• BIST 9783.4
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 31 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 32 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova’ya Sorular

Cenk DİLER

Günde bir bakanımıza yazılı olarak HÜKÜMET PROGRAMINDA halka vermiş oldukları vaat ve sözleri hatırlatacak ve cevap bekleyeceğim. 12/2006 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Yasası, 5nci maddesinin 1nci fıkrasında; “HERKES BİLGİ İSTEME HAKKINA SAHİPTİR.” demektedir. Ne kadar da güzel yazılmış. Az ve öz bir biçimde… Ben da “o” herkesten biri olduğuma göre, soruyor ve cevap bekliyorum: Altıncı soru demeti Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova’ya: 6 Eylül 2013 tarihli CTP-BG, DP-UG Hükümet Programında vermiş olduğunuz aşağıda sıralamış olduğum sözlerden ve vaatlerden hangilerini gerçekleştirmiş bulunuyorsunuz?

  1. Talim Terbiye Dairesi’nde bulunan kurulun akademik kurul seviyesine yükseltilerek merkezi sınav sistemi, müfredatların düzenlenmesi, Ar-Ge, kitap yazımı ve insan kaynakları yönetimi sisteminin bu kurul tarafından yapılması hedeflenmekteydi. Bu hedeflere ulaşıldı mı?
  2. Hükümetimiz, ülkedeki ara eleman açığını giderecek ve gençlerimizin daha kolay iş bulma olanaklarını sağlamak üzere çıraklık ve meslek eğitimi destekleyecekti. Bu konuda ne gibi faaliyetler yürütüldü?
  3. Gençliğimizin hem üçüncü ülkelerde hem de Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinde önlerini açmış olan GCE (A Level) uygulamasının daha da yaygınlaştırılması için çaba harcanacaktı. Bu konuda harcanan çabalar nelerdir? Yaygınlaştırıldı mı?
  4. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi tüm ilkokul ve orta öğretimde okutulmaya devam edilecek, eğitimin tüm kademelerinde, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin alanında uzman kişiler tarafından verilmesi sağlanacaktı. Uzman kişilerce sağlanıyor mu?
  5. Her inanca saygılı ve eşit mesafede duran hükümetimiz döneminde, ortaöğretimden itibaren yeterli oranda talep olması halinde her türlü dini inanca yönelik seçmeli ders müfredatta yer alacaktı. Başka dini inançlara ait talep oldu mu?
  6. Hükümetimiz, okul öncesi dört yaş eğitiminin yaygınlaştırılması, ilkokulların altı yıla çıkarılması ve bölge okullarının yeniden açılması hedeflemekteydi. Bu konuda yapılmış faaliyetiniz var mı?
  7. Orta eğitimin modern kampuslara taşınması, mesleki teknik okulların da bu kampuslarda yer alması ve eğitimin tüm donanımı ile birlikte kontrollü alanlarda yapılması hedeflenmekteydi. Bu hedef gerçekleştirildi mi?
  8. Özel Eğitim Yasası ile bu alanda sunulacak olan hizmetlerin daha çağdaş hale getirilmesi sağlanacak, alanda hizmet sunan hayır kurumu ve Sivil Toplum Kuruluşları ile etkin işbirlikleri gerçekleştirilecekti. Özel Eğitim Yasası çıkartıldı mı? Etkin işbirliği sağlandı mı?
  9. Okullardaki rehberlik servislerinin etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını hedeflemekteydi. Bu konuda yapılan girişimler nelerdir?
  10. Okullardaki donanım ve alt yapılar çağdaş hale getirecekti. Getirildi mi? Yapılan faaliyetler nelerdir?
  11. İkinci yabancı dilin yaygınlaştırılması için çalışacaktı. Yapılan çalışmalar nelerdir?
  12. İlköğretim ve ortaokulların Program Geliştirme Projesi’ne devam edilecekti. Ediliyor mu? Bu konudaki harcama tutarı kaç paradır?
  13. Öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerinde önemli yeri olan hizmet-içi eğitimler, çağdaş ve bilimsel yenilikler ve ihtiyaçlar dikkate alınarak yaygın ve sürekli hale getirilecekti. Getirildi mi? Yapılmış olan uygulamalar nelerdir?
  14. Öğrenci sayılarının okullara dengeli dağılması amacı ile kapsam ve taşımacılık bölgelerinin yeniden düzenlenmesi sağlanacaktı. Düzenlenme sağlandı mı?
  15. Taşımacılık koşulları gözden geçirilip iyileştirilecekti. İyileştirildi mi?
  16. Standartlar doğrultusunda okulların stratejik planlarının ve öz değerlendirilmelerinin yapılması sağlanacaktı. Sağlandı mı?

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde, Reform Yönetim Grubu’nda koordine edilecek olan AB ile uyum çalışmaları kapsamında şu hedefler hayata geçirilecektir:

  1. Eğitim sistemi günün ihtiyaçlarına göre düzenlenecek ve yükseköğretimde talep artırılacaktı. Düzenlenip, artırıldı mı?
  2. Mesleki eğitim günümüz şartlarına uygun olarak geliştirilecek ve Mesleki Yeterlilik Kurulu AB’ye uyumlu bir şekilde oluşturulacaktı. Oluşturuldu mu?
  3. AB Müktesebatı’na uyumlu Mesleki Niteliklerin Karşılıklı Tanınmasına yönelik mevzuat çalışmaları tamamlanacak, uluslararası akreditasyon işlemleri desteklenecek ve AB standartları ile eş düzeye getirilecekti. Tamamlandı mı? Getirildi mi?
  4. DP-UG internet sitenizdeki eğitim ile ilgili vaatleriniz hala geçerli mi? İçlerinden gerçekleştirdikleriniz var mı?

Yukarıdaki soruları bakanlığa yazılı olarak da göndereceğim. 12/2006 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Yasası çerçevesinde ve yasal süresi içerisinde cevabınızı bekliyorum. Cevaplarınızı kamuoyu ile de paylaşacağım. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları