• BIST 8978.78
  • Altın 2299.339
  • Dolar 32.3241
  • Euro 35.0678
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Mahkemede torpil iddiası

Odacı eksikliği yaşayan ve günlerce grevlere sahne olan Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne yapılan atamalar arasında 1 kişinin rapor alıp, ardından hükümet yetkilileriyle temaslarda bulunarak naklini geri çektirdiği iddia edildi
Mahkemede torpil iddiası

Emine DAVUT YİTMEN

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde odacı eksiliği üzerine yapılan 3 atamadan 1’inin hasta raporu alıp bu sürede hükümet yetkilileriyle görüşerek naklini geri aldırttığı iddia edildi.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ile Kıbrıs Türk Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş), odacı kadrosundaki eksiklikler nedeniyle Lefkoşa ve Girne Kaza mahkemelerinde ekim ayı başında grev başlatmıştı.

KTAMS Örgütlenme Sekreteri Devrim Barçın’dan alınan bilgilere göre, Özelleştirme İstihdam Komisyonu tarafından üç personelin meclisten mahkemelere görevlendirildiğini,  ancak bunlardan 1’inin rapor alıp bu sürede hükümetten “torpil yapıp” naklini mahkemeden geri aldırttığını söyledi.

Barçın, Özelleştirme Yasası’ndan istihdam edilen kişilerin, ilgili dairelere gönderilmesinin, Özelleştirme İstihdam Komisyonu tarafından yapıldığını, bu komisyonun da siyasi olduğunu kaydetti.

“Sıkıntı, atanan kişinin geri alınarak, görev yerinin değiştirilmesi

Barçın, hükümet tarafından atanan kişinin geri alındığını ve yerine başkasının gönderildiğini belirterek, “Bizim greve devam etmemizin nedeni, 3 arkadaşın fiili olarak işe başlaması gerektiği içindir. Bu arkadaşlardan biri raporlu olduğu için, rapor yasal hakkıdır, bir fiil işe başlamadı. Esas sıkıntı, UBP, buraya birini atadıktan sonra raporlu olan bir arkadaşın yerini değiştirdi” dedi.

Barçın, söz konusu raporun da sorgulanması gerektiğini ifade ederek, “Maaş kesintisine gidilemez. Yasaya göre 15 gün rapor hakkı verildiyse, bu 15 günlük rapor süresince kişinin maaşı kesilemez. Eğer izinsiz, özürsüz işe gelmemiş olursa o zaman kesilebilir. Bu olayda yapılan “ben gitmem”  diyerek, gelmez, rapor alır, torpili basar ve kaçar” dedi.

Barçın, bu durumda yasal olarak bir şey yapılamayacağını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda 10 bine yakın kamuda hizmet veren personel var. Girne’ye 10 bin insandan biri görevlendirilemiyor. O şahsın rapor alıp gelmemesi ve yasal hakkını kullanması, beni açıkçası ilgilendirmez. Bizi ilgilendiren, hükümetin burada işleyebilecek noktada insan bulamamasıdır.”

Kaptan: Kamu görevlilerinin aktarıldığı yer, görev, yetki ve sorumlulukları içerisindeyse gitmelidir

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, KTHY eski çalışanlarının da dahil olmak üzere tüm kamu görevlilerinin aktarıldıkları yer, kişinin görev, yetki ve sorumlulukları içerisindeyse ve atanmasıyla çelişmiyorsa gitmek zorunda olduğunu söyledi.

Personelin göreve gitmemesi halinde önce uyarıldığını, sonra maaş kesintisi yapıldığını, uyarı ile maaş kesintisinin birlikte uygulamaya konulduğunu anlatan Kaptan, bunun devam etmesi halinde hepten durdurmaya kadar gidilebileceğini kaydetti.

“Sıkıntımız kimin gidip gitmediği değildir” diyen Kaptan, Lefkoşa’da 4, Girne’de bir odacı talebinde bulunduklarını,  şu an itibarıyla iki kişinin görev başı yaptığını aktardı. Odacı eksikleri tamamlanıncaya kadar grevin devam edeceğini ifade eden Kaptan, “Ancak hükümet, bunu sadece geçiştirmeye çalışıyor. Yapılan atamalar sonrasında bunun kişiye tebliğini takip etmiyorlar. Kişi bunu reddeder ama sonuçta gitmek zorundadır” dedi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler