• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Liderler bugün Eide’yle görüşecek

Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde, Akıncı ve Anastasiadis’in bugün BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yle görüşecekleri bildirildi.
Liderler bugün Eide’yle görüşecek

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde dün yaptıkları görüşme Rum basınında geniş yer bulurken, Akıncı ve Anastasiadis’in bugün BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yle görüşecekleri bildirildi.

Politis gazetesi: “Önümüzdeki Saatlerde Anlaşma Yada Kriz – Eide’den Süreci Kurtarmak Adına Son Çaba – Anastasiadis’in Önerisi” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarında yer verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde çıkmazdan kurtulmanın yolunun bulunup bulunmayacağı ya da çöküşün resmi ilanının mı yapılacağının bugün, en geç ise yarın kesinleşmesinin beklendiğini yazdı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiadis’in dün gerçekleştirdikleri görüşmede “çıkmazın kesinleşmesine yaklaşıldığını” ancak Eide’ye, “Anastasiadis’in dün müzakerelerde sunduğu öneri temelinde istişare yönünde son bir fırsat daha verildiğini” iddia etti.

Her iki tarafın da Cenevre’ye gitmeye hazır olduklarını ancak açıktaki konuların görüşülme sırası ve şekli konusunda anlaşamadıklarını öne süren gazete, Eide’ye tanınan 48 saatlik süre zarfında uzlaşı olup olmayacağının görüleceğini belirtti.

Gazete, tarafların dünkü görüşmede, Cenevre’ye gidilmesi durumunda konuların hangi sırayla ele alınacağı hususunda uzlaşamadıklarını, Anastasadis’in Kıbrıs Türk tarafına, “ilk olarak önemli ve zor konuların ele alınması, bunların tamamlanmasının ardından ise geriye kalan askıdaki unsurların görüşülmesini önerdiğini” ileri sürdü.

Gazete, Kıbrıs Türk gazetelerinin internet sitelerinde dün akşamüzeri yer aldığını belirttiği haberlere dayandırarak Anastasiadis’in “Cenevre’de ilk önce toprak ve düzenlemelerinin kapatılması, ardından da garantilerin görüşülerek bitirilmesini” önerdiğini yazdı.

Kıbrıs Türk basınında yer alan diğer haberlere de yer veren gazete, Kıbrıs Rum tarafındaki diplomatik kaynakların ise bu haberleri yorumlamaktan kaçındıklarını öne sürdü.

ANASTASİADİS: “BELİRLİ VE YARATICI BİR ÖNERİ SUNDUK”

Öte yandan gazete, Anastasiadis’in dünkü görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, sundukları öneriyi “belirli ve yaratıcı” olarak nitelendirdiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, “dünkü uzun görüşmede, müzakerecilerin gerçekleştirdikleri önceki tüm görüşmeler hakkında bilgilendirildiklerini, yeni bir Cenevre’nin ne kadar faydalı olup olmayacağı konusunu geniş şekilde ele aldıklarını” belirterek şunları söyledi:

“Kıbrıs sorununun çözümü koşullarını gerçekten oluşturabilecek belirli, yaratıcı bir öneride bulunduk. İtiraz vardı ve BM Genel Sekreterinin Özel Danışmanı, bizi arzu edilen sonuca ulaştırabilecek yaratıcı ve özlü bir görüşmenin yapılması imkanının olup olmadığının ortaya çıkması için önümüzdeki günlerde her iki tarafla da istişareler gerçekleştirme görevini üstlendi”.

Anastasiadis, Eide’nin çabaları sonuçlanana kadar yapılan öneriler konusunda açıklama yapmayacağını belirterek “Söylemek istediğim tek şey, denenmiş ve başarısız olmuş yöntemlerin tekrarlanamayacağıdır” şeklinde konuştu.

Gazete ayrıca Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklamalarını: “Akıncı Koşullar Görüp Tepki Koyuyor” başlığı altında yansıttı.

Alithia gazetesi konuya ilişkin haberini: “Yakınlaşma Olmadan Beş Saat – İki Taraf Arasındaki Mesafe Büyük” başlıkları altında manşetine taşırken, Akıncı ve Anastasiadis’in dünkü görüşme sonrasında yaptıkları açıklamalara yer verdi.

Gazete, Akıncı’nın Haziran ayında Cenevre’de koşulsuz şartsız konferans yapılmasını ve Temmuz ayındaki sondajların ise ertelenmesini önerdiğini Anastasiadis’in ise ne önerdiğini açıklamadığını yazdı.

Haberde, Kıbrıs Türk basınının bazı internet sitelerinde yer alan haberlere de değinildi.

Fileleftheros gazetesi ise haberini “Yeni Cenevre İçin İki Koşul – Başkan Toprakta ve Sonrasında da Güvenlik-Garantilerde Uzlaşı İstiyor – Toprak-Güvenlik Önerisi” başlıkları altında verirken, Anastasiadis’in dünkü açıklamasında ayrıca, Eide’nin temaslarını tamamlamasının ardından, bilgi vermek için Rum Ulusal Konseyi’ni toplayacağını söylediğini yazdı.  
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Simerini: “Taşıyıcının Eide Olduğu Pazarlık”.

Haravgi: “Sonraki Adımlar İçin Uzlaşı Arıyorlar - Müzakerelerin Devam Etme Şeklinde Hemfikir Değiller”.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler