• BIST 9079.97
  • Altın 2323.296
  • Dolar 32.3427
  • Euro 34.8336
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

“Milli Tarih Müzesi, Kıbrıs Türkü’nün Müzesi Olacak”...

Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi Mütevelli Heyetleri Ortak Kararı ile Kıbrıs Türk Tarihine Işık Tutacak “Milli Tarih Müzesi”Basın Toplantısı Gerçekleştirildi..
“Milli Tarih Müzesi, Kıbrıs Türkü’nün Müzesi Olacak”...

Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi Mütevelli Heyetlerinin aldığı ortak karar ile Kıbrıs Türk tarihine ışık tutacak, kapsamlı “Milli Tarih Müzesi” ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirildi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Yakın Doğun Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında, Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi’nden sosyal ve beşeri bilimler konularında akademik çalışmalar yapan 35 bilim insanı ve Türkiye'nin deneyimli devlet adamı Cemil Çiçek'in katkı ve teşvikleriyle bir ilk olarak 445 yıllık Kıbrıs Türk Tarihi konusunda bir ilk olarak kurulacak olan Milli Tarih Müzesi ile ilgili detaylı bilgiler paylaşıldığı bildirildi. Toplantıda Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, Milli Tarih Müzesi bilim kurulu başkanı Yakın Doğu Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul ve Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü ve Milli Tarih Müzesi kurucu küratörlüğünü yürüten  Ali Rıza İşipek konuştu.

DOÇ. DR. İRFAN S. GÜNSEL: “BU MÜZE KIBRIS TÜRKÜ’NÜN HİKAYESİNİ, GEÇMİŞİNİ, KÖKLERİNİ GELECEĞE AKTARMAK İÇİN KURULUYOR.”

Gerçekleştirilen basın toplantısında ilk konuşmayı yapan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, katılımcılara hoşgeldiniz diyerek teşekkür ettikten sonra Milli Tarih Müzesi ile ilgili “Girne Üniversitesi ile birlikte Milli Tarih Müzesi’ni kurma kararı aldık. Her halkın, her ulusun bir tarihi olduğu gerçeğiyle yola çıktık. Kıbrıs Türkü’nün tarihini hem gençlere ve çocuklara öğretecek hem de Ada’mızı ziyarete gelen Anavatanımız Türkiyemiz’den gelen ziyaretçilere ve diğer ziyaretçilerimize varoluş mücadelemizi, köklerimizi göstereceğimiz; küçükler için eğitsel, ziyaretçileri bilgilendirecek bir Milli Tarih Müzesinin kurulması kararını aldık. Bu müze Kıbrıs Türkü’nün hikayesini, geçmişini, köklerini geleceğe aktarmak için kuruluyor. Müzeyi gezenlerin özellikle de gençlerin atalarının bu adada kökleşmek için verdiği zorlu mücadeleyi özellikle yakın geçmişi daha iyi anlamalarını sağlayacak bir ortamda ilgiyle gezecekleri bir ortam yaratmayı hedefliyoruz. Görsel bir şölen ile Kıbrıs Türkü’nün tarihini müzeyi gezenlere göstereceğiz. 2000 metrekare alanda kurulacak olan müzede tüm anlatımlar elektronik olarak hem Türkçe hem de İngilizce olacak. Yakın Doğu ÜniversitesiKampüsü’nde yer alacak Milli Tarih Müzesi’nin kurulunda Yakın Doğu ve Girne Üniversiteleri’nde 35 değerli bilim insanı yer alıyor. Fakat müzemize katkı koyacak olan sadece bu bilim insanlarımız olmayacak çünkü Milli Tarih Müzesi hepimizin müzesi olacak. Bu nedenle elinde herhangi bir bilgi, belge, her türlü eski dönemlere ait malzeme olan kişiler bu malzemeler ile müzeye katkı sağlayabilirler; müzenin kuruluşunda kurucuları arasında yer alabilirler. Bizim ilk adımını attığımız bu Milli Tarih Müzesi, Kıbrıs Türkü’nün hep birlikte kuracağı bir projedir” dedi.

Prof. Dr. Ali Efdal Özkul: “Gençlerimize geçmişi yaşayarak öğrenme fırsatı sunacağımız bu müze, Kıbrıs Türk Toplumu’nun müzesidir”

Doç. Dr. İrfan S. Günsel’in konuşmasının ardından konuşan Milli Tarih Müzesi Bilim Kurulu Başkanı Yakın Doğu Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, katılımcılara hoş geldiniz diyerek teşekkür ettikten sonra, heyecanını ifade etti. “Milli Tarih Müzesi ile ilgili çok heyecanlıyım. Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi Mütevelli Heyetleri’nin aldığı karar ile kurulan Milli Tarih Müzesi son derece anlamlı bir müze. Amacımız ve hedefimiz Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesini, geçmişini ve köklerini bugüne taşımak. Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi işbirliğinde kurulan bu müze Kıbrıs Türkü’ne dair ilk müzedir; bu açıdan da çok önemlidir. Müzeye katkıda bulunacak birbirinden değerli ve alanında uzman 35 bilim insanı belirledik. Herbirinin bu müzenin dışında çok farklı görevleri var; fakat bu bir gönül işi. Kıbrıs Türkü’nün ayakta kalması ve geleceğe emin adımlarla yürümesi için geçmişini bilmesi şarttır. 1570’lerden günümüze kadar bir tarihin yer alacağı müzede konulara göre oda oda, bölüm bölüm canlandırmaların sergilerin olacağı bir yapı tasarlıyoruz. Gençlerimiz o dönemdeymişçesine o dönemi yaşayacak ve öğrenecekler. Canlı bir tarih müzesi kurmak istiyoruz ve Dünyadaki sayılı örneklerden biri olmak istiyoruz. Hedefimiz gençlerimizin geçmişi bilerek geleceğe keşfe çıkmasıdır. Geçmişi unutmamak lazım; bu da kökleşmedir. Biz Ada’mızda kökleşmek istiyoruz; ki bizi kimse söküp atamasın. Müzenin ana teması Kıbrıs Türkü’nün verdiği varoluş mücadelesini günümüzün en modern görsel ve işitsel olanaklarıyla anlatmak olacak. Ana temada Milli Mücadelemiz anlatılırken dönemin araç, gereç, kıyafet ve sosyal ortamları da sergilenecek. Arkamızda Kıbrıs Türk toplumunun gücü oldukça; çok güzel işler çıkaracağımıza inanıyorum. Bu noktada elinde bilgi, belge olan halkımızdan bizimle paylaşmasını rica ediyoruz. Çünkü bütün bu bili ve belgeler Kıbrıs Türk toplumu ile paylaşılacak. Bu müze Kıbrıs Türk toplumuna ait bir müzedir” dedi.

1458052682.jpg

Ali Rıza İşipek: “Hem bir müze hem de arşiv görevi üstelenecek olan Milli Tarih Müzesi’nde Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde dersler işlenecek”

Prof. Dr. Ali Efdal Özkul’un konuşmasının ardından konuşan Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü ve Milli Tarih Müzesi kurucu kuratörlüğünü yürüten  Ali Rıza İşipek, konuşmasına Girne Üniversitesi adına teşekkür ederek başladı. “Müze kurmak oldukça zor bir görev. Büyük bir tarihi gençlere, insanlara, hiç bilmeyen ziyaretçilere anlatmak büyük bir görev. Yaklaşık iki yıldan beri çalışmalarımız devam ediyor. Belirli bir aşamaya geldik. Çok değişik disiplinlerden gelen akademisyenlerin görev aldığı bu çalışmalar, bilgi ve materyallerin birleştirilmesinden müzede sergilenecek, sunulacak çalışmalara kadar yoğun bir birikimi içeriyor. İnteraktif sistemlerden yararlanacağımız bu canlı tarih müzesi kronolojik olarak üç bölümden oluşacak. Kıbrıs’ın Fethiyle başlayacak olan Osmanlı Dönemi, Milli Mücadele Dönemi Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar ve son dönemde KKTC’nin kuruluşu ve günümüze kadar olan süreç anlatılacak. Yine önem vereceğimiz bir diğer husus, canlı tarih dediğimiz Kıbrıs Barış Harekatı’na katılmış olan mücahitleriimizleröportajlar gerçekleştirerek bir arşivleme sistemi kuracağız, bu belgeleri saklayacağız. Bu müzede toplanan materyaller arşiv görevi de üstlenecektir. Müzecilikte, bir çekirdek kolleksiyona sahip olunur. Bu çekirdek koleksiyon zamanla çoğalacaktır” derken; “Milli Eğitim Bakanlığı’yla birlikte çalışmalar yürüterek her gün ilkokul çağından, üniversite çağına kadar bir çok çocuğumuzu burada sınıfça ağırlayacağız.  Öğrenciler, sınıflarda işleyebileceği bir tarih dersini görerek, duyarak, yaşayarak, hissederek öğrenecekler. Standart bir müze olmayacak, üç dört ayda bir yenilenen eserlerin sergileneceği bir şekilde yaşayan bir müze olacak” ifadelerini kullandı.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler