• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Mehmetçik Belediyesi “Tohum Merkezi” kurmak için adım attı

Mehmetçik Belediyesi “Tohum Merkezi” kurmak için adım attı

Mehmetçik Belediyesi, Cittaslow üyeliğinde önemli bir adım teşkil edecek Tohum Merkezi oluşturmak için Türkiye’den Seferihisar Belediyesi ile sözleşme imzaladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) görev ve çalışmaları nedeniyle uluslararası alanda isim yapan Kıbrıslı Türk Başhakim Zeka Bey’in adı verilecek tohum merkezi ile genetiği oynanmamış yerel tohumların korunması ve üretiminin teşviki öngörülüyor.

Mehmetçik Belediyesi bugün, Zeka Bey Tohum Merkezi’nin tanıtımı, Seferihisar Belediyesi Can Yücel Tohum Merkezi ile imzalanacak protokol hakkında basın toplantısı düzenledi.

SARIÇİZMELİ

Mehmetçik Belediyesi Başkanı Cemal Sarıçizmeli toplantıda yaptığı konuşmada, kurulacak tohum merkezinin ülkede bir ilk olduğuna işaret etti ve Cittaslow üyeliği için Tohum Merkezi’nin ciddi bir adım teşkil ettiğini ifade etti.

Kıbrıs da dahil pek çok ülkede orijin tohumların yok olmaya yüz tuttuğunu ve genetiği değiştirilmiş organizmaların tarımda kullanımının yaygınlaşmaya başladığını ifade eden Sarıçizmeli,  “Kuracağımız merkezle amacımız dünyada ve Kıbrıs’ta kaybolmaya yüz tutmuş tohumları toplamak. Üreticilerimizle buluşturduğumuz tohumların üretimini sağlamak, piyasada orijin tohumlarla üretilmiş, genetiği ile oynanmamış ürünlerin satılmasını teşvik etmek istiyoruz” dedi.

Toprağa olan bağlılığından dolayı, adını yaşatmak adına tohum merkezine “Zeka Bey” isminin verilmesine karar verdiklerini ifade eden Sarıçizmeli, ziraat ve gıda mühendisleri ile birlikte çalışmak istediklerini ifade etti.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’e destekleri için teşekkür de eden Sarıçizmeli,  bölge üreticilerinden Zekai Altan’ın projenin fikir babalarından olduğunu ifade etti.

KÖSTEM

Seferihisar Belediyesi Dış İlişkiler Koordinatörü ve Cittaslow Türkiye Teknik Koordinatörü Bülent Köstem ise, Cittaslow’un kentlerin kendi kimliğine sahip çıkması, kendi ayakları üzerinde durması, kendi gelenek göreneklerine, esnafına sahip çıkması olduğunu, bunun en önemli konularından birinin de tohum olduğunu söyledi.

Küçük üreticilerin bir şekilde üretimden koparılmaya çalışıldığını kaydeden Köstem, yerli tohumların bu açıdan çok önemli olduğunu, Can Yücel Tohum Merkezi’nde de yerli tohumları korumayı ve üreticilere taşımayı amaçladıklarını söyledi.

MERİÇ

Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Sorumlusu Şevket Meriç ise, küçük ölçekteki çiftçilerin ortadan kaldırılmasına etken unsurlardan birinin de tohum girdileri olduğuna işaret ederek,  bu soruna yardımcı olmak amacıyla 2011’de ilk kez bir tohum takas etkinliği düzenlediklerini anlattı.

Tohumları korumanın başarılması halinde, tarlada yardımlaşma gibi bazı eski gelenek göreneklerin geri kazanılabileceğini kaydeden Şevket Meriç, “Tohum kaybolduğu zaman kültürümüz yaşayış şekillerimiz de kayboluyor” dedi.

Meriç, Mehmetçik Belediyesi ile yapılan protokolde tohumların saklanması ve teşviki yönünde yardımlaşmanın öngörüldüğünü ifade etti.

ALTAN

Bölge üreticilerinden Zekai Altan, tohum merkezi oluşturulmasının heyecan verici bir gelişme olduğunu, Mehmetçik Belediyesi’nin henüz Cittaslow üyesi olmadığını ancak gereklerini yapmaya başladığını belirtti.

Cittaslow’un bir marka olduğunu ancak önemli olanın gerekli adımların insanların hayatına etki edecek şekilde atılması olduğunu kaydeden Altan, “Cittaslow adı henüz gelmedi, eko adı gelmedi ama en önemlisi bunların gerekleri yapılıyor” dedi.

ÖGE

Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge ise Cittaslow’in bir marka ve araç olduğunu, ancak Kıbrıs Türk halkının kendi kültürünü koruması ve sağlığı için gerekli adımları atması gerektiğini belirtti.

Öge, “Önemli olan (Cittaslow gereklerini) hayatımıza etki edecek şekilde yaşatmak” dedi.

ÖYMEN

Gıda Mühendisleri Odası’ndan Beste Oymen ise, çalışmanın yararlı olacağını düşündüğünü kaydetti.

ÇINAR

Zeka Bey’in ailesi adına konuşan İzzet Çınar ise tohum merkezinin güzel bir fikir olduğunu, gelecek nesillerin sağlıklı yaşamı ve kültürün devamı için de güzel bir adım olduğunu söyledi.

ÖZUYANIK

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Özuyanık da yerli tohumların korunmasının bir ülkede tarım modeli olması ve bu modelin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Ülkesel Fiziki Planın ve verimli toprakları korumayı öngören yasanın hazır olmamasından dolayı verimli tarım arazilerinin üzerine inşaatların yapıldığını belirten Özuyanık, hükümeti bu konuda göreve çağırdı.

Özuyanık ayrıca tarım kooperatifçiliğindeki eksiklik ve hal yasasının çıkmamasının üretimde tıkanıklıklar yarattığını da ileri sürdü.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler