• BIST 9548.09
  • Altın 2491.062
  • Dolar 32.4591
  • Euro 34.4682
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C

Kuzey Kore'nin fırlattığı balistik füze Japonya'nın üzerinden geçti

Kuzey Kore, ABD Başkanı Donald Trump'ın sert uyarılarına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararlarına rağmen yeni bir balistik füze denemesi daha gerçekleştirdi.
Kuzey Kore'nin fırlattığı balistik füze Japonya'nın üzerinden geçti

Japonya, Kuzey Kore'nin yeni balistik füze denemesi yaptığını ve füzenin Japonya'nın üzerinden geçtiğini duyurdu.

Başbakan Şinzo Abe konuyla ilgili açıklamasında, Kuzey Kore’den fırlatılan balistik füzenin Japon hava sahasından geçtiğini bildirdi. Füzenin hareketini takip ettiklerini belirten Abe,  "Fırlatmanın hemen ardından Japon hükümeti füzenin hareketini yakından takip edip halkın güvenliği için gerekli önlemleri aldı. Füze, bölge barışı ve istikrarına yönelik görülmemiş düzeyde tehdit oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Abe ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump ile 40 dakikalık bir telefon konuşmasında konunun ele alındığını kaydetti.

Kuzey Kore'nin denediği yeni füzenin Japonya’nın Hokkaido Adası üzerinden geçtikten sonra üç parçaya ayrıldığı ve karaya yaklaşık bin kilometre mesafede Pasifik Okyanusu'na düştüğü kaydedildi.

Japonya Kabine Baş Sekreteri Yoşihide Suga, Kuzey Kore'nin fırlattığı füzenin ciddi bir tehdit olduğunu ve buna karşı doğru zamanda sert bir cevap verileceğini kaydetti.

Füze denemesiyle ilgili Güney Kore'den yapılan açıklamada ise yerel saatle sabah 06.06'da fırlatılan füzenin 550 kilometre yüksekliğe ulaştığını ve toplam 2 bin 700 kilometre mesafe katettiği bilgisine yer verildi.

PENTAGON: "ABD İÇİN ACİL BİR TEHDİT DEĞİL"

Savunma Bakanlığı Basın Operasyonları Müdürü (Pentagon Sözcüsü) Albay Rob Manning pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin füze denemesini değerlendiriyoruz. Japonya üzerinden geçen füzenin Kuzey Kore tarafından fırlatıldığını teyit edemeyiz. Bu füze fırlatılmasıyla ilgili değerlendirme sürecindeyiz." ifadesini kullandı.

Albay Manning, Kuzey Kore'nin denemesinin ABD için acil bir tehdit oluşturmadığını belirtti.

ABD Başkanı Trump daha önce yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin ABD'yi tehdit etmeye devam etmesi durumunda "dünyanın daha önce görmediği bir ateş ve öfkeyle karşılık göreceğini" ifade etmişti.

BMGK'DA ACİL TOPLANTI

Japonya'nın BM Daimi Temsilcisi Koro Bessho, füze denemesi nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'nin konuyu görüşmek üzere acil toplantıya çağrıldığını bildirerek, "Uluslararası toplum Kuzey Kore'ye daha fazla baskı uygulamalı" dedi.

Konsey en son bu ay içinde, füze programı nedeniyle Kuzey Kore'ye ihracatı yasaklayarak, bu ülkeye yapılabilecek olan yatırımları sınırlayan yeni yaptırımların uygulanmasını kabul etmişti.

Kuzey Kore ilk defa 1998'de ve ardından 2009'da Japonya üzerinden geçen füze fırlatmış, ardından füzelerin uydu taşıdığını belirtmişti.

JAPONYA'NIN ÜSTÜNDEN GEÇEN FÜZE, BÖLGE ÜLKELERİ ARASINDA TEPKİYLE NEDEN OLDU

Kuzey Kore'nin yeni balistik  füze denemesi, bölge ülkeleri arasında sert tepkiye yol açtı.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin başkent Pyongyang yakınlarından fırlattığı füzenin 2 bin 700 kilometre katettikten sonra Büyük Okyanus'un kuzeyine düştüğünü bildirdi. Füzenin, Japonya'nın Hokkaido Adası üstünden geçtiği belirtildi.

Güney Kore hükümeti, ABD ile füze denemesini analiz ettiklerini ve Kuzey Kore'den gelecek olası bir yeni tehdide karşı önlem aldıklarını açıkladı.

Füzenin Pyongyang Havaalanı'nın da bulunduğu Sunan'dan fırlatıldığına işaret eden Seul yönetimi, bunun Kuzey Kore'nin füzeyi karayoluyla taşıyıp havaalanındaki bir pistten fırlattığını gösterdiğine dikkati çekti.

Güney Kore, füze denemesine yanıt olarak  hava kuvvetlerinin gerçek mermiyle tatbikat yaptığını belirtti.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Park Su-hyun, 4  F-15 savaş uçağının Güney Kore'nin doğu sahilleri yakınlarındaki askeri bir alana 8 MK-84 bombası bıraktığını söyledi.

Deneme, Kuzey Kore'nin bu yılki 13. balistik denemesi oldu. Pyongyang, ilk kez Sunan'dan füze denemesinde bulundu.

HOKKAİDO'DA SİRENLER DEVREYLE GİRDİ

Japonya'nın Hokkaido Adası sakinlerine olası bir Kuzey Kore saldırısına ilişkin uyarı mesajları gönderildi. Cep telefonlarına gönderilen mesajlarda halka dışarı çıkmamaları uyarısı yapıldı.

Adada acil durum sirenleri de devreye girdi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kuzey Kore'nin füze denemesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump ile 40 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptıklarını söyledi.

Kuzey Kore'nin füze denemesini şimdiye kadar görülmemiş bir tehdit olarak niteleyen Abe, "Trump, yüzde yüz Japonya'nın yanında olduğunu söyledi ve Japonya'yı savunma sözü verdi. ABD ve Japonya, Kuzey Kore'ye uygulanan baskının artırılması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin acilen toplanması konusunda hemfikir." dedi.

Kuzey Kore'nin şimdiye kadarki en uzun menzilli füze denemesi olduğu sanılan testin, ABD ve Güney Kore'nin bölgedeki ortak tatbikatı sırasında yapılması da dikkati çekti.

İlk kez Kuzey Kore'den fırlatılan bir füzenin, Japonya üstünden geçmesi, bölge ülkeleri ve uluslararası toplumda büyük tepkiye yol açtı.

Endonezya ve Filipinler de denemeyi kınayan ilk ülkeler arasında yer aldı.

Endonezya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Kuzey Kore'ye BM kararlarına uyması çağrısı yapılarak, "Kore Yarımadası'ndaki istikrar, bölge için büyük önem taşımaktadır." ifadesi kullanıldı.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliğinin (ASEAN) dönem başkanlığı yürüten Filipinler de Kuzey Kore'nin füze denemesini sert bir dille kınadı ve Pyongyang yönetimine bu tür provokatif eylemlerden kaçınması uyarısında bulundu.

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull da Kuzey Kore’nin bölgedeki barış ve istikrarı tehdit eden balistik füze denmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, denemeyi şiddetle kınadı. Turnbull, Kuzey Kore’nin balistik füze denemesini "tehlikeli bir rejimin kışkırtıcı ve tehditkar davranışı" olarak değerlendirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler