• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

KTİMB'den Mağusa'daki ihale, işyeri ve haber üzerine açıklama

KTİMB'den Mağusa'daki ihale, işyeri ve haber üzerine açıklama

Kıbrıs Türk iNŞAAT Müteahhitleri Birliği, bugün yaptığı bir açıklama ile, geçtiğimiz günlerde bir gazetenin yaptığı haber üzerine açıklama getirdi.

KTMB'nin yaptığı açıklamanın metni:

"... gazetesinin 04/07/2015 tarihli MAĞUSA  LAĞIM  KOKUYOR  başlığıyla vermiş olduğu haberin içeriğinde Gazimağusa Belediyesi Kanalizasyon Birimi yetkilisi Sn. Atila Aypar tarafından yapılmış olan  açıklamanın kamuoyunun doğru bilgi sahibi olabilmesi bakımından yetersiz kaldığı, bu çerçevede yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebileceği  düşüncesi ile konuya açıklık getirme ihtiyacı duyduğumuzu belirtir,  sürecin başından günümüze değin yaşananları özet şeklinde kamuoyunun bilgisine getiririz.

20/09/2009 tarihinde AB destek ofisi tarafından açılmış olan ve yapımı birliğimiz üyelerinden Emek İnşaat Şti. Ltd. tarafından üstlenilen  kanalizasyon şebekesi yapım işlerinin %100'ü mukavelede belirtilen  ve verilen ek sürenin hitamında (12/03/2012) tamamlanmıştır.

Konu  işin tamamlanmasına müteakiben ortaya çıkan olumsuzlukların Müteahhit firmadan mı yoksa  projeden mi  kaynaklandığı, dolayısı ile yapılacak olan düzeltmelerin bedelinin  kimin tarafından karşılanması gerektiği  hususlarında görüş ayrılığı ortaya çıkmış,yaptırılan ek işlerle ilgili herhangi bir ödeme yapılmamış olmasından dolayı konu tamiratların yapımı müteahhit firmamız tarafından durdurulmuş,devamında AB yetkilileri tarafından mukavele tek taraflı olarak fesih edilerek  müteahhit firmanın alacaklı olduğu yaklaşık 1.000.000 Euro meblağa ek olarak 1.068.000 Euro değerindeki banka teminat mektubuna da el konulmuştu.

Gelinen noktada taraflar soruna çözüm bulabilmek için DAB a gitme hususunda anlaşmışlar ve 10/04/2014 tarihinde Lonradaki Uluslararası tahkime gitmişlerdir.

84 gün devam eden DAB,   tarafların karşılıklı savunma ve iddialarını dinledikten sonra   03/07/2014 tarihinde karar vermiş ve gerekçeli kararını yazılı olarak taraflara bildirmişlerdir.

Karar,  tarafımızca ve hukukçularımızca incelenerek  rapor şeklinde hem yönetim kurulunun hem de hükümet yetkililerinin bilgisine getirilmiştir.

DAB  kararına göre :

1) AB’nin  Müteahhit firmaya 5.400.000 Euro ödeme yapmasına,

2) AB’nin  Müteahhitin teminat mektubuna  yasaya aykırı bir şekildee el konulduğuna,

3) AB  tarafından ihale edilerek  yabancı bir proje bürosu tarafından hazırlanan ve vizelenmeden uygulamaya konulan projenin hatalı olduğuna, yeterli eğim olmadığına, sağlıklı zemin etüdü yapılmadan hazırlandığına ve toprak sıkıştırma spesifikasyonlarının Avrupa norm ve standartlarına uygun yapılmadığına atıfta bulunmuş, netice olarak %65 AB’yi, %35 Müteahhit firmayı sorumlu tutmuş, hüküm vermiştir. Ayrıca bundan böyle yapılması gereken tamiratların  yapımı esnasında ortaya çıkacak olan maliyetin karar oranında ödenmesine, yani toplam tamirat bedelinin %65 AB tarafından %35 Müteahhit firma tarafından ödenmesine hüküm vermiştir.

Verilmiş olunan bu hükümlere rağmen madde-3’te belirtilen sorumluluklar söz konusu iken, AB ile Gazimağusa Belediye yetkililerinin firmamızın %35 sorumluluğunu dikkate almadan ve firmamızın bilgisi dışında, şebekeye CCTV görüntüleme yapma hazırlıkları içerisnde olduklarını gazetelerden öğrenmekte, bu uygulamanın yanlış olacağı ve uluslararası tahkim kararlarına uymayacağı cihetle konuyu tekrar gözden geçirmelerini talep etmekteyiz.

Kararın  yayınlanmasına  müteakip tarafımızdan bir dizi arabuluculuk girişimleri başlatılmış, bu çerçevede AB yetkilileriyle bir dizi görüşmeler yapılmış, Brüksel’e gidiş dahil anlaşmalı çözüm arayışı sonuna kadar tarafımızdan zorlanmıştır. Üyemiz olan Emek inşaat Şti. Ltd.’in uluslararası tahkimce teyit edilmiş haklarından taviz vermesine rağmen zaman zaman uzlaşma noktasına yanaşılmış ancak maalesef  bir uzlaşma sağlanamamıştır. Netice olarak DAB kararını  tanımayacakları ve bir üst kurul olan arbitration’a (istinaf)  müracaat edecekleri AB yetkililerince  tarafımıza iletilmiştir.

Hukukçularımız tarafından yapılan araştırma neticesinde AB’nin  konuyu arbitrationa  götürme hakkı bulunduğu,ancak  herhalukarda  DAB kararında belirtilen 5.400.000 Euro paranın Emek inşaat Şti. Ltd.’e  ödenmesi zorunluluğunun bulunduğu, bunun AB ihalelerinde esas alınan FIDIC kuralları gereği olduğu tarafımıza söylenmiştir.

Konu  hakkındaki hukukçularımızdan almış olduğumuz görüşe ek olarak Avrupa Birliği OMBUDSMAN’nın 17/02/2015 tarihli  ve FIDIC direktörünün 18/03/2015 tarihli yazıları da arbitration  öncesinde  DAB  kararındaki bedelin  Müteahhidimize ödenmesi gerektiği hususunu teyit etmiştir.

Sonuç  olarak KKTC de faaliyet gösteren AB destek ofisi yetkililerinin DAB kararının uygulanması durumunda karşı karşıya kalabilecekleri şahsi sorumluluklarından kurtulabilmek  adına hukuku ihlal ettiklerini düşünmekteyiz ve yine değerlendirmelerimizin AB yetkililerince de teyit edilmiş olduğunu görmekteyiz.

Bu durumda  yalnız bize değil, tüm organları ile KKTC devletine düşen görevin ülkemizin köklü kuruluşlarından olan Emek inşaat Şti. Ltd.’e sahip çıkılması olduğunu düşünmekte ve beklemekteyiz.

Sivil toplum örgütü olarak esas misyonu Kıbrıs Türk Toplumunu AB ye yanaştırmak olan AB destek ofisinin bu yanlışta ısrar etmesinin toplumu yakınlaştırmanın tersine, uzaklaştırdığı düşüncemi üzülerek belirtmek isterim.

Cafer GÜRCAFER

K.T.İnşaat Müteahhitleri Birliği(a)

(Başkan)"

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler