• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Kumar batağı derinleşiyor

Kumar batağı derinleşiyor

 

Ülkede faaliyet gösteren kumarhaneler ve kahvehanelerde, zaman zaman polis tarafından yapılan denetim ve kontrollerin büyük bir kısmında, herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediği yönünde açıklama yapılsa da, KKTC’de kumar alışkanlığının giderek yaygınlaştığı verilerle ortaya konuyor. 2007’de yüzde 2,2 olan hastalıklı kumar oranı, 2012’de yüzde 3,5’e, 2014’te ise yüzde 3,8’e yükseldi.

1 Ocak 2015 tarihinden bugüne kadar; kumarhaneye girmesi ve bulunması yasak olan toplam 285 kişinin tespit edildiği Polis bültenlerine yansırken, konuyla ilgili Detay Gazetesi’ne konuşan Avukat Abdurrahman Şeref, ülkemizde yasak olan kumarın, kumarhanelerden, bet ofislere ve kahvehanelere kadar birçok yerde oynandığını işaret etti ve ülkemizde kumarın yaygın olduğunu söyledi.

“KUMAR ALIŞKANLIĞI GİDEREK YAYGINLAŞIYOR”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kumar alışkanlığının giderek yaygınlaştığı verilerle ortaya konuyor.

2007’de yüzde 2,2 olan hastalıklı kumar oranı, 2012’de yüzde 3,5’e, 2014’te ise yüzde 3,8’e yükseldi.

“KKTC’de Kumar Davranışının Yaygınlığı, Risk Faktörleri ve Kültürlenme Tutumları ile İlişkisi” isimli çalışma ile 50. Ulusal Psikiyatri Kongresi’nde “Araştırma Bildiri Ödülü” kazanan Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, Doç. Dr. Ebru Çakıcı ve Uz. Psk. Meryem Karaaziz’in çalışmaları kumar gerçeğimizi ortaya koyuyor.

Araştırma sonucunda KKTC’deki kumar alışkanlığının giderek yaygınlaştığı ispatlanırken, 2007’de yüzde 2,2 olan hastalıklı kumar oranının 2012’de yüzde 3,5’e, 2014’te ise yüzde 3,8’e yükseldiği saptandı.

Ayrıca KKTC’de tespit edilen oranların dünyada üç bölgede yaşayan etnik gruptaki “aşırı yüksek” kumar bağımlılığı oranları ile benzerlik gösterdiği belirtildi.

Aşırı yüksek kumar oynama davranışı sergileyen toplumların her ne kadar kendine özgü sosyal yapısı olsa da, kültürsüzleşmenin kumar bağımlılığının artmasında etkin faktör olduğu da belirtiliyor.

“KUMARHANELERDEN, BET OFİSLERE VE KAHVEHANELERE KADAR…”

Konuyla ilgili Detay Gazetesi’ne konuşan Avukat Abdurrahman Şeref, ülkemizde yasak olan ve hapisliğe varan cezaları bulunan kumarın, kumarhanelerden, bet ofislere ve kahvehanelere kadar birçok yerde oynandığını işaret etti.

Avukat Abdurrahman Şeref, ülkede yasak olan kumar konusunda Detay Gazetesi’ne şunları söyledi:

 “HAPİSLİĞE VARAN CEZALARI VAR”

“KKTC’de kumar yasaktır. Ceza sorumluluğu var. Kumar oynayan KKTC vatandaşları, Ceza Mahkemesi tarafından yargılanır ve cezaya çarptırılırlar. Kumar suçunun, hapisliğe varan cezaları vardır. Buna karşın, ülkemizde kumarın yaygın olduğu yönünde bir kamuoyu bilgisi, bir kanaat var.  Ülkemizde kumar suçu sonucundan verilmiş hapislik cezası örnekleri de mevcuttur.”

 “KAHVEHANEDE DE OYNANSA BU YASAKTIR”

“Yasaya bakıldığında, bet ofisleri ise anladığımız kadarıyla kumar çerçevesinde saymıyorlar. Ancak kumar, para karşılığı oynanıyorsa, kahvede de oynansa bu bir kumardır. Eğlence nitelikli olarak yapılan kumarların, örneğin yılbaşı gecelerinde yapılan tombalaların kumar olmadığı yönünde bir takım görüşler de hukukta hâkimdir. Bu yoruma açık bir durumdur.”

Yabancı uyruklular ise bu yasağın kapsamında değildir.”

KUMARHANELERDE 6 AYDA 285 KİŞİ TESPİT EDİLDİ

Detay Gazetesi’nin araştırmalarına göre, Ocak 2015 itibariyle polis bültenine yansıyan kumar suçları ise şöyle:

“30 Ocak 2015 tarihinde Girne’de düzenlenen denetimlerde, kumarhaneye girmesi ve bulunması yasak toplam 38 kişi tespit edilerek haklarında yasal işleme gidildi.

23 Ocak 2015 tarihinde de, kontrollerde, kumarhanede bulunması yasak toplam 6 kişi bir kumarhanede tespit edilerek işlem yapıldı.

Gazimağusa ve Güzelyurt’ta 23 Ocak tarihinde, Gazimağusa’da faaliyet gösteren bir kumarhane içerisinde, kumarhanede bulunması yasak olan toplam 9 kişi tespit edildi.

13 Şubat tarihinde, Mağusa’da kontrollerde, kumarhaneye girişleri yasak toplam 15 kişi tespit edilerek, aleyhlerinde yasal işleme gidildi.

17 Şubat’ta İskele bölgesindeki kontrollerde ise kumarhaneye girmeleri ve bulunmaları yasak 5 kişi tespit edildi. Söz konusu kişiler hakkında yasal işlem başlatıldı.

24 Nisan’da, İskele’de faaliyet gösteren bet ofisi ve kumarhaneler kontrol edildi, kumarhaneye girmesi ve bulunması yasak olan 1 kişi tespit edilerek aleyhinde yasal işlem başlatıldı.

30 Nisan tarihinde, Gazimağusa ve İskele’de faaliyet gösteren 6 kumarhanede, kumarhaneye girmeleri ve bulunması yasak olan toplam 12 kişi tespit edildi ve kumarhane yöneticileri yanında bu kişiler hakkında da yasal işlem başlatıldı.

9 Mayıs’ta İskele’de, operasyon kapsamında bölgede faaliyet gösteren bet ofisi ve kumarhaneler kontrol edildi, kumarhaneye girmesi ve bulunması yasak olan 5 kişi tespit edilerek aleyhinde yasal işlem başlatıldı.

16 Mayıs’ta Girne’de, Yapılan kontroller sonucu kumarhaneye girmeleri ve bulunmaları yasak olan toplam 12 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.

26 Mayıs’ta yine İskele’de, bölgede faaliyet gösteren bet ofisi ve kumarhaneler kontrol edildi. Operasyonda 2 kişi hakkında, kumarhanede bulunmak ve bulunmasına müsaade etmek suçundan yasal işlem yapıldı.

29 Mayıs’ta da operasyon kapsamında bölgede faaliyet gösteren kumarhaneler, diskolar, kahvehaneler, barlar ve eğlence yerleri kontrol edilerek, kumarhaneye girmeleri ve bulunmaları yasak olan toplam 45 kişi tespit edildi ve aleyhlerinde yasal işleme gidildi.

5 Haziran tarihinde de, Lefkoşa’daki operasyon kapsamında; bölgede faaliyet gösteren kahvehaneler, internet-cafeler, gece kulüpleri, pansiyonlar, bet-ofisleri ve kumarhaneler kontrol edilirken, kumarhaneye girmeleri ve bulunmaları yasak 8 kişi tespit edilerek aleyhlerinde yasal işleme gidildi.

Gazimağusa’da da 5 Haziran’da bölgede faaliyet gösteren gece kulüpleri ve kumarhaneler kontrol edilerek, kumarhaneye girmeleri ve bulunmaları yasak olan toplam 16 kişi tespit edilerek aleyhlerinde yasal işleme gidildi.

11 Haziran’da İskele’de faaliyet gösteren bet ofisleri ve kumarhaneler kontrol edildi; kumarhaneye girmesi ve bulunması yasak 1 kişi tespit edilerek aleyhinde yasal işleme gidildi.”

Girne’de 18 Haziran tarihinde, kontroller sırasında kumarhaneye girmesi ve bulunması yasak olan toplam 10 kişi tespit edilerek aleyhinde yasal işleme gidildi.

Yarın: Psikiyatrisi Profesör Dr. Mehmet Çakıcı, kumar bağımlılığını; ülkemizdeki durumu ve kumar batağından çıkış yollarını değerlendirdi.

 Rana SARRO

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler