• BIST 9558.3
  • Altın 2487.933
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.8335
  • Lefkoşa 24 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C

Liberland lideri gözaltına alındı

Liberland lideri gözaltına alındı
Avrupa'nın en genç ülkesi Liberland'ın lideri Vit Yedliçka, "sınırdan izinsiz geçtiği" gerekçesiyle Hırvatistan polisi tarafından gözaltına alındı.

Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki yedi kilometrekarelik "tarafsız bölge"de "Liberland" adında devlet kurduğunu ilan eden Çek Cumhuriyeti vatandaşı Vit Yedliçka, "sınırdan izinsiz geçtiği" gerekçesiyle Hırvatistan polisi tarafından gözaltına alındı.

Liberland'ın “devlet başkanı” Yedliçka'nın, Hırvatistan sınırları içerisindeki Zmayevats şehrinde, tercümanı ile birlikte "Liberland" adını verdiği bölgeye geçişi sırasında, Hırvat polisi tarafından yakalandığı bildirildi. Hırvatistan'dan Sırbistan'a izinsiz geçtiği gerekçesiyle gözaltına alınan Yedliçka'nın Beli Manastır'daki polis karakoluna götürüldüğü öğrenildi.

Yedliçka, geçen nisan ayında, Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki yedi kilometrekarelik "tarafsız bölge"de "Liberland" adında devlet kurduğunu ilan etmişti. Kendisini Liberland'ın devlet başkanı olarak nitelendiren Yedliçka, Hırvatistan'ın Zmayevats şehri ile Sırbistan'ın Baçki Monoştor şehirleri arasında, Tuna Nehri'nin batı yakasında bulunan alanın ne Sırbistan'a ne de Hırvatistan'a ait olduğunu savunuyor.

Liberland nedir?

liberland

Liberland ya da tam adı ile Özgür Liberland Cumhuriyeti, Avrupa kıtasının orta kesiminde Hırvatistan'ın Zmeyavets şehri ile Sırbistan'ın Başki Monoştor şehirleri arasında, Tuna Nehri'nin Hırvatistan bölümünde kalan batı yakasında ilan edilen devlet.

Kurucu başkanı Vít Jedlička Çek Cumhuriyeti vatandaşı olup, Çek Cumhuriyeti'nde meclis dışında kalan Özgürler Partisinin mensubu konumundadır. Bağımsızlığın ilan edildiği bölge Hırvatistan ve Sırbistan'ın sınır anlaşmazlığının yaşandığı bölgelerin dışında olduğu ifade edilmiş, bu bölge üzerinde Hırvatistan ve Sırbistan'ın yanı sıra başka herhangi bir ülke tarafından da hak iddia etmediği belirtilmiş ve bölgenin terra nullius (Latince sahipsiz toprak) olduğu iddia edilmiştir.

Uluslararası alanda herhangi bir geçerliliği olmayan ve hukuki statüsü tartışmalı olan bu bağımsızlık ilanı neticesinde 7 km² alan üzerinde Liberland kurulmuş, ülke kurucusu tarafından da kendi bayrağı ve arması kabul edilmiştir.

Ülkenin kurulu bulunduğu bölgede yer alan Tuna nehrinin Liberland içerisinde kalan batı kıyıları uluslararası su olarak kabul görmektedir.

Bağımsızlık ilanını gerçekleştiren ülke, kurmuş olduğu internet sitesi üzerinde de vatandaşlık başvurusunun yapılabileceğini bildirmiştir. Söz konusu site üzerinde iki gün içerisinde 184 farklı ülkeden 18.729 başvurunun alındığı ifade edilmiştir.

Ülke kendi adına oluşturduğu sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada 16 Nisan 2015 tarihinde Avusturya konsolosluk görevlileri ile buluştuğunu bildirmiştir

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler