• BIST 9548.09
  • Altın 2493.181
  • Dolar 32.5063
  • Euro 34.5227
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Kredi Kartı Şebekesi faaliyette

Kredi Kartı Şebekesi faaliyette

KART BİLGİLERİYLE DOLANDIRICILIK: Boğazköy’deki bir iş yerinden post cihazıyla alışveriş yapan 26 müşterinin kredi kartı bilgileri kopyalandı ve bu bilgilerle yurtdışındaki ATM’lerden 12 bin TL çekildi. Polis olayla ilgili 3 kişiyi gözaltına aldı. Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği, kredi kartı kullanıcılarını dolandırıcılığa karşı uyardı.

“HALKA 2 YIL SONRA UYARI”: Türkiye’de ve Dünyanın bazı ülkelerinde faaliyette olduğu bilinen uluslararası kredi kartı şebekesinin, KKTC’de faaliyete geçtiğini 2013 yılı Nisan ayında haberleriyle kamuoyuna duyuran gazetemiz muhabiri Rana Sarro’nun haberleri, 2 yıl aradan sonra doğrulandı. Ülkedeki uluslar arası kredi kartı şebekesi tehlikesinin gündeme getirilmesi ve bu yöndeki ihbarlara rağmen, bugüne kadar halka uyarıda bulunulmazken, Mali Şube’nin halka yeni uyarıda bulunması dikkat çekti.

Rana SARRO

Boğazköy’deki bir iş yerinden post cihazıyla alışveriş yapan 26 müşterinin kredi kartı bilgileri kopyalandı ve bu bilgilerle yurtdışındaki ATM’lerden 12 bin TL çekildi. Polis olayla ilgili 3 kişiyi gözaltına aldı.

Polis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, söz konusu olay Ocak ayı ile 24 Şubat tarihleri arasında meydana geldi. Buna göre, Boğazköy’de H.A.’nın (E–36) işletmeciliğini yaptığı işyerinde, POS cihazlarından alışveriş yapan 26 müşteriye ait kredi kartı bilgileri kopyalandı. Kart bilgileri kullanılarak müşterilerin hesaplarından yurtdışındaki ATM cihazları aracılığıyla 12 bin TL çekildi.

BİLGİSAYARINDA KREDİ KARTI KOPYALAMA PROGRAMI BULUNDU

Olayın ortaya çıkması üzerine, H.A.’nın dizüstü bilgisayarda incelemelerde bulunan polis, kredi kartı kopyalama programı tespit etti.

Polis, daha sonra adı edilen ve meselede bağlantısı olduğuna inanılan K.G. (E-37) ile S.Ö.’yü (E-34) tutukladı. Polisin olayla ilgili soruşturması sürüyor.

Bunun üzerine, Polis Genel Müdürlüğü Adli Polis Müdürlüğü’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği, kredi kartı kullanıcılarını dolandırıcılığa karşı uyardı.

KKTC’DE KREDİ KARTI ŞEBEKESİ İŞ VAR

Türkiye’de ve Dünyanın bazı ülkelerinde faaliyette olduğu bilinen uluslararası kredi kartı şebekesinin, KKTC’de faaliyete geçtiğini 2013 yılı Nisan ayında haberleriyle kamuoyuna duyuran gazetemiz muhabiri Rana Sarro’nun haberleri, 2 yıl aradan sonra doğrulandı.

Vatandaşların kredi kartı bilgilerini ele geçirerek oluşturdukları sahte kredi kartlarıyla, kart sahiplerinin hesaplarından para çekildiği, KKTC’deki birçok iş yerine komisyon teklifinde bulunulduğu ve yüzde 30 komisyon karşılığında işyerlerinin pos cihazlarının kullanıldığı kamuoyunun bilgisine getirilmişti.

“HALKA 2 YIL SONRA UYARI”

Şebekenin sahte kredi kartları ile uluslar arası dolandırıcılık yaptığı; dünyanın birçok ülkesindeki kart kullanıcılarının bankalara yaptığı şikâyetler üzerine olayın cereyan ettiği, Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği’nin, kredi kartı kullanıcılarının hesaplarını dolandıran çete ile ilgili çok gizli bir soruşturma yürüttüğü bilgisine 2003 yılı Nisan ayında ulaşıldı.

Rana Sarro imzalı haberlerle, ülkedeki uluslar arası kredi kartı şebekesi tehlikesi gündeme getirilmesi ve bu yöndeki ihbarlara rağmen, bugüne kadar halka uyarıda bulunulmazken, Mali Şube’nin şimdilerde halka uyarıda bulunması dikkat çekti.

“ULUSLAR ARASI VE ORGANİZE SUÇLARLA MÜCADELEDE YETERSİZ”

O dönemde, Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği’; yurtdışından gelen şüpheli işlem bildirimleri için mevcut bankalarla gerekli yazışmaları yaptığı, bankaların, hesaplarının kontrolü neticesinde şebeke ile işbirliği yapan iş yerlerinin sayısının belirlenmeye çalışıldığı;  KKTC’de faaliyet gösteren bankaların ise, ‘Bankalar Arası Kart Merkezi’ ile yazışma gerçekleştirdiği bilgisine ulaşıldı.

Şebekeyi takibe alan ve soruşturmayı yürüten Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği’ tarafından yalnızca 8 kişi tutuklanarak sorgulanmış ancak yeterli şahadet elde edilememesi nedeniyle çete, bugüne kadar halen kadar çökertilemedi.

Kredi kartı şebekesinin halen çökertilememesi ise, ülkenin uluslar arası ve organize suçlarla mücadelede yetersiz kaldığı gerçeğini gözler önüne serdi.

“POLİSE İHBAR”

Hırvatistan’da konuşlanan şebekenin Türk vatandaşı olan bir elebaşı, 2013 yılı Haziran ayı başında ülkede sakin Ö.A. isimli vatandaşa ulaşarak aracılık teklifinde bulundu.

Hırvatistan’da iken irtibata geçilerek, kredi kartı dolandırıcılığında pos cihazlarının kullanılması için iş yerleri ile anlaşma yapması istenen isminin baş harfleri Ö.A. olan vatandaş, o dönem olayı Polis Genel Müdürlüğü Adli Polis Müdürlüğü’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği’ne ihbar etti. Haziran ayı başı itibariyle aracılık rolüne girerek elebaşı şahıs ile anlaşma ve görüşmeler yapan vatandaş ile elebaşı şahısın diyalogu kayda alınarak polise ibraz edildi.

“ÜLKEDE SINIRSIZ SAYIDA SAHTE KREDİ KARTI VAR”

5 Nisan 2013 tarihinde kamuoyunun bilgisine getirilen uluslar arası dolandırıcılık olayında, kredi kartı bilgilerinin kopyalandığı cihazın yanı sıra, şebekenin ülkeye sınırsız sayıda sahte kredi kartı soktuğu ve anlaşmalı birçok şirketin pos cihazları kullanılarak dolandırıcılık yapıldığı ortaya çıkarılmıştı. Buna rağmen, şebeke çökertilememiş ve bağlantılı iş yerleri tespit edilememişti.

PGM’NE BAĞLI MALİ SUÇLARLA MÜCADELE AMİRLİĞİ UYARDI

Polis Genel Müdürlüğü Adli Polis Müdürlüğü’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği, kredi kartı kullanıcılarını dolandırıcılığa karşı uyardı.

Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği tarafından yürütülen bir soruşturma sonucunda, bir iş yerindeki pos cihazından alışveriş yapan müşterilere ait kredi kartı bilgilerinin çalışanlar tarafından kopyalanıp çalındıktan sonra, söz konusu bilgileri yurt dışında bağlantılı oldukları kişilere gönderdikleri, akabinde de kredi kartı sahiplerinin rızası dışında hesaplarından yurtdışında bulunan ATM cihazlarından çekiliş yapıldığı tespit edildi. Açıklamada şu uyarılara yer verildi:

“HALKA ÇAĞRI…”

“Kredi kartı kullananların, gerçekleştirdikleri alış verişlere karşılık, kredi kartı ile ödeme yapmaları halinde kesinlikle şifre kullanmaları, mevcut şifrelerini kendilerinden başka bir kimse ile paylaşmamaları, kredi kartı ile ödeme yaparken pos cihazını görebilecekleri bir şekilde ödeme yapmaları, ödeme yapılan pos cihazının bulunduğu alanın kamera ile görüntülenmediğine dikkat etmeleri, alış veriş sonrası aldıkları kredi kartı sliplerini, aylık banka dökümleri ile uyuşturmaları, benzer şekilde mağduriyeti olduğuna inananların en yakın polis karakoluna müracaat etmeleri önemle duyurulur.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler