• BIST 8986.97
  • Altın 2294.889
  • Dolar 32.3248
  • Euro 35.0632
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

maalesef manipülasyonlar devam etti”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Pakistan ziyaretini tamamlayarak adaya döndü. Dönüşünde Ercan Havalimanı'nda kameraların karşısına geçen Akıncı, Anastasiadis'e cevap verdi...
maalesef manipülasyonlar devam etti”

Rum tarafının okullarda "Enosis" konusunu kutlanacak veya onore edilecek bir olay haline getirmekten ne umduğunu ya da Kıbrıs'ın geleceğine nasıl bir fayda getireceğini anlayamadığını belirten Akıncı, “Hala daha tepkimizin nedenlerini anlamakta isteksizlik göstermelerini de anlamak mümkün değildir" diye konuştu.

“MAALESEF MANİPÜLASYONLAR DEVAM ETTİ”
Akıncı, Pakistan'da bulunduğu süre içinde Kıbrıs'taki gelişmeleri de sürekli yakından takip ettiğini, özellikle Kıbrıs sorunu ve müzakereler bağlamında Rum tarafının yanlışını düzeltmek için girişimlerini takip ettiğini ama maalesef manipülasyonların devam ettiğini işaret etti.

Rum tarafının kendi kurguladığı, Türkiye'deki referandumun müzakere masasını bozduğu iddiasının doğru olmadığını, DİSİ'nin Enosis kararının düzeltilmesi girişiminin de Rum Meclisi’nde ivedilikle görüşülmediğini ifade eden Akıncı, bunların, Rum tarafının Kıbrıs Türk halkının duyarlılığını anlamadığını ve önemsemediğini gösterdiğini kaydetti.
 
“TARİHİ DEĞİŞTİREMEYİZ, BİZİM BÖYLE TALEBİMİZ OLMADI AMA… ”
Akıncı, Rum Lider Anastasiadis'in “tarihi nasıl değiştireyim?” yönündeki açıklamalarını şu şekilde değerlendirdi:

"Tarihi değiştiremeyiz, bizim böyle bir talebimiz olmadı ama geleceği inşa ederken tarihimizdeki hatalardan dersler çıkarabiliriz. Tarihimizdeki kötülüklerin anası Enosis'tir. Kıbrıs'ta bütün olan bitenin gerek 1963 gerekse 1974'ün ana sorumlusu Enosis'in ta kendisidir. Bunu bile bile okullarda Enosis konusunu kutlanacak veya onore edilecek bir olay haline getirmekte nasıl bir yarar umdular, nasıl Kıbrıs'ın geleceği için bir fayda gördüler bunu anlamak mümkün değil. Hala daha tepkimizin nedenlerini anlamakta isteksizlik göstermelerini de anlamak mümkün değil. Tarihi değiştiremeyiz ama geleceği kurarken barış kültürüyle yoğrularak bir gelecek kurmak isteriz."
 
“HEDEF, ÇÖZÜMÜN YAŞAMASINI VE SÜRDÜRÜLMESİNİ SAĞLAMAK”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu konunun müzakereler ile çok yakından ilişkisi olduğuna işaret ederek, "Çünkü müzakerelerde bir sonuç elde edersiniz. Bu sonucu halklar onaylarsa, imzalar atılır, Anayasalarla yasalar yapılır ama asıl olan bunlar değil, asıl olan, bunların öngördüğü yeni yaşamın barış kültürüyle harmanlanması, bu kağıda yazanların yaşatılması ve korunmasıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, hedefin, çözümün yaşamasını ve sürdürülmesini sağlamak olduğunu belirterek, Kıbrıs Türk halkının bu anlamada 1963 gibi çok ciddi bir deneyimi olduğunu, bu yüzden buradan çıkarılması gereken dersler olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Pakistan ziyaretini tamamlayarak adaya döndü. İslamabad'daki Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısını "Yararlı bir zirve oldu" sözleriyle değerlendiren Akıncı, zirvede, devlet başkanları ile en üst düzeyde yerlerini aldıklarını ve "Gözlemci üye" olarak bulundukları zirveye hitap ettiklerini anlattı.
 
“BAZI EİT ETKİNLİKLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAĞIZ”
Cumhurbaşkanı Akıncı, zirvede, hem ilişkilerin geliştirilmesi, hem de müzakere sürecinin anlatılmasıyla ilgili görüşmeler yaptığını ifade ederek, kendilerini en iyi şekilde ağırlayan Pakistan devlet başkanları ile halkına ve teşkilat yetkililerine teşekkür etti.
Akıncı, geçmişte KKTC'nin Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantılarına ev sahipliği yaptığını da anımsatarak, bu yıl KKTC'nin yine Türkiye ile birlikte bazı etkinliklere ev sahipliği yapacağını söyledi.
Mustafa Akıncı, bu konuda EİT Genel sekreterliğinin gerekli çalışmaları yapacağını ve tarihlerin belirleneceğini kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler