girne Polisi'ni aradık, hemen yola çıkıyoruz dediler (geçmiş yıllara göre poliste de bilincin arttığını gözlemledik).

Tüm engellemelere rağmen giriş sağladık. Fakat halkı bu sıcakta denize girecek diye bu kadar uğraştırmak kimsenin hakkı değil. Ne de Elexus işletmesinin bize yansıttığı gibi "yardımcı olmaya", "izin vermeye" bağlı değil, lütuf değil.

(Ayrıca denizlerin kirliliğinden mi, fahiş fiyatlardan mı yoksa tümünden midir ki Pazar gün olmasına rağmen plaj bomboştu:)

Halkın haklarını ve plajı gasp eden Elexus'u protesto ediyoruz.

Biz şimdi adada yaşamadan gelen doğal hakkımızı kullanıp biraz serinleyeceğiz.

Denizler özgürdür, özgürlük bizim 

#beleşedeniz

#plajlarhalkındır

 

İşte o anlar: 

  • Yorumlar 9
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler