• BIST 9079.97
  • Altın 2322.672
  • Dolar 32.3501
  • Euro 34.8436
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Mecliste Güncel Konuşmalarla; Çalışma Yaşamı, Sağlık, Eğitimdeki Sorunlar Da Gündeme Taşındı

Meclis Genel Kurulu’nda ilk güncel konuşmayı TDP Milletvekili Zeki Çeler, İş Yasasında yapılmak istenen değişikliklerle ilgili yaptı.
Mecliste Güncel Konuşmalarla; Çalışma Yaşamı, Sağlık, Eğitimdeki Sorunlar Da Gündeme Taşındı

Meclis Genel Kurulu’nda ilk güncel konuşmayı TDP Milletvekili Zeki Çeler, İş Yasasında yapılmak istenen değişikliklerle ilgili yaptı.
Toplu iş sözleşmelerinin imzalanmaması halinde 1 yıl uzayacağı ve ardından da imzalanmama ihtimali olduğunu belirten Çeler, TC ile imzalanan protokolle ise “TC’de bile olmayan bir değişikliğin buraya getirilmeye çalışıldığını” söyledi.


“İŞ YASASI’NDAKİ DEĞİŞİKLİKLER SENDİKALAŞMAYA ENGEL” 
Çeler, “sona eren toplu iş sözleşmelerinin yenisi girene kadar eskisi ebedi geçerlidir” maddesinin çıkarılarak yerine konulan “1 yıl geçerlidir” maddesinin büyük sıkıntılara sebep olacağını, bu maddelerin de sendikalaşmaya engel olacağını savundu.
Çeler, özel sektörde bile sendikalaşmayı güçlendirme çabasına gidilmesi gerekirken kamudaki hakları kırpmanın doğru olmadığını ifade ederek, kendi bakanlık döneminde de aynı önerinin yapıldığını ve bunun kabul edilebilir olmadığını anlattıklarını söyledi.
Özel sektör sendikalaşmış olsaydı, farklı noktalarda Sağlık Bakanlığı üzerindeki yükün hafiflemiş olacağını, sağlık kontrolü ve PCR testlerinin de daha sağlıklı kontrol edilebileceğini söyledi.
Çeler, sendikaların sürekli grev yaptığı algısının yanlış olduğunu, Güney Kıbrıs’ta tüm sektörlerin sendikalı olduğunu, greve gerek kalınmadığının görüldüğünü belirtti. 

 

“TASARI DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ”
Çeler, bu tasarının derhal geri çekilmesini talep ettiklerini, bunun tek yönteminin de bu şartlarda Başbakanın geri çekmesi olduğunu anlattı.
Yerinden söz alan Bakan Çağman da, Çeler’in işaret ettiği maddeleri yeniden değerlendireceklerini söyledi.

 

İNCİRLİ
CTP milletvekili Sıla Usar İncirli de “Pandemi ve ülkemizin geleceği” başlıklı konuşma yaptı.
İyi bir yönetimin üç bacağı olduğunu ve iletişim sağlanmazsa hükümetlerin savrulup gideceğini söyleyen İncirli, üçgenin kenarlarının, hükümet, çalışan ve halktan oluştuğunu belirtti.
Bir yıldır sürekli teşekkür edilen hekimlerin sorunlarının çözülmediğine işaret eden İncirli, kamudaki hekimlerin yarıya yakının iş güvencesiz çalıştığına işaret ederek, “hükümet bunu mu reva görüyor” diye sordu.
2016 yılında bu sorunun çözüldüğünü hatırlatan İncirli, bu sorunun zaman içinde yeniden bu noktaya gelindiğini ve bu sorunu çözmenin hükümetin görevi olduğunu belirtti.
İncirli, 3 günde çözülebilecek sorunu 1 ayda çözemediklerini, bu sabah konuyla ilgili olumlu haberler aldıklarını ancak 1 aydır hem çalışanlara hem de hastalara eziyet çektirildiğini söyledi.

 

“DOĞRULARI BULMAK HÜKÜMETİN ÇOK ZAMANINI ALIYOR”
Antijen testlerini sonbaharda söylemeye başladıklarını ve “sudan bazı endişelerle” geciktirildiğini hatırlatan İncirli, “doğruları bulmak hükümetin çok zamanını alıyor” dedi.
Aşının ileriki zamanlardaki belirsizliğin kendisini çok endişelendirdiğini, personelin yeterli olduğunu ancak aşı olmadığına işaret eden İncirli, sinovac aşısı olan vatandaşların sonbahar aylarında yeniden aşılanmaları gerekeceğini de hatırlattı.
İncirli, çoğu ülkenin durumu karma aşılarla toparlamaya çalıştığını da söyledi.
Sadece sağlıkta değil her konuda vatandaşların eziyet çektiğini ileri sürerek, pandeminin en az 1 yıl daha devam edeceğini ve bu durumun gittikçe kötüleşebileceğini gördüklerini kaydeden İncirli, sağlık hizmetlerinin kapsamının ve kalitesinin arttırılması zorunluluğunun da herkes tarafından görüldüğünü kaydetti.
İncirli, insanların sağlığını sadece pandeminin bozmadığını, ihtiyaçları görmezden gelmenin de sorunlara sebep olduğunu ifade ederek, kötü yönetimin de insanları hastalandırdığı ve Covid19 kadar ölümcül sonuçlar yarattığını vurguladı.
Sıla Usar İncirli, Hükümeti, bilgiler doğrultusunda davranmaya ve ihtiyaçları görmezden gelmekten vazgeçmeye çağırı.

 

ÜSTEL: “SAĞLIKTA POLİTİKA OLMAZ… DOĞRULARI SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİM”
Sağlık Bakanı Ünal Üstel de, “sağlıkta politika olmaz” söylemini yineleyerek, birlik beraberlik içinde çalışılırsa sorunların çözüleceğini kaydetti.
Doğruları söylemeye devam edeceğini, bakan olduğu günden beri herkesle istişare içinde olduğunu ve hekimlerin sorunlarıyla bire bir ilgilendiğini belirten Üstel, 2017 yılından beri çözülemeyen kadro sorununu  bir ayda çözmüş olmalarının hata olamayacağını söyledi.
Üstel, bugün kadroların gittiğini, ek mesai ücretlerinin kalanlarının da ileriki günlerde ödeneceğini belirtti.
Bakan Üstel, ilk günden beri PCR testlerini arttırma yoluna gittiklerini ve 10 binlere çıkardıklarını da hatırlatarak, pandemi sürecinde tüm dünyanın dengesini kaybettiğini, KKTC’de de ekonominin daralmasının çok normal olduğunu, sıkıntıların da normal olduğunu anlattı.
En iyisini yapmaya çalıştıklarını, bundan sonra da bunun için çabalayacaklarını belirterek, antijen testlerinde ülkedeki tüm laboratuvardan da hizmet almayı hedeflediklerini söyledi.
Aşının istedikleri hızda olmadığını ama sistemin çalıştığını anlatan Üstel, eldeki aşılar bitene kadar devam edeceklerini ifade etti.
Üstel, bugüne kadar 140 bin Türkiye’den, 20 bin Güney’den aşı geldiğini hatırlatarak, aşıların aksamadan gelmesi halinde bu sürecin hızlanabileceğini kaydetti.

 

ROGERS: “HER YER AÇILIRKEN OKULLARIN AÇILMASI  ÖNCELİKLİ TUTULMADI”
HP Milletvekili Jale Refik Rogers, “pandemiyle eğitimde açılan yara” başlıklı konuşma yaptı.
Pandemiyle eş zamanlı başlayan ve gittikçe artan sorunlar meydana geldiğini kaydeden Rogers, dünyada okula giden öğrencilerin yüzde 91’inin pandemiden etkilendiğini, sürecin uzamasıyla eğitimin yanında psikolojik sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi.
Her yer açılırken okulların açılmasının öncelikli tutulmadığını, müzik spor gibi aktivitelerin de yasaklandığını anımsatarak, çocukların bir yıl daha yüz yüze eğitimden uzak tutulmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Dünyada son 1 yıldır eğitim alanında uygulanan sistemlere örnekler veren Rogers, bu yıl sadece 78 gün yüz yüze eğitim verildiğini ve bu sayıların tahribatın büyüklüğünü ortaya koyduğunu söyledi.
Rogers, özel ve kamudan eğitim alan farklı sınıflarla ilgili bilgi vererek, yüz yüze eğitim olmamasının yanı sıra sosyal ve duygusal gelişimin de geciktiğini söyledi. Rogers, değişik yaş ve sınıftaki çocukların pandemi döneminde yaşamak durumunda kaldığı  sıkıntılara örnekler verdi.
Özellikle çocukların gelişiminde rutinlerin önemli yer tuttuğunu, bunun olmayışının büyük sorunlar yarattığını ve okula gidemeyen çocukların çok çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldığını da söyledi.
Rogers bu yılın kaçırıldığını, sonraki yılların bu yıl gibi olmamasının sağlanabileceğini belirterek, aşının da artık okulları açmamak için gerçekçi olamayacağını kaydetti.

 

AMCAOĞLU: “BAKANLIK ELİNDEKİ İMKANLARIN ÇOK ÜZERİNDE ADIMLAR ATTI”
Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu da, sağlık üst komitesinin önerileri doğrultusunda karar alındığını, açma kapama kararını kendilerinin vermediğini herkesin bildiğini söyledi.
Finansal açıdan yaptıklarını sıralayan ve hizmete koymak için adım atılan okulları ve ön görülen projeleri sıralayan Amcaoğlu, devlet özel eşitsizliğini ortadan kaldırmak için, internet  ve tablet gibi olanaklar sağladıklarını anlattı. 
Amcaoğlu, geçen hafta başlanan uluslararası sınavlara katılım ve bayram sonrası, 6-11. sınıflarının eksik sınavlarının tamamlanarak yılı bitirmeyi planladıklarını kaydetti.
Amcaoğlu, bakanlığın elindeki imkanların çok üzerinde adım attığını ve ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler