• BIST 9468.33
  • Altın 2500.414
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.8132
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Mecliste bazı tezkereler geri çekildi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda sunuşlar bölümünde bazı tezkereler geri çekildi, bazıları kabul edildi.
Mecliste bazı tezkereler geri çekildi

Bu bölümde, ilk olarak, Başbakanlık’ın Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi gündeminde bulunan “Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oy birliğiyle kabul edildi.

Başbakanlık’ın Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi gündeminde bulunan “Taşınmaz Hazine Malları (Kiralama ve Değerlendirme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi görüşüldü.

DENKTAŞ

Tezkere ile ilgili bilgi talebi üzerine, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, uygulamada yaşanan bazı sıkıntıların aşılması için yasanın gündeme geldiğini, bu konuda Savcılık görüşü bulunduğunu, kira sözleşmelerinin uzatılmasına fırsat veren bir değişiklik olduğunu belirtti.

ERHÜRMAN “TEHLİKELİ OLACAK” DEDİ, DENKTAŞ TASARIYI GERİ ÇEKTİKLERİNİ AÇIKLADI

Bunun üzerine söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Bakanlar Kurulu ve Meclis’in yetkisinde olması gereken bir yetkinin, sadece bakanın yetkisinde olacağını, bunun “son derece tehlikeli” olacağını savundu.

Denktaş, yeniden söz alarak, yasa tasarısını geri çektiklerini açıkladı.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, kiralanan malların kontrol edilmesi gerektiğini, bu konuda yapılan ilk yasaların akla uygun şekilde düzenlendiğini belirtti. Angolemli, yasa tasarısının geri çekilmesi kararının doğru olduğunu söyledi.

Toplantıda daha sonra Başbakanlık’ın İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan “Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi görüşüldü.

BEROVA

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Denetmenler Yasası’nda barem ve eşleşme açısından bazı çelişkiler bulunduğunu, bunu gidermek üzere bu tasarının gündeme geldiğini, iki yasanın birbiriyle uyumlaşmasının amaçlandığını söyledi.

ŞAHALİ

CTP Milletvekili Erkut Şahali, yürürlükte olmayan bir yasa ile uyumlaşma yapmanın yasama kurallarına uygun olmadığını, olmayan bir makama atıfta bulunulduğunu dile getirdi.

Bakan Berova da yeniden söz alarak yeni yasa olmasa dahi, bu yasa ile mevcut yasanın düzenleneceğini, iki yasanın arka arkaya görüşülmesi ile 2006 yılında yapılan hatanın düzeltileceğini belirtti.

Tezkere, oy çokluğuyla kabul edildi.

MOTORLU ARAÇLARLA İLGİLİ TEZKERE DE GERİ ÇEKİLDİ

Meclis’te daha sonra Başbakanlık’ın İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan “Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi görüşüldü.

Bu sırada bilgi talebi üzerine Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, yasa tasarısının sağlıklı bir yapının oluşması amacı taşıdığını belirtti.

Muhalefetin içerik konusunda ayrıntılı bilgi talebi üzerine, Bakan Dürüst, bu tezkereyi geri çekerek haftaya ertelendiğini kaydetti.

DÜRÜST: “ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN KULLANIMININ ÖNÜNÜ AÇACAK”

Başbakanlık’ın Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi gündeminde bulunan “Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi görüşüldü.

Bakan Dürüst, yasa tasarısının elektrikli araçların kullanımının önünü açacağını belirtti.

SİBER: “TEZKERELERDE SORUN VAR, DETAYLI BİLGİ İÇERMELİ”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, bu sırada söz alarak tezkereler konusunda sorun yaşandığını, okunduğu zaman detaylı bilgi içermesi gerektiğini, bunun kurumsallaşma olmadığını gösterdiğini, bu yanlışların düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

ERHÜRMAN: “BURAYA GETİRİLMEYE LAYIK DEĞİL”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, üzerinde görüşülen yasa tasarısının hangisi olduğundan hükümetin ve bakanın haberi olmadığını iddia etti. Erhürman, “Getirdiğiniz hiçbir yasa buraya getirilmeye layık değil” dedi.

Yasa tasarısını okuduğunu, “sade elektrik araçların yasaya eklenmesi” şeklinde bir ifade bulunduğunu söyleyen Erhürman, içerik ve kullanılan dili eleştirdi. Erhürman, “Sizi ciddiyete davet ediyorum” dedi.

 TAÇOY

Bağımsız milletvekili Hasan Taçoy da söz alarak, komitede çalışan milletvekillerine “haksızlık yapılmaması” gerektiğini söyledi.

Yasanın doğru bir yasa olduğunu, motoru olmayan araçlara seyrüsefer verilemediğini dile getiren Taçoy, yasanın bunu düzeltmeyi hedeflediğini ifade etti. Taçoy, bu tasarıyla ilgili gündeme gelmesi gereken konunun gümrüklerle ilgili olduğunu ancak bunun yerine kullanılan Türkçe’nin tartışıldığını belirtti.

Bağımsız milletvekili Hasan Taçoy’un sunuşlar bölümünde söz alması üzerine usul üzerine bazı tartışmalar yaşandı.

SOYER: “BÜROKRASİ TEMİZ VE DÜZGÜN TÜRKÇE KULLANMALI”

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, bugün üzücü tartışmalar yaşandığını, devlet bürokrasisinin temiz ve düzgün bir Türkçe kullanılmasının zorunluluk olduğunu kaydetti.

Soyer, Meclis’te tüzük değişikliği gündeme geldiğini, bunun doğru olmadığını, bağımsız milletvekillerinin kurallara bağlanmasının doğru olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ise bağımsız milletvekillerine kürsü yasağı olmadığını, haklarının ellerinden alınmadığını, sunuşlarda ise bunun farklı olduğunu belirtti.

ÇAKICI: “SİYASİ PARTİYE ÜYE OLMA HAKKININ ENGELLENMESİ DOĞRU DEĞİL”

Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı, Anayasa’nın ilgili maddesini okuyarak, bağımsız milletvekillerinin siyasi partiye girme hakkı olduğunu, yasa ile siyasi partiler arası transferin önlendiğini ama yasanın amacına ulaşmadığını söyledi. Çakıcı, siyasi partiye üye olma hakkının engellenmesinin doğru olmadığını belirtti.

TARTIŞMA

Çakıcı ile CTP milletvekilleri arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

DENKTAŞ: “DEĞİŞİKLİK KABUL ETMEYİZ”

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, söz alarak Anayasa’nın siyasi partiye üye olma hakkını güvenceye aldığını, siyasi partilerin Meclis’te seçim yoluyla temsil edilmesini de düzenlediğini söyledi.

Denktaş, yeterli oyu alan partilerin Meclis’te temsil edildiğini söyleyerek, bir milletvekilinin olmayan bir kısıtlamayı varmış gibi göstermesini kabul edemeyeceğini kaydetti.

Denktaş, Siyasal Partiler Yasası ve Meclis İç Tüzüğü’nde bir değişiklik kabul etmeyeceğini belirtti.

ERHÜRMAN: “DEĞİŞİKLİĞE GEREK YOK, KARŞIYIZ”

CTP Başkanı Tufan Erhürman, Siyasi Partiler Yasası’nın ve İç Tüzüğün oy birliğiyle geçtiğini, Anayasa’ya aykırılık olmadığını, Başsavcılık görüşü de alındığını söyledi.

Erhürman, her ikisinin de değiştirilmesine gerek olmadığını düşündüklerini, değişikliğe karşı olduklarını ifade etti.

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, Siyasi Partiler Yasası’nın doğru bir yasa olduğunu, milletvekillerinin siyasi partiler arasında transferini önlediğini belirtti.

Konuşmaların ardından Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere kabul edildi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, yeniden söz alarak, yasa tasarıları ile ilgili bilgi verdi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, yasalarla ilgili Hukuk Komisyonu kurulması yönünde çalışma yapıldığını söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler