• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Küflü balyaları eşeklere verecekler

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, son zamanlarda ülkede yapılanların ve yapılmak istenenlerle ilgili söylenenlerin, çevre ve halk sağlığı adına korkuttuğunu belirtti.
Küflü balyaları eşeklere verecekler

Platform, bozuk olup ülkeye girişine Tarım Dairesi’nin henüz izin vermediği Mağusa Limanı’nda beklettiği balaların yeniden tahlilleri yapılıp 'Eşeklere yedirilme ' düşüncesiyle çalışma başlatıldığını da savunarak, buna bir anlam veremediklerini belirtti.

Platform yaptığı açıklamada, yıllardır halk ve çevre sağlığı için havaya püskürtülerek yapılan sivrisineklerde kullanılan kimyasalların zararlarını anlattıklarını ve Biyolojik larvasitlerle bunun önüne geçilebildiğini bazı belediyelere anlatabilmekten sevinç duyduklarını belirtti.

“Tarımsal İlaçlar Denetleme Kurulu’nun aldığı kararla AB onaylı ürünlerin yanında, G8 ülkeleri ve Türkiye’de de üretilebilen, ‘Orijinal’ aktif maddeler yerine Uzak Doğu imali ‘jenerik’ aktif maddeler kullanılarak imal edilen ilaçları da ‘ürün yelpazesini genişletmek ve rekabeti artırmak’ masalları ile ülkeye giriş kapılarını açması başka bir yanlış ve tehlike olarak karşımıza çıkarılmıştır” diyen Platform, “AB Biyosidal Direktif Kriterleri” aranmadan ülkeye “merdiven altı” diye tabir edilen ilaçların sokulmasına müsade edilmemesi gerektiğini belirtti.

Tarım Bakanlığı, ilgili bakanlıklar ve karar alan Tarımsal  İlaçlar Denetleme kuruluna Sağlıktan tasarruf olmaması gerektiğini hatırlatan Platform, bir taraftan AB normlarına uygun bir ülke yaratmak için uğraş verirken geri kalmış ülkeler düzeyinde kararlara olur verilmesini görmezden gelemeyeceklerini söyledi.

MAĞUSA LİMANI’NDAKİ BALYALAR

Yurt dışından getirilen ve Mağusa Limanı’na indirilme izni nasıl verildiğini anlayamadıkları, iyi olanların piyasaya sürüldüğünü,  860 balanın ise kullanılamaz durumda ıslak ve bozuk olduğu için limanda bekletilmekte olduğunu öğrendiklerini kaydeden Platform, “ Bozuk olduğu için bekletilen, yeni tahlilleri yapılıp tahlil sonuçları da henüz belli olmayan bu balaların limana girişi ile birçok hastalık ajanına da ülkemize giriş izni vermiş bulunmaktayız. !Acaba, bir ada olan ülkemizde bu tahlil ve kontrollerin gemi üzerinde yapılması doğru olması gereken değilimdir?” diye sordu.

Ayrıca bozuk olup Tarım Dairesi’nin ülkeye girişine henüz izin vermeyip Mağusa Limanı’nda beklettiği balaların yeniden tahlillerinin yapılıp 'Eşeklere yedirilme ' düşüncesi ile çalışma başlatıldığını savunarak, buna bir anlam veremediklerini belirten Platform, “Bir kültür mirasımız olan Eşeklerimizin de bizler için çok değerli birer canlı olduğunu ve böyle bozuk kanserojen, genetik yapılarını etkileyici zehirlerin bu tür ve her türlü eti sütü yenmeyen hayvanlarımızda bile kullanılma düşüncesini kabul edilemez” dedi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler