• BIST 9079.97
  • Altın 2308.987
  • Dolar 32.315
  • Euro 35.0532
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C

Liderler "esas" müzakerelere geçti

Liderler "esas" müzakerelere geçti

Kıbrıs sorununa çözüm bulma amaçlı müzakereler çerçevesinde bugün bir araya gelen liderler, esas müzakerelere başladı ve çözümlenmemiş özlü konulara yoğunlaştı.

Müzakerecilerin “yönetim”, “mülkiyet” ve “toprak kriterleri”yle ilgili çalışmalarını ele alan liderler, güven yaratıcı önlemlerle ilgili görüş alışverişine devam etti. Liderler ayrıca, olası çözümün ekonomik boyutunu da ele aldı.

Kıbrıs Türk ve Rum liderler, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Rum Ticaret-Sanayi Odası’nın ortaklaşa düzenleyeceği bir etkinliğe katılacak. Liderler ayrıca aynı gün dini liderlerle de bir araya gelecek.

ORTAK AÇIKLAMA EIDE’DEN

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis bugün yaklaşık 4.5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in de katıldığı görüşme sonrasında, ev sahibi BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, liderlerin ortak açıklamasın okudu.

“OLUMLU VE SONUÇ ALICI BİR ATMOSFERDE GERÇEKLEŞTİ”

Eide,  Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis’in görüşmesinin olumlu ve sonuç alıcı odaklı bir atmosferde gerçekleştiğini söyledi. Eide, esas müzakerelere başlayan liderlerin çözümlenmemiş özlü konulara odaklandığını belirtti.

Eide, müzakerecilerin “yönetim”, “mülkiyet” ve “toprak kriterleri” başlıklarına ilişkin özlü konulardaki çalışmalarının ele alındığını söyledi.

Eide, “Akıncı ve Anastasiadis, bu konuları pragmatik ve yapıcı şekilde ele alarak, ilerleme katettiler. Bu hafta içinde 3 defa bir araya gelerek, özlü konulara ilişkin çalışmalarına devam edecek  müzakerecilere yeni yönlendirmeler sağladılar” dedi.

“GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER KONUSUNDA GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNDULAR”

Liderlerin güven yaratıcı önlemler konusunda da görüş alışverişinde bulunduğunu kaydeden Eide, kararlaştırılan önlemlerin uygulanmasına ilişkin çalışmaları değerlendiren liderlerin bu yönde elde edilen başarıdan duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini söyledi.

Eide, liderlerin, önlemlerin uygulanmasına yönelik çalışmaların tamamlanması sağlayacak pratik çözümlerin bulunmasına ilişkin beklentilerini de dile getirdiğini belirtti. Eide, liderlerin olası çözümün ekonomik boyutunu da ele aldıklarını kaydetti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, şu an esaslı müzakerelere başlayan Akıncı ile Anastasiadis’in en kısa sürede kapsamlı çözüme ulaşma kararlılığını yinelediğini belirtti.

Eide, mevcut olumlu atmosfere bağlı olarak, liderlerin 8 Temmuz’da Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın organize edeceği bir etkinliğe katılacağını söyledi. Eide, liderlerin aynı tarihte dini liderlerle de bir araya geleceğini kaydetti.

Espen Barth Eide, liderlerin bir sonraki görüşmesinin 10 Temmuz’da yapılacağını söyledi.

“İYİMSERDİM, DAHA DA İYİMSERİM”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, liderlerin eşliğinde yaptığı ortak açıklamanın ardından kendi izlenimlerini aktardığı kısa bir de konuşma yaptı.

Liderlerin, müzakerecilerin ve heyetlerinin çalışmalarından çok etkilendiğini kaydeden Eide, müzakerelerin özellikle zor konularda karşılıklı saygı ve anlayış çerçevesinde “çözüm bulacağız”  ruhuyla yürütüldüğünü söyledi.

Eide, tarafların bu duruşuyla elde ettikleri başarının kendisini ve ekibini cesaretlendirdiğini belirterek, son görüşmeden sonra tarama sürecine son verildiğini ve gerçek müzakereye başlandığını kaydetti.

Espen Barth Eide, “Dün adaya geldiğimde iyimserdim, bugün çok daha iyimserim. Liderlerin uzun süredir devam eden sorunun çözümüne yönelik kararlılığı bunda çok etkili oldu” dedi.

Eide, gazetecilerin bir sorusu üzerine, bazı konuların ikili, bazı konuların ise heyetlerle beraber ele alındığını ancak görüşmenin içeriğine ilişkin daha fazla bilgi vermeyeceğini söyledi.

Gazetecilerin bir başka sorusuna karşılık Eide, “İlerleme sağlandığını söyleyebiliriz. Beklentiler, sürecin daha da ilerlemesi yönündedir ancak nereden nereye gidildiğini şu aşamada söyleyemem” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler